ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви са ползите от макробиотичната диета? ТОП тайните са разкрити!

Макробиотичната диета е част от философия за живота, която включва в себе си древноизточната концепция за ин и ян. Режимът се състои главно от кафяв ориз, зърнени култури и зеленчуци. Диетата изисква храните да се приготвят на огън, а не на електрически котлон, нито в микровълнова фурна.

Терминът произлиза от две гръцки думи – macro (голям) и bios (живот). Смята се, че макробиотичната диета се появява в Япония през XIX в. Свързва се с учението на народния лечител Саген Ишизука (Sagen Ishizuka).

макробиотичната диета
Какво представлява макробиотичната диета?

Японският учител и писател Джордж Осава (George Ohsaxva — 1893-1966) запознава европейците с макробиотиката през двадесетте години на XX в. Самият той твърди, че се е излекувал от туберкулоза с помощта на диетата на Ишизука, която съдържа кафяв ориз, супи и зеленчуци.

В САЩ на тази диета не се обръща внимание до средата на 60-те години, когато е публикувана книгата на Осава „Дзен макробиотика“ и тя се превръща в бестселър, особено сред представителите на т.нар. контракултура.

Диетата става популярна, след като е възприета от бившия член на „Бийтълс“ Джон Ленън (1940-1980 г.) и съпругата му Йоко Оно (1933 г.). Претърпяла е някои промени през последните четиридесет години.

Първоначално е разделена на етапи, през които от хранителния режим се изключват определени продукти, за да се стигне накрая до диета, която се състои почти само от кафяв ориз и вода. Този подход вече е заменен с по-умерен и по-балансиран.

Какви са ползите?

В макробиотичната диета храните се избират заради своите метафизични качества, а не заради тяхната хранителна стойност. Със своето високо съдържание на варива, зеленчуци и соев протеин тя много прилича на вегетарианския режим.

Многобройни научни изследвания доказват, че диета от този тип може значително да намали риска от диабет, сърдечни заболявания, инсулт, както и различни видове ракови заболявания. В нея са включени храни, богати на витамини и фибри и с ниско съдържание на мазнини.

В допълнение към своя холистичен подход към храненето тази диета прилага своите концепции към живота като цяло. Философията препоръчва следното:

– Хранене два или три пъти на ден

– Дъвчене на всяка хапка около 50 пъти, за да се подпомогне храносмилането и усвояването на хранителните вещества

храна
Препоръчително е да се храните по 2 или 3 пъти на ден

– Избягване на храни най-малко три часа преди лягане

– Кратки вани или душове с топла или хладка вода

– Консумация само на биологични храни

– Използване на съдове за готвене от чугун, глина или неръждаема стомана

– Готвене с методи, които използват течности (например, в тенджера под налягане, варене на пара, супи, яхнии), вместо сухи методи на готвене (като печенето)

– Не се яде преработена или обогатена храна

– Не се приемат хранителни добавки

– Използване на козметични продукти и домакински препарати от естествени и нетоксични съставки

– Носене само на памучни дрехи и избягване на метални бижута

– Възможно най-много физически упражнения и разходки на открито поне 30 минути дневно

– Редовни занимания с аеробика, стречинг, йога, танци или бойни изкуства

– Засаждане на големи зелени растения в цялата къща за увеличаването на кислорода във въздуха и стоене на отворени прозорци колкото е възможно по-дълго

– Храни не се приготвят с електрическа енергия или в микровълнова печка, използват се газови печки или печки на дърва

– Телевизията и компютърът се избягват възможно най-много

Макробиотичната диета се базира върху баланса на енергиите ин и ян в храните. Ин е женската, или хладната и тъмната, насочената навътре енергия. Ян е мъжката, или топлата, насочена навън енергия.

Според тази древна азиатска философия, всичко във Вселената има или ин, или ян характеристики. За постигането на добро психическо и физическо здраве и хармоничен живот тези сили трябва да бъдат балансирани, като това включва и храненето.

Тъй като заобикалящите ни сили ин и ян се променят със сезоните, климата и часа от денонощието, хранителният режим също трябва да се променя заедно с тях.

Месото, рибата, птиците, яйцата и твърдите сирена се смятат за ян храни, докато млякото, сметаната, плодовите сокове, алкохолът и захарта, за ин.

Макробиотичната диета се състои най-вече от храни, при които има баланс на двете енергии, като например кафяв ориз и други варива, зеленчуци, плодове и ядки. Диетата е гъвкава и позволява употребата на риба. Това повишава нейната привлекателност.

Освен това режимът позволява на хората да разработят свои собствени хранителни режими, основавани на личните им потребности, заобикалящата ги среда и здравословното състояние.

Един от принципите на макробиотичната диета е, че хората трябва да ядат предимно органични храни, характерни за климатичните особености на областта, в която живеят.

Теоретичната постановка е, че здравето на човека зависи от способността му да се адаптира към промените в заобикалящата го среда. Когато консумират храни, които не са характерни за съответната географска област, хората губят своята адаптивност.

органични храни
Един от принципите на макробиотичната диета е, че хората трябва да ядат предимно органични храни

Поддръжниците на макробиотичната диета твърдят, че обществото се е отдалечило от своята традиционна, основана на екологията, диета, което от своя страна води до все повече случаи на хронични заболявания.

Храните, смятани за ян (насочена навътре енергия), имат по-дълъг срок на годност и са характерни за широк географски регион. Морската сол и водораслите са примери за ян храни. Те могат да произхождат от различни места в едно и също полукълбо на планетата.

Варивата и бобовите растения също са ян и могат да са добити от същия континент, тъй като запазват хранителните си качества по-дълго време.

Пресните плодове и зеленчуци се считат за ин (насочена навън енергия). Тъй като те имат кратък срок на годност, трябва да бъдат избирани само онези видове, които растат в съответния район.

Според привържениците на макробиотичната диета балансът между ин и ян в храните помага за постигането на вътрешен мир и хармония със себе си и със света.

Друг аспект на макробиотичната диета е, че видът на храната трябва да се променя със сезоните. През пролетта и лятото тя трябва да е по-лека, по-студена и изискваща по-малко готвене.

Тази промяна е в съответствие с вярването, че силата на огъня е достатъчно изобилна под формата на слънчева светлина и не е необходимо да бъде извличана от термично обработена храна. През есента и зимата е обратното.

Периодът от деня също играе важна роля в макробиотичната диета, тъй като той е свързан с енергийните нива в атмосферата.

Сутрин, когато насочената нагоре енергия е по-силна, закуската трябва да включва леки храни, варени във вода. А вечер, когато насочената надолу енергия е по-силна, вечерята може да бъде по-обилна. Обядът трябва да бъде кратък и лек, тъй като следобед енергията е активна и е насочена навън.

Смята се, че хранителните стандарти, валидни за един индивид, могат да не са подходящи за друг. Освен това могат да се променят от ден на ден. Ето защо тази диета изисква промяна в мисленето за живота – то трябва да се превърне от статично в динамично.

Някои са привлечени от диетата поради твърденията, че тя може да предотврати или да лекува рак. Въпреки че досега няма научни изследвания в подкрепа на тези твърдения, много хора смятат, че тя им е помогнала да се излекуват, когато конвенционалните средства като химио и лъчетерапия не са дали резултат.

Други използват диетата като допълнително средство при лечение на диабет, хипертония, атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.

Много от поддръжниците й вярват, че тези и други дегенеративни заболявания възникват, защото е нарушен балансът между ин и ян и че макробиотичната диета помага за възстановяването му.

Източници: health.com,webmd.com,wikipedia

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *