Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Крумова: 2 са основните начини за лечение на шум в ушите

Шум в ушите – същност. Видове шум в ушите. Начини и методи за неговото установяване. Заболявания, чиито външни симптоми са шум в ушите. Причини за появата на шум в ушите. Лечение на шум в ушите. Консервативна терапия. Билкова терапия.

шум в ушите
Появата на шум в ушите не трябва да бъде подценявана

Д-р Младенка Крумова е специалист УНГ в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“. В поредицата CredoWeb.bg прави разяснение на проблема шум в ушите. Шум в ушите (тинитус) не е заболяване. Това е симптом, който показва, че пациентът страда от друго заболяване. Когато при специалист УНГ се появи пациент с оплакване шум в ушите, първото нещо, което трябва да се направи е да бъде уточнено на какво се дължи.

Шумът в ушите може да бъде обективен и субективен. Обективен е, когато  изследващият лекар може да го измери с помощта на стетоскоп или с друг уред.  Субективен е, когато медицинското лице не е в състояние да го измери.  Най-често обективният шум е свързан с проблеми в съдовете, които кръвоснабдяват главата и шията. Субективният шум най-често е свързан със заболявания на средното и на вътрешното ухо, на слуховите пътища и на централната нервна система, остра слухова загуба или звукова травма.

Причини за появата на шум в ушите:

1 – Ако човек работи продължително време в шумна среда, може да се увреди слуха му и да получи шум в ушите.

2 – Аналогичен е случаят с присъствие на прекалено шумен рок концерт или там, където има шумни мотори (мотокрос). Неочаквано високите децибели, на които ухото не е привикнало, могат да предизвикат последващ шум в ушите.

3 – Шум в ушите може да се появи вследствие прием на медикаменти като „Гентамицин“, „Стрептомицин„, „Хинин“  и други, които в миналото са били често използвани.

4 – Шум в ушите може да се появи при генетични увреждания.

5 – Вследствие увреждане на слуховите пътища и проблеми с централната нервна система, тумори в задната черепна ямка, менингити, енцефалити.

6 – Патология в шийните прешлени.

7 – Диабет, хипертония, повишен холестерол – плаката в кръвоносните съдове не позволява качествено кръвоснабдяване и засищане на клетките с кислород и хранителни вещества. Този глад причинява шум в ушите.

8 – При възрастни пациенти естественото намаляване на слуха често пъти е съпроводено и с шум в ушите. В последно време това се случва и с младите хора.

Лечение на шум в ушите:

1 – Консервативна терапия – вазоактивни медикаменти, витаминотерапия, кортикостероиди и  седативи.

2 – Билкова терапия – особено добри резултати се наблюдават при употребата на препарати с гинко билоба.  Те подобряват кръвоснабдяването и храненето на слуховия нерв, както  и на целия слухов апарат.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *