Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10-те най-важни неща, които трябва да знаете за здравето на гърдите си!

Във форумите в интернет много жени обменят опит, търсят информация, споделят тревоги. Ето кои са най-дискутираните теми, свързани със здравето на гърдите:

1. Големи гърди – повече тревоги

Освен че могат да бъдат психологически трудни за приемани от момичетата в пубертета, по-големите гърди с годините увисват повече заради голямото тегло. Някои жени неслучайно се обръщат към пластичната хирургия за намаляване на размера им. По отношение на профилактиката обаче размерът на гърдите няма значение.

гърдите си
Какво трябва да знаете за здравето на гърдите си?

2. Инфекция може да се получи и извън периода на кърменето

Ако гърдата е зачервена, гореща и болезнена, чувствате се уморени и имате лека температура, това може да е инфекциозен процес. Случва се най-вече по време на кърменето, тъй като бактериите от устата на бебето могат да проникнат през разраненото от сученето зърно. Но инфекция може да се получи и извън периодите на кърмене. Понякога причината е във водата на басейните и джакузито. При такъв проблем най-често се налага антибиотично лечение, за да не се стигне до абсцес.

3. Мануалният преглед при лекаря е необходим

Един път в годината посещавайте мамолог за преглед на гърдите. Възможно е при нужда такъв преглед да ви направи и вашият лекуващ лекар. Целта е мануално изследване на тъканта на гърдите за наличие на уплътнения или бучки. Много жени избягват тези прегледи, но те са необходима част от превенцията и диагностицирането на различни заболявания на млечната жлеза.

4. Болезнените гърди са често явление

Причините за болките в гърдите са многобройни. Преди менопаузата най-често става дума за предменструален синдром. Когато и двете гърди са болезнени, няма място за тревога. Понякога болките в гърдите имат съвсем страничен произход, например ревматизъм при междуребреното пространство и гръдната кост, болезнени кости или засегнат нерв. Този тип болки се появяват обикновено само в едната гърда. Така че трябва да се следи кога се появява болезненост, свързана ли е с месечния цикъл, едностранна или двустранна е тя.

5. Тютюнът и алкохолът вредят

Тютюнопушенето увеличава риска от рак на гърдата с 16% или с 22%, ако цигарите се появят рано в живота на девойката, преди първата бременност. Дори пасивното пушене може да повиши опасността от онкологично заболяване с 10%, пише „Здравен журнал“. Що се отнася до алкохола, при него рискът е право пропорционален на размера на консумацията. Избягвайте злоупотребите!

6. Спортът ги предпазва

Гърдите нямат мускули, така че упражненията за гръдните мускули не оказват влияние върху разположението и консистенцията им. За сметка на това чрез спорта се подобрява стойката на гърба и силуетът става по-красив. Доказано е също, че физическата активност намалява риска от рак на млечната жлеза.

7. Мамографията преди 50-годишна възраст не се препоръчва

Само при специфични индикации е необходимо жените под 50 години да се подлагат на мамография. Такива индикации са установени генетични мутации и семейни случаи на рак на млечната жлеза, възникнал преди 40-годишна възраст.

8. Захарта не им се отразява добре

Диетолозите са единодушни, че средиземноморската диета е изобщо най-добрата за организма. Тя се състои в повишени количества зеленчуци и плодове, и намалени порции месо и други животински продукти.

Специално за гърдите се смята, че въздържането от прекалена консумация на захар и захарни изделия съхранява здравето им.

9. Само 5-10% от случаите на рак на гърдата са наследствени

Голямата част от случаите на рак на млечната жлеза не се дължат на обременена наследственост.

10. Самопреглеждането е много важно

Няма данни, че самоопипването на гърдите намалява смъртността от рак на гърдата, но все пак това е начин за ранно откриване на образувания, които могат успешно да бъдат третирани на ранен стадий. Преглеждайте гърдите си с пръсти веднъж месечно, след като приключи месечният цикъл.

Застанете пред огледалото първо със спуснати покрай тялото ръце, после ги вдигнете и опипвайте гърдите една по една около зърното, по цялата площ, под ключицата и в зоната на подмишниците. Можете да напипате напълно доброкачествени уплътнения, дължащи се на мастоза, и да се разтревожите напразно.

Всъщност признаците, които трябва да ви алармират, са: подуване на едната гърда или на част от нея, необичайно оцветяване на кожата, топчица под кожата или в дълбочина, гънка на кожата, зачервяване, болка, изтичане на секрет от зърното. Ако откриете нещо нередно, лекарят ще предпише ехография или мамография за изясняване на проблема.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *