ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Фиброми – задължително ли трябва да се оперират?

Фиброми – тези твърди топчета в гърдите са често срещани преди 35-годишна възраст.

Макар и банални, те трябва да бъдат премахнати, когато станат прекалено големи и деформират гърдата. При опипване фибромите лесно се идентифицират, те са подвижни под пръстите и имат гладки очертания на ехографските изображения. Наричани са още фиброаденоми и се появяват при млади жени преди първата им бременност. Не представляват рисков фактор за рак на млечната жлеза.

фиброми
Фибромите представляват твърди топчета в гърдите

Ако размерът на фиброма е малък и той не причинява неудобство на жената – физическо или психическо, няма нужда да бъде опериран. При положение, че мамографията и ехографията дават данни за банално доброкачествено образувание, са достатъчни само профилактичните прегледи.

Ако фибромът е болезнен, по-добре е да бъде опериран. Обикновено болките се появяват при по-големите фиброми, които могат също да деформират гърдата и да предизвикат всекидневно неудобство.

Веднъж опериран, фибромът не се възстановява. Въпреки това в гърдата могат да се появят нови фиброми, пише „Здравен журнал“. В такива случаи трябва да се избягва постоянното им премахване и да се засили наблюдението над гърдите.

Фокусиран ултразвук може да бъде използван като алтернатива на хирургичната операция. Отстраняването на фибромите става с помощта на локализирано прецизно повишаване на температурата до 85°С. Всъщност фибромът не изчезва, но размерът му намалява наполовина чрез това изгаряне и повече не нараства.

Фибром или киста?

Фиброаденомът е доброкачествен твърд тумор, докато кистата съдържа течност, която може да бъде извлечена чрез пункция.

Обичайно кистите могат да се възстановяват, затова не се оперират, с изключение на атипичните, както и ако предизвикват силно безпокойство у пациентката.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *