ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тремор – вижте как можете да си помогнете сами!

Ако се чувствате несръчни, когато пишете или си служите с приборите за хранене, ако малките всекидневни жестове ви затрудняват, може би страдате от тремор.

Есенциалният тремор е неврологично и генетично заболяване, което обикновено се бърка с болестта на Паркинсон. То е най-честата причина за треперенето и засяга един на 200 души от населението, най-вече млади хора (60% от болните са под 40-годишни).

тремор
При тремор треперят дланите, раменете, шията, главата, гласът, понякога и цялото тяло

Обикновено треперят дланите и раменете, но също така шията, главата, гласът, понякога цялото тяло. Този неврологичен синдром е свързан с дисфункция на мозъка. В по-напредналите му форми може да се стигне до трудности в ходенето и равновесието.

Само един от всеки четирима заболели узнава диагнозата си, преди да навърши 40 години.

Според европейска анкета, проведена през 2015 година, над 35% от засегнатите са чувствали симптомите още на около 20-годишна възраст, а в някои случаи – едва на 9 години. При това само една четвърт от пациентите са разбрали от какво точно боледуват, преди да навършат 40 години. Много време отива за обиколка по лекарските кабинети, за да се стигне до категорично медицинско мнение – цели 14-15 години!

Всъщност диагностицирането става главно по клинични показатели при разговор с лекаря и преглед. В някои случаи се прилага електромиография и изследване за нивото на допамина в кръвта – ако няма недостиг, става дума за тремор, а не за болестта на Паркинсон, пише „Здравен журнал“. В 60-70% от случаите се установява наследственият характер на тремора.

Не, не е от алкохола

При младите треперенето често се отдава на нервност, алкохолизъм или прием на наркотични вещества. При по-възрастните обикновено се мисли за болестта на Паркинсон. А треморът няма нищо общо с консумацията на определени субстанции или алкохол. Болестта е силно инвалидизираща във всекидневието и в професионалния живот. Често заболелите са принудени да сменят работата си или да се пенсионират млади.

Без помощ не може

В зависимост от конкретния случай различни специалисти могат да участват в лечението – невролози, психиатри, психолози, логопеди… Кинезитерапията и ерготерапията помагат на болния да овладява треперенето и да го приема по-леко.

Психологическата помощ е от съществено значение, тъй като благодарение на нея може да се избегне социалната изолация. Чрез поведенчески терапии и практически упражнения болните добиват повече вяра в собствените сили, по-добро самочувствие.

Акупунктурата, хомеопатията, хипнозата и релаксацията също имат своето място в комплексното овладяване на тремора, главно като намаляват безпокойството. Разбира се, най-близкото обкръжение играе основна подкрепяща роля.

Някои лекарства облекчават

При най-малкото съмнение за тремор без колебание се консултирайте с лекар. Засега все още няма специфично медикаментозно лечение на заболяването, но успешно се прилагат бета-блокери, антидепресанти и миорелаксанти за намаляване на симптомите.

В някои случаи, например ако треперенето засяга шията, се използват инжекции с ботулинова киселина за намаляване на мускулната сила и на амплитудата на движението. Действието на ботулиновата киселина е кратко и инжекциите се подновяват на всеки 3-4 месеца.

Чрез операция може да се подобри състоянието на пациента

При малка част от болните от тремор се прилага дълбока мозъчна стимулация – хирургична операция, която успокоява треперенето. Операцията се състои в имплантиране на електроди, стимулиращи таламуса (част от междинния мозък). В 80% от случаите настъпва подобрение в рамките на една година.

Сред неоперативните методи най-често се прилагат магнитната стимулация на малкия мозък и електростимуалацията. Но ефектът се ограничава само до овладяване на симптомите.

Няколко практични съвета

Използвайте във всекидневието по-тежки предмети.

Пийте течностите през сламка.

Снабдете се с електрическа четка за зъби.

Научете се да държите молива между показалеца и средния пръст.

Слагайте на китките си гривни с тежести (продават се в спортните магазини).

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *