ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Най-ефективните методи за лечение на настинка са ТУК!

Страдащите от настинка трябва да пият много течности и да ядат питателна храна. Всъщност старата поговорка „Храни настинката, изгладувай треската“ е научно доказана през 2002 г. Холандски учени откриват, че реакциите на имунната система за борба с настинката се повишават след пълноценно хранене, докато постенето подобрява тези, които се борят с повечето трески.

Пилешката супа с джинджифил, лук и оризово фиде е хранителна и има свойства, които подпомагат възстановяването. Почивката също е много важна, тя позволява на тялото да се бори именно с инфекцията, а не с ежедневните проблеми. Гаргарата със солена вода (половин чаена лъжица сол в една чаша вода) облекчава възпаленото гърло. Пулверизаторът също намалява дискомфорта.

настинка
Настинка – как да се справим лесно с нея?

Намазването с вазелин или някакъв друг лубрикант на областта около ноздрите предпазва от раздразване. При бебетата носният секрет трябва да бъде изпомпан внимателно с детски назален аспиратор, като често е необходимо първо да се омекоти секретът с няколко капки солена вода.

Кои билки помагат?

Билките могат да се приемат, за да стимулират имунната система, за увеличаване на антивирусната защита и за облекчаване на симптомите. Използват се следните билки:

– Джинджифилът намалява високата температура и болката, има успокоителен ефект, облекчава стомаха и уталожва кашлицата.

джинджифил
Джинджифилът намалява високата температура

– Плодът на форзиция може да бъде приеман като чай заради противовъзпалителните и антимикробните си качества и защото намалява температурата.

– Цветовете на японския нокът могат да се приемат като чай по същите причини.

– Анасоновото семе, прибавено в чая, действа отхрачващо, засилва потенето, облекчава гаденето и отделянето на газове.

– Кората от кафяв бряст може да се приема като чай, сузпензия или капсули; облекчава възпаленото гърло, кашлицата и намалява секрета.

– Ехинацеята може да облекчи симптомите на настинката, да намали сериозността и продължителността на настинката.

Обичайната доза е 500 мг суров стрит корен или растение три пъти през първия ден, след това 250 мг четири пъти дневно. Ехинацеята може да бъде приемана и като тинктура (андрографисът, познат още като „индийска ехинацея“, е друг растителен вид, който намалява симптомите на настинката и увеличава съпротивителните сили на организма).

Ехинацеята обаче често се оказва неефективна при деца.

– Чесънът може да намали тежестта на симптомите и продължителността на настинката. Изследване от 2007 г., публикувано в „Молекулярно хранене и изследвания на храните“, показва, че участниците, които консумират чесън, са почти с две трети по-малко предразположени към болестта в сравнение с тези, които приемат плацебо, а болните са се възстановили един ден по-рано в групата на приемащите чесън в сравнение с групата на плацебото.

– Хидрастисът намалява температурата, има антибактериални, противовъзпалителни и противокашлечни свойства. Обичайната доза е 125 мг три или четири пъти дневно. Тази билка не трябва да се приема повече от една седмица. Тя може да се приготви и под формата на тинктура.

– Китайско клинавиче повишава имунната защита и подобрява реакцията на тялото към стреса. Обичайната доза е 250 мг екстракт по четири пъти дневно.

– Кордицепсът приспособява и повишава имунната реакция и подобрява дишането. Обичайната доза е 500 мг два до три пъти дневно.

– Бъзът има антивирусно действие, повишава потенето, намалява възпалението и носните секрети. Обичайната доза е 500 мг екстракт три пъти на ден.

– Американският женшен може да помогне за предпазване от настинка или за намаляване на тежестта и продължителността на симптомите й. При по-възрастните американският женшен също оказва влияние по отношение на съпротивителните сили на организма. Дозата е 400 мг веднъж дневно.

– Копривата има антихистамини и противовъзпалителни свойства. Обичайната доза е 300 мг четири пъти дневно.

– Китайски лимонник помага на тялото да се бори срещу болестта и да повиши издръжливостта си.

– Екстрактът от гроздови семки има антихистаминни и противовъзпалителни свойства. Обичайната доза е 50 мг три пъти дневно.

– Евкалиптовото или ментовото етерично масло, прибавено към пулверизатор с пара, помага за прочистването на гърдите и запушения нос и освен това дезинфекцира въздуха в стаята.

– Запарка от пронизан дъбравник облекчава болката и високата температура.

– Белият равнец е средство, което засилва изпотяването.

бял равнец
Белият равнец засилва изпотяването

– Допълнителното количество дървесина от вътрешната кора на западната листокапна борика в някои клинични опити се оказва благотворен срещу упоритата настинка и болките в ушите.

Китайска медицина

Китайските билкови лекарства са базирани върху специфични симптоми на настинката и включват разнообразие от корени, коренища, семена и стръкове. Патентованите китайски лекарства за настинка включват:

– Wu Shi Cha (обеден чай) – веднъж или два пъти дневно.

– Yin Qiao Jie Du Pian (орлов нокът и форсинтия на таблетки за изчистване на токсините) – четири до шест таблетки два пъти дневно.

– Sang Ju Gan Mao (листа от черница и хризантема за лекуване на настинка) – един пакет чай или четири до осем таблетки два или три пъти дневно.

– Ling Yang Gan Mao Pian (таблетки от ателопис за настинка): четири до шест таблетки два пъти дневно.

– Ban Lan Gen Chong Ji (запарка от исатидис) – един пакет два или три пъти дневно.

– Huo Xiang Zheng Qi (агастахия за балансиране на чи) – 6 г или четири до шест таблетки

Други терапии

Упражнения със средна интензивност за период над една година намаляват броя на настинките. Все пак има нужда от допълнителни изследвания за определяне на специфичните ефекти от физическата активност върху настинката.

Практикуващите аюрведическа медицина препоръчват гаргара със смес от вода, сол и прах от куркума или със стипчиви вещества, като стипца, смрадлика, градински чай и мирика за облекчаване на възпаленото гърло.

Хомеопатите препоръчват микродоза от бял имел, морска сол, червен лук или стрихнинов орех.

Витамин С. Хранителните добавки с витамин С с дневна доза 1000 мг могат да помогнат, но само ако се приемат превантивно, за намаляване на симптомите и продължителността на настинката, когато се приемат през сезона на настинките.

Витамин Е. Хранителните добавки с витамин Е с дневна доза 200 IU могат да помогнат за намаляване разпространението на настинка, когато се приемат през сезона на настинките. Необходими са допълнителни изследвания, за да се преценят ефектите им конкретно върху заболяването.

Цинк. Ефективността на цинка в назалните гелове или бонбоните за гърло за предпазване или лекуване на настинка, както и за намаляване на тежестта и продължителността на симптомите й, продължава да бъде изследвана. Многобройни изследвания са дали противоречиви, макар и като цяло позитивни резултати. Например едно проучване на над 100 работници в клиниката в Кливланд, които използват бонбони с цинк веднага след началото на симптомите на настинка показва намаляване на продължителността на настинката с 1/2, въпреки че няма разлики в продължителността на високата температура и степента на мускулните болки.

Предполага се, че ефективността на бонбоните с цинк зависи от конкретната формула. Например определени вкусови агенти, като лимонената киселина, винената киселина, както и подсладителят глицин в някои видове бонбони могат да потиснат цинка и да намалят въздействието му. Препоръчаната доза е да се смуче по един бонбон на всеки два часа, докато пациентът е буден, започвайки при появата на първите признаци.

Страничните ефекти са неприятният вкус в устата, гаденето и повръщането. Резултатите от експерименти, включващи назален гел с цинк, са по-оспорвани, защото страничните ефекти като болки в носа и загуба на обоняние могат да надделеят над потенциалните ползи. Необходими са допълнителни проучвания, за да се определи ефектът от цинковите съставки при настинка.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *