Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

В аптеката диабетиците получават не само медикаменти! Вижте какви възможности имате!

Аптеката не е единствено мястото, където изпълняват рецептата ви. Посетете го за основни консумативи, вещ съвет и отговори на въпросите ви относно медикаментите — само ще спечелите от това.

Сприятелете се с фармацевта

В аптеката
В аптеката

Той може да ви помогне да разберете рецептата, да ви даде съвет и дори да ви предпази от опасни комбинации на медикаменти.

Пазарувайте само от една аптека. Фактът, че държите целия си картон с предписани лекарства на едно място, намалява опасността да вземете медикаменти дубликати (под различни наименования за отделните производители) или да съчетаете опасни комбинации от лекарства. Ще се чувствате по-спокойни да задавате въпроси и споделяте притеснения, ако сте в приятелски отношение с „вашия“ аптекар.

Проверете лекарствата по рецептата, докато сте още в аптеката. Про­четете етикетите и прегледайте таблетките или сиропите при самата им покупка, а не едва вкъщи, за да се уверите, че това е правилният продукт и нужната дозировка е отбелязана точно. Ако вземате лекарство, което сте ползвали и преди и ви се струва различно, попитайте защо.

Помолете фармацевта за консултация, за да прегледате заедно изпи­саните ви лекарства и да обсъдите въпросите, които ви вълнуват. Зане­сете всичките си медикаменти и всякакви витамини, билкови добавки и други продукти без рецепта, които приемате редовно. Възможно е да вземате две лекарства с едно и също действие или такива, които не бива да се смесват – например таблетки, които понижават кръвното налягане и други, които го повишават. Не забравяйте да приберете рецептите и ги пазете.

Водете си бележки. Записвайте отговорите на въпросите си или важни факти за новите медикаменти, които употребявате – ще са ви от полза, ако сте забравили нещо.

Направете допълнителна консултация с фармацевта си, когато сменяте, добавяте или спирате определени медикаменти.

Намалете разходите за лекарства. Попитайте фармацевта дали има начин да намалите сметката си в аптеката чрез поръчка на доза за два месеца вместо за един (ще ви трябва точната рецепта от лекаря ви, за да го направите) или като вземете по-стар или традиционен вариант на един или повече от предписаните ви медикаменти, след като сте получили одобрение от лекаря си.

Абсолютно никога не си спестявайте предписаните ви лекарства с ми­сълта, че не можете да си ги позволите. Някои производители на медикаменти предлагат безплатно продукта си на тези, които не могат да си го позволят. Помолете лекаря или фармацевта да се свърже с компанията, за да провери дали има подобна програма и как можете да се запишете.

Уведомявайте за алергии или реакции срещу лекарства. Отбележете в медицинския си картон алергичните реакции или страничните ефекти вследствие минала употреба на медикаменти. Бъдете обстоятелствени – опишете какво точно се е случило – появил се е обрив, прилошало ви е и т. н.

Попитайте за дни, посветени на изследвания за диабет или други заболявания. Персоналът в аптеките вероятно ще има информация за подобни мероприятия. На тях можете да измерите кръвното си налягане, холестерола и да проверите нивата си на А1с – всичко това срещу приемлива такса.

Стевия е най-добрият подсладител с природен състав в света. Стевия се препоръчва на хора с наднормено тегло, при диабет тип II, при висока кръвна захар, високо кръвно налягане. Това е заместител на захарта и се използва за подслаждане на чай, кафе, напитки, всякакви сладкарски изделия и др. Таблетките стевия се използват като заместител на захарта. Една таблетка се равнява на около 3 грама захар (една бучка). За повече подробности последвайте линка.

Избор на консумативи за тестове

Избор на консумативи в аптеката
Избор на консумативи в аптеката

Ако страдате от диабет, ще се наложи да си осигурите определено оборудване. И бъдете благодарни, че то съществува, защото без апаратите за измерване на кръвна захар лечението на заболяването би било като ловуване на тъмно. Сега, когато по света има над 180 милиона диабетици, чийто брой се увеличава, не е изненадващо, че много аптеки започват да обособяват специални раздели с консумативи за диабетици, както не е чудно, че може би ви трябва малко помощ да се ориентирате в богатия избор.

Преди да купите консумативите, проверете дали някои от тях се по­криват от здравната каса. В аптеките има множество апарати за мерене нивата на кръвната захар, тестови лентички, ланцети и други необходими неща. Но проверете кои от тях се разрешават и покриват от здравната каса.

Проучете цената на тестовите лентички, преди да си купите апарат за кръвна захар. С течение на времето ще изхарчите много повече пари за тестови лентички, отколкото за самия апарат – чрез тях производителите трупат печалбата си. А не всички ленти могат да се използват с различните модели. Затова, ако здравната каса определя кой апарат да си купите, помнете, че цената на лентичките е по-важна от тази на уреда. Не забравяйте да проверите дали лентите за избрания апарат се предлагат във вашата аптека.

Попитайте за различните модели. Ако здравната каса покрива няколко вида апарати, помолете лекаря си или фармацевта за препоръки. Също така проверете сайтовете на производителите в интернет, където ще откриете обяснения на различните характеристики и понякога – специални предложения. В този случай здравната каса отново ще покрива само определен вид тестови ленти, което ще ограничи избора ви на апарат.

Проверявайте и почиствайте редовно апарата си
Глюкомер и тест ленти
Глюкомер и тест ленти

Ако мониторът е стар и захабен, ако сте го настроили погрешно или ако тестовите ви ленти са с изтекъл срок на годност или са били изложени на топлина или влага, ще отчетете грешни резултати, които са не само безполезни, но и опасни тъй като ви подвеждат. Внимателно следвайте указанията на производителя относно как и кога да почиствате апарата. За да сте сигурни че получавате точни резултати, носете апарата със себе си, когато отивате на преглед и измерете кръвната си захар 1-2 минути след като ви вземат кръв. Резултатите от апарата не би трябвало да се различават с над 15% от лабораторните изследвания на кръвта.

Копринус за подобряване на състоянието при диабетициГъбата има свойството да предотвратява негативните последствия от диабета, които се отразяват върху сърдечно-съдовата система и диабетната полиневропатия. За повече подробности последвайте линка.

Помислете внимателно кои характеристики искате най-много. Някои апарати изискват по-малко количество кръв от други и запаметяват повече резултати. Други „говорят“ и ви ръководят при вземането на пробата и отчитането на резултатите. С трети можете да сваляте данните на компютъра си и те дори създават диаграми, които илюстрират контрола над глюкозата през различните части от деня (ако купувате този модел, проверете дали е съвместим с домашния ви компютър). Посъветвайте се с лекаря си кои характеристики са най-важни за вас. Някои хора предпочитат изобилието от оригинални функции, но от друга страна, най-вероятно широкият дисплей и лесната употреба са всичко, от което се нуждаете.

Купете апарат, който не изисква кодиране. Тъй като тестовите ленти са различни, някои апарати изискват да въведете код, който ще откриете на опаковката. Той настройва апарата за съответните ленти. Други модели имат възможност за премахване на кода. Това е удобно, защото забравеният код е една от най-често срещаните причини за погрешни резултати.

Можете да спестите от тестови ленти. Ако здравната каса не покрива тес­товите ленти, които използвате, можете да опитате да намалите разходите си за тях и за ланцетите, като купувате на едро. Лентите имат срок на годност, затова не е желателно да купувате прекалено много. Например, ако измервате нивата на кръвната си захар четири пъти дневно, ще са ви необходими около 120 ленти месечно.

Съхранявайте тестовите ленти на сухо и проветриво място. Трайността им може да се повлияе от горещината и влагата. Не е подходящо да ги съхранявате в банята.

Използвайте дневника, който придружава апарата за измерване на кръвната захар. Единственият начин да разберете как различните храни или физическите упражнения се отразяват на нивата на кръвната ви захар е, като я измервате често и записвате резултатите. За тази цел повечето апарати са придружени от дневник, в аптеките също могат да ви предложат такъв. Не се ограничавайте само със записването на резултатите – седнете и ги прегледайте в търсене на повтарящи си тенденции. Носете със себе си дневника при всяко посещение при лекаря или диетолога. Специалистите ще ви помогнат да разтълкувате цифрите.

Сами си изберете ланцети. Това са малките остри инструменти, които ще използвате ежедневно, за да убождате пръста си. Ще ги намерите в кутии на рафтовете до апаратите за кръвна захар. Предлагат се с най-различни широчини и дължини. Можете да използвате ланцета и самостоятелно, но повечето хора избират ланцетен механизъм, който „изстрелва“ върха чрез пружина за по-бързо убождане, тъй като е по-безболезнено. Много от апаратите за измерване на кръвна захар включват това устройство или дори го имат като вградена част, но вие можете да изберете различен ланцет, ако намерите по-подходящ за себе си. Ланцетното устройство ще ви служи дълго време, но трябва да се запасите с ланцети, които са предназначени за еднократна употреба.

Купете си контейнер за остри предмети. Те са със защита срещу продупчване и имат отвори, в които лесно да изхвърляте употребявани ланцети, спринцовки от инсулин и игли, без да се налага да докосвате някоя от замърсените им страни. Използваните ленти, ланцети и спринцовки се считат за биологично опасни отпадъци. Попитайте във вашия район на общината как трябва да изхвърляте този контейнер. Може да ви разрешат да го носите в близката поликлиника, затова се обадете и проверете.

Откажете се от тампоните със спирт. Преди да убодете пръста си, за да премерите, трябва да отстраните от ръцете си микробите и омазняването, които биха могли да променят резултатите ви, като измиването с топла вода и сапун е напълно достатъчно. Спиртът причинява повече щипане при убождането (защото ланцетът внася малка част от него в кожата) и също така изсушава кожата ви. Ако все пак използвате спирт, оставете го да изсъхне преди убождането.

Запасете с още полезни неща

Колко изненади може да ви предложи аптеката! Болки и изтръпване на краката? Има мехлем за тях. Слънцезащитен лосион? Ще ви предоставим съвети как да го изберете. Още – открийте как един съвсем обикновен продукт може да ви помогне да определите дали теглото ви е проблемно.

Купете си „органайзер“ за таблетки. Много диабетици вземат от 8 до 12 различни лекарства, витамини и други добавки. Следенето на толкова много таблетки е трудно, както и запомнянето на вече приетите и тези, които още не сте взели. Снабдете се с „органайзер“ за таблетки, който има отделения с капачета за всеки ден от седмицата. Ще можете от пръв поглед да прецените кои сте взели и кои – не.

Кутия за лекарства с часовник
Кутия за лекарства с часовник

Предлагаме ви продукт от нашия магазин КУТИЯТА ЗА ЛЕКАРСТВА СМАРТ МЕДИКАЛ БОКС С ЧАСОВНИК И АЛАРМИ! Смарт Медикал Бокс разполага с отделения за вашите лекарства и хранителни добавки, а също с часовник и аларми. За повече подробности последвайте линка.

Вземете си няколко опаковки с течна захар за диабетици. Носете препарата навсякъде. Продуктите, съдържащи глюкоза, са предназначени за повишаване нивата на кръвната захар. Ако сте особено предразположени към ниска кръвна захар, е добра идея да разпо­лагате с няколко опаковки – в автомобила, на работното място, вкъщи и в багажа по време на път. Прехвърлете част от течността в по-малък, плътно затварящ се съд, който да носите в чантата или джоба си, когато излизате някъде.

Зарадвайте краката си с чорапи против ожулване. На пазара се предла­гат чорапи за хора, страдащи от загуба на чувствителност в ходилата. Тези чорапи са удобни, без да са прекалено стегнати и нямат шевове, които биха могли да ви причинят охлузвания или мехури. Хората със загубена чувствителност в стъпалата могат и да не забележат ожулването от обикновените чорапи, което би могло да доведе до мазоли или инфекция.

Наномагнитните чорапи BIOMAGNETIC POWER (Биомагнетик пауър) са новата надежда за диабетиците. Това са първите чорапи, действащи на принципа на нанотехнологиите и нямат аналог в България. Те засилват микроциркулацията на кръвта в краката и намаляват състоянието на дискомфорт, причинено от диабет, нарушено кръвообращение или проблемна кожа. За повече подробности последвайте линка.

Обмислете варианта за измерване на кръвното налягане в домашни условия. Ако се борите с високото кръвно налягане, отчитането му у дома ще ви помогне да следите стойностите между отделните прегледи и може да е полезно за понижаването му. Домашната проверка често дава по-добри резултати от тези в лекарския кабинет, ако сте от хората, които се притесняват при прегледи.

Билки и добавки за диабетици

Билки и добавки
Билки и добавки

Могат ли билките и добавките да ви помогнат в контрола над диабета? Тези 10 са доказали действието си при понижаването нивата на кръвната захар, засилването на чувствителността към инсулина, понижаването на високото кръвно налягане и холестерола и не само това. Говорете с лекаря си, преди да добавите някой нов продукт (билки или хранителна добавка) към лечението си, особено ако се използва за понижаване на кръвната захар. Може да се наложи да я измервате по-често, а също и изисква промяна в дозировката на лекарствата ви. Ако резултатите не са налице до 1-2 месеца, спрете да харчите парите си за това

Гимнема силвестре

Основно действие: Понижава кръвната захар.

Обичайна доза: 200-250 мг два пъти дневно.

Името на това растение на хинди означава „разрушител на захарта“ или „захароубиец“ и е известно със способността си да притъпява усещането за сладко. Счита се за една от най-силните билки за овладяване нивата на кръвната захар. Смята се, че действа чрез засилване на дейността на ензимите, които помагат на клетките да усвоят глюкозата или чрез стимулиране на производството на инсулин. Въпреки че не е изучавано задълбочено, не са познати сериозни странични ефекти.

Момордика (горчив пъпеш)

Основно действие: Понижава кръвната захар.

Обичайна доза: 50-100 мл (приблизително 3-6 супени лъжици) сок дневно.

Неслучайно наречен „горчив“, за този плод се смята, че помага на клетките да усвоят глюкозата по-ефективно и възпрепятства абсорбирането на захарта в червата. Когато филипински учени под­ложили мъже и жени на курс с горчив пъпеш на капсули в продължение на три месеца, те показали леко, но неизменно понижаване на нивата на кръвната захар в сравнение с останалите, които приемали плацебо. Гастроентерологичните проблеми са сред възможните странични ефекти.

Магнезий

Основно действие: Понижава кръвната захар.

Обичайна доза: 250-350 мг веднъж дневно.

Липсата на магнезий не е необичайна за диабетиците и може да влоши високите нива на кръвната захар и да засили устойчивостта към инсулина. Според някои проучвания добавянето на магнезий може да подобри усвояването на инсулина и да понижи кръвната захар, но други изследвания не потвърждават тези хипотези. Прегледайте се за липса на магнезий, преди да започнете да го приемате.

Продуктът „Магнезий В комплекс“ използвайте при стрес, физическо и психическо напрежение. Магнезият заздравява костите и подобрява мускулната функция. Поддържа здрави ендокринна и имунна системи, както и стабилен сърдечен ритъм. За повече подробности последвайте линка.

Бодлива круша (кактусова смокиня)

Основно действие: Понижава кръвната захар.

Основно действие: Ако се консумира като храна – 1/г чаена чаша сварен плод дневно. За останалите форми на този плод четете указанията вър­ху опаковките.

Според някои проучвания узрелият плод на този кактус понижава нивата на кръвната захар. Ако не можете да го намерите в магазина, потърсете сок от него или разновидността на прах. Учените предполагат, че този плод вероятно понижава кръвната захар, защото съдържа съставки, които имат действие, подобно на това на инсулина. Той е богат на влакнини.

Гама-линоленова киселина

Основно действие: Облекчава болката при невропатия.

Обичайна доза: 270-540 мг веднъж дневно.

Гама-линоленовата киселина или ГЛК е мастна киселина, която се съдържа в маслото от вечерна роза (пупалка) – Oenothera biennis. Според някои проучвания диабетиците имат по-ниски от нормалното нива на ГКЛ и учените са открили, че тази добавка може да намали и предотврати болката при невропатия, съпътстваща диабета. За повече подробности последвайте линка.

Хром

Основно действие: Понижава кръвната захар.

Обичайна доза: 200 мкг веднъж дневно.

За този полезен минерал се счита, че подпомага действието на инсулина, както и че участва в пре­работването на въглехидратите, мазнините и белтъчините. Някои изследвания сочат, че нормализира нивата на кръвната захар – но само при хора, които имат липса на хром.

Продуктът КАНЕЛА С ХРОМ И ЦИНК от Sanct Bernhard Всяка капсула съдържа 200 мг екстракт от канела, 50 мг хром и 3.5 мг цинк. Уникалната комбинация на канела, хром и цинк от е създадена в помощ на хора, които имат проблеми с нивата на кръвната захар. За повече подробности последвайте линка.

Черна боровинка

Основно действие: Предпазва очите и нервите.

Обичайна доза: 80-120 мг стандартен екстракт два пъти дневно.

Този вид боровинка съдържа силни антиоксиданти в плодовете и листата си. Те се наричат антоцианини и се смята, че предпазват от увреждания малките кръвоносни съдове, които могат да причинят неврологична болка и ретинопатия (увреждане на ретината). Изследвания върху животни са открили, че е възможно черната боровинка да понижи кръвната захар. За повече подробности последвайте линка.

Алфа-липоева киселина

Основно действие: Облекчава болката при невропатия, понижава кръвната захар.

Обичайна доза: 600-800 мг дневно.

Наричано накратко АЛА, това подобно на витамин вещество неутрализира много от различните видове свободни радикали. Натрупване на свободни радикали, отчасти причинено от високата кръвна захар, може да доведе до увреждания на нервите и други проблеми. АЛА помага и на мускулните клетки да усвояват кръвната захар. В едно немско изследване екип от учени дава на 40 половозрели участници АЛА или плацебо. В края на четириседмичния опит групата, приемала АЛА, била подобрила усвояването на инсулина с 27%, докато групата, вземала плацебо, не показала подобрение. Други проучвания са показвали намаляване на неврологичната болка, изтръпването и паренето.

Сминдух

Основно действие: Понижава кръвната захар.

Обичайна доза: 5-30 г при всяко хранене или 15-90 г веднъж дневно с храната.

Казват, че тези семена, използвани в индийската кухня, намаляват нивата на кръвната захар, увеличават чувствителността към инсулина и понижават концентрацията на холестерол в кръвта според няколко изследвания върху хора и животни. Ефектът може отчасти да се дължи на високото съдържание на влакнини в семената. Те съдържат и аминокиселини, които подпомагат производството на инсулин. В едно от най-големите изследвания на сминдуха при 60 човека, които приемали по 25 г дневно, се наблюдавало значително подобрение в средните нива на кръвната захар и резките й покачвания след хранене.

Женшен

Основно действие: Понижава кръвната захар.

Обичайна доза: 1-3 г мг дневно под формата на капсули или таблетки или 3-5 мл тинктура три пъти дневно.

Известна с това, че е полезен за имунната система и в борбата с различни заболявания, тази китайска билка е била подложена на няколко успешни изследвания. Учените са открили, че женшенът забавя абсорбирането на въглехидратите, засилва способността на клетките да обработват глюкозата и увеличава секрецията на инсулин от панкреаса. Екип от университета в Торонто многократно демонстрира как капсулите женшен понижават кръвната захар с 15-20% в сравнение с таблетките плацебо.

Продуктът Жен шен комплекс представлява ефикасна комбинация от трите основни типа Жен-шен – Американски, Сибирски (елеутерокок) и Корейски (панакс). Униклана комбинация включваща мощен природен адаптоген и енрготоник. За повече подробности последвайте линка.

Хапване на крак
Хапване на крак

Бъдете подготвени за хапване на крак. Готовите закуски и напитки за диабетиците са сериозен бизнес. Възможно е изобщо да нямате нужда от тях („истинската“ храна е за предпочитане). Но ако сте човек, който често се оказ­ва без закуска или напитка, когато идва време за хранене, може да ви бъде полезно да се запасите за спешен случай. Въглехидратите, които се съдържат в тези закуски, се разграждат бавно, за да не покачват нивата на кръвната захар.

Вземете сантиметър за талията

Това е един от най-лесните начини да следите здравословното си състояние и да контролирате усложненията вследствие на диабета. Изследванията сочат, че талия с обиколка над 90 см за жените и 100 см за мъжете е предупредителен сигнал за повишен риск от инфаркт, високо кръвно налягане и инсулт. Можете да премерите и глезените си – ако са подути, това е знак, че задържате вода и трябва да се консултирате с лекар. Задържането на вода е сред възможните странични ефекти на медикаментите, приемани при диабет.

Купете си качествен лосион за тяло и го използвайте. Високата кръвна захар може да доведе до изсушаване на кожата, което, от своя страна, е предпоставка за напуквания. Това е „входна врата“ за инфектиране – в такъв случай сте в опасност. Затова използвайте лосиона за тяло ежедневно. Ще намерите продукти, специално предназначени за диабетици и обикновено по-скъпи, но не е задължително да се ограничавате до тях. Всеки лосион е подходящ, стига да е достатъчно гъст, за да задържа влагата в кожата и да не я дразни.

Забравете за ароматизираните сапуни. Те изсушават и дразнят кожата, което я прави по-уязвима на напукване и инфекции. Вместо тях изберете хидратиращ продукт.

За болката и изтръпването в стъпалата си купете крем с капсаицин

Капсаицинът е вещество, което се съдържа в лютите чушки и с времето облекчава болката, като се намесва в комуникацията между нервните клетки и мозъка ви. Нужни са няколко седмици, за да започне да действа. Дръжте крема далече от очите, устата и носа си – има опасност да се изгорите! Дори внимателното измиване на ръцете може да остави следи от капсаицин, от които да ви залюти, ако докоснете очите си, затова е добра идея да използвате ръкавици за еднократна употреба, когато се мажете с крема.

Избирайте лекарства без рецепта, които не съдържат захар. Нивата на кръвната захар вероятно се покачват, когато се разболеете, затова защо да поемате излишна захар от медикаменти срещу настинка и грип? Захарта, която съдържат, няма да повлияе съществено на кръвната ви захар, но няма да навреди да потърсите варианти без захар на сиропа за кашлица, таблетките за гърло, аспирина и капките. Обърнете се към фармацевта за съдействие.

Купете си слънцезащитен лосион с възможно най-висок фактор. Някои лекарства, приемани при диабет и високо кръвно налягане, правят кожата по-чувствителна на слънчевите лъчи, затова е много важно да се предпазите. Едно лошо изгаряне може дори да покачи нивата на кръвната захар и ще е нужно по-дълго време за заздравяване, отколкото при напълно здрав човек. Изберете продукт със слънцезащитен фактор поне 15 и търсете широкоспектърни продукти, които предпазват както от UVA, така и от UVB лъчи. Често срещани съставки в тези лосиони са мексорил, хелиоплекс, цинков оксид или авобензон (или парсол 1789).

Представяйте си шотовете от бара, докато нанасяте слънцезащитния лосион. Специалистите казват, че са нужни поне 2 супени лъжици, за да предпазите добре тялото си. Това количество е равно на един шот. Повечето хора използват доста по-малко. Затова мажете смело! Нанасяйте лосиона поне половин час преди да излезете на слънце, за да дадете на кожата си време да го поеме и повтаряйте на всеки два часа.

Изхвърлете стария лосион срещу слънце. Ако имате опаковка, която се е търкаляла наоколо в продължение на няколко години или е „квартирувала“ в жабката през лятото, купете си нова – вашият продукт е загубил от качествата си.

Сменяйте четката си за зъби на всеки три месеца

Ако косъмчетата са изтъркани или прегънати навън, сменяйте и по-често. В противен случай четката ви няма да почисти толкова добре зъбите ви и ще оставя хиляди бактерии в устата ви. Потърсете си четка с мек косъм, за да не наранявате венците и докато сте на щанда за устна хигиена, си вземете и конец за зъби и го използвайте.

Помислете и за електрическа четка за зъби. Изследванията сочат, че те наистина отстраняват плаката по-добре, отколкото обикновените.

Как да изберете витамините и добавките

Как да изберем добавките
Как да изберем добавките

Повечето лекари препоръчват дневна доза мултивитамини като допълнение към здравословния хранителен режим, но щандовете се огъват под тежестта на десетките разновидности. Кой да изберете? Нуждаете ли се от повече от една добавка с витамини? Следвайте тези съвети и не забравяйте да се консултирате с лекаря си, преди да вземете нов продукт.

Говорете с диетолог преди покупката. Добра идея е да обсъдите нуждата си от витамини с дипломиран диетолог или специалист по храненето. Когато те са запознати с хранителните ви навици и са провели лабораторни изследвания за недостиг на витамини, могат да ви препоръчат точните за вас продукти. Може да ви стига и една доза витамини дневно или специалистът по хранене да ви препоръча някои допълнителни добавки според нуждите ви. Помолете да ви запишат всички препоръчителни продукти и тяхната дозировка.

Внимавайте с препоръките от неспециалисти. Консултирайте се за всеки препоръчан продукт със специалист с медицинско образование, преди да купувате.

Проверете дневната стойност на мултивитамините си. Докато здравословното хранене задоволява по-голямата част от хранителните ви потребности, мултивитамините се препоръчват като застраховка сре­щу най-често срещания недостиг на вещества. Дневната стойност (ДС) представлява група от препоръчителните хранителни количества, базирана на възрастов и полов признак. Изберете продукт, който съдържа 100% от дневната доза на витамините A, В2, В6, В12, С, D и Е, както и фолиева киселина, ниацин, мед и цинк.

Изберете силни мултивитамини. Това означава продуктът да съдържа 100% от препоръчителната дневна доза на поне 2/3 от изброените съставки. Останалите можете да си набавите от питателни храни, съ­държащи белтъчини, пълнозърнести култури, и от пресните плодове и зеленчуци.

Не се поддавайте на рекламните послания. Преди да сложите на масата изработените с честен труд пари в замяна на „чудотворна“ формула, която обещава по-здрава имунна система или предлага свръхвисоки нива на антиоксидантите, обсъдете най-правилния избор за вас с диетолога си. Вероятно е по-добре да се концентрирате върху хранителен режим с много зеленчуци и плодове, вместо да търсите допълнителни вещества от мултивитамините.

Вземайте витамините си по време на хранене. Някои от тях могат да причинят прилошаване, ако се изпият на празен стомах, затова планирайте да ги приемате с храна. Хората запомнят по-лесно витамините си, когато си създадат навика да ги вземат редовно със закуската, обяда или вечерята.

Попитайте лекаря си за желязото. Много мултивитамини съдържат желязо, но жените в постменопауза и мъжете обикновено нямат нужда от допълнителни количества от този елемент извън приетите с храната, затова попитайте лекаря си дали да изберете продукт, който не го съдържа. Прекалено високата концентрация на желязо в организма може да доведе до токсични ефекти. Ако се притеснявате, че нивата ви на желязо са ниски (например, ако сте строг вегетарианец), помолете лекаря си да ги провери с кръвно изследване.

Ако сте жена, вземайте калций. Недостигът на калций и витамин D често се свързва с повишения риск от диабет. Ако вече сте диабетик, тези добавки също са полезни за вас, защото предпазват костите ви — изключително важно нещо, тъй като по-възрастните хора, страдащи от диабет, са по-предразположени към остеопороза и счупвания в сравнение с останалите. Калцият също така подпомага работата на мускулите и кръвоносните съдове. Вземайте 1000 мг дневно, 1200 мг – ако сте жена над 50 години. Приемайте го на разделени дози от по 500 мг или 600 мг сутрин и вечер – организмът не може да абсорбира по- високи дози. Мъжете трябва да се консултират с лекар, преди да започнат да вземат тази добавка.

Добавката с калций трябва да съдържа и витамин D. Учените откриват все повече важната роля, която витамин D играе в организма. Например ниските му нива се свързват с повишена устойчивост към инсулина и понижен синтез на хормона. Хората с наднормено тегло са изправени пред по-висок риск от недостиг на витамин D, което, изглежда, е фактор за напълняване. Този витамин се утвърждава и като важен елемент в борбата с рака. Уверете се, че таблетката калций съдържа поне 200IU витамин D, който също така помага на организма да усвои калция от таблетката.

Попитайте лекаря си за капсули с рибено масло. Много изследвания сочат, че приемът на рибено масло може да намали риска от инфаркт и инсулт, като понижи „лошия“ холестерол и стойностите на триглицеридите, което предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Това е добра новина за диабетиците, които са застрашени и от двете състояния. Рибеното масло се бори и срещу възпалителните процеси в организма, които могат да доведат до диабет или други хронични заболявания. Но тази добавка не е за всички, затова се консултирайте с лекаря си. Приемът на рибено масло с храна може да ограничи неприятното оригване, което обикновено го съпътства, а същото можете да направите и като изберете рибено масло с цитрусова есенция. Обичайната доза е 1-3 г дневно.

 Трябва ли да приемате антиоксиданти?

Това е добър въпрос. Изглежда, че диабетиците наистина се нуждаят повече от някои антиоксиданти като витамините С и Е, а и антиоксидантите играят роля в предпазването от усложнения вследствие на диабета. Едно изследване сочи, че дневната добавка от витамин Е (400IU), витамин С (500 до 1000 мг), магнезий (300 до 600 мг) и цинк (30 мг) в продължение на три месеца зна­чително понижава нивата на кръвната захар. Но други проучвания са дали смесени резултати, така че тези добавки носят и своите рискове. Прекалената концентрация на магнезий в организма например може да е опасна за хора с увредена бъбречна дейност. А изследване на минерала селен и неговото действие при рак на кожата разкрива, че тази добавка увеличава риска от диабет с почти 50%.

Текат още много проучвания, но засега повечето специалисти съветват да си набавяте антиоксиданти от плодовете, зеленчуците и варивата, а потенциалния недостиг да попълвате с обикновени мултивитамини.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *