ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Сминдух

Trigonella foenum-graecum Papilionaceae (сем. Пеперудоцветни)

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Семената, листата

Сминдухът (Trigonella foenum-graecum) има цветове с фин аромат.

Отглеждане

Сминдухът е едногодишно растение с тройно нарязани сиво-зелени листа и ароматни кремави цветове, оцветени във виолетово в основата си. Впоследствие те преминават в дълги, тесни шушулки с до 20 изключително твърди жълто-кафяви правоъгълни семена. Въпреки че не е особено декоративно, растението е интересно в градина с други едногодишни като полски мак (Рараverrhoeas) и невен (Calendula officinalis). Може да расте и в зеленчуковата градина, а пресните му листа са подходящи за салата или сушени за овкусяване на ястия. Семената покълват лесно.

Местоположение – Сминдухът се нуждае от добре дренирана, неутрална до леко кисела почва и изисква да е изцяло на слънце.

Размножаване – Засявайте семената от средата до края на пролетта на дълбочина 6 мм. За да получите от тях кълнове, ги оставете на температура 20-25 °С.

Грижи – Прореждайте растенията, като ползвате за салата извадените млади леторасли и почиствайте плевелите.

Болести и вредители – Сминдухът се уврежда от слани и е чувствителен към студ и влага.

Събиране и съхранение – Берете листата и младите леторасли през лятото, за да ги използвате пресни или да ги изсушите. Режете младите растения, когато се развият първите листа. Събирайте шушулките, щом започнат да променят цвета си от зелен към кафяв и ги сушете, за да ги счукате и да извадите семената.

Употреба в медицината

Trigonella foenum-graecum. Използвани части: семената. Растението съдържа тригонелин – алкалоид с потенциал за лечението на рак на маточната шийка и на черния дроб. Освен това е източник на сапонини, употребявани във фармацевтичната промишленост, предимно в оралните контрацептиви. Китайските билколечители го прилагат при проблеми с бъбреците като болки в кръста и отоци по краката. В аюрведическата медицина се смята за тонизиращо и подмладяващо средство и афродизиак, за билка с широко приложение – от подобряване на апетита при анорексия и възстановяване след заболяване до облекчаване на храносмилателни проблеми. Локалното му приложение помага за заздравяването на язви по краката, при циреи и целулит. Сминдухът е полезен и при късно проявяващ се диабет, болезнена менструация и родилни болки. Има хормонално действие и стимулира маточните контракции. Страничните ефекти са малко, но билката понякога взаимодейства нежелано с лекарствените средства.

За безопасната и правилната й употреба се консултирайте с лекар или със специалист билкар.

Не се препоръчва при бременност или кърмене.

Употреба в кулинарията

Смлените, леко препечени семена на сминдуха са основна подправка за къри, особено с риба, както и за индийската смес от пет подправки „панч форон“. Пресните листа служат за овкусяване на зеленчукови кърита и чътни, а сушени – за кореноплодни зеленчуци. Кълновете са вкусна добавка към салати и сандвичи.

Любопитно:

Сминдухът е едно от най-старите култивирани растения в света и има сведения, че се е отглеждал във Вавилон още през 4000 г. пр. н. е. Ценен като фуражна култура, за салати и подправка в Средиземноморието, Близкия изток и Западна Азия, той се използва като тонизираща билка в китайската и аюрведическата медицина още от древни времена.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *