ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тези 8 неща са изключително опасни за здравето ви + решения!

Как да се грижим правилно за здравето си?

Някои на пръв поглед здравословни навици може да се окажат не толкова полезни за здравето ни, колкото си мислим. Ето за кои привички трябва да сме нащрек.

Хрумвало ли ви е някога, докато си миете зъбите, плувате в басейна или похапвате плодове, че тези обичайни дейности може да крият потенциална заплаха за увреждане на организма ви? Лекарите предупреждават, че всекидневните навици често са свързани с рискове за здравето ни – някои от тях можем да избегнем, други просто зависят от обстоятелствата.

1. Чести промени в стила на живот

Ако смените обичайния си дневен режим, като се откажете от нещо, дори дребно наглед, като разходката след вечеря да речем, или си легнете само с час по-късно, ще „залеете“ организма си с хормони на стреса (като кортизол, който може да засегне способността ви за запаметяване). Честите промени в рутинните действия се отразяват зле на здравето, защото са свързани с физическата активност, съня и храненето ви.

Какво да се прави: Придържайте се към определен дневен режим, като се храните, спортувате, разхождате се и си лягате да спите по едно и също време през седмицата. Добре е да спазвате определените часове и през почивните дни – доказано е например, че по-късното ставане от сън през уикенда не може да навакса недоспиването през работните дни, нито пък се будите по-свежи и бодри – напротив, ставате замаяни и сънени.

2. Четката за зъби

Обикновената четка за зъби със среден размер може да „подслони“ 1 200 000 болестотворни микроорганизми, сред които грипни вируси, стафилококи, Е.коли и стрептококи. Ако сте поставили четката си за зъби в една чаша заедно с четките на другите членове от семейството, предаването на бактериите става още по-лесно.

здравето
Четката за зъби може да съсипе здравето ви

Опасно е и да държите четката за зъби близо до тоалетната чиния, ако имате общо помещение за баня и тоалетна – при пускането на водата от казанчето силната струя може да разпръсне миниатюрни пръски, които е достатъчно да попаднат на околните предмети и да нарушат личната ви хигиена.

Какво да се прави: Сменяйте си четката за зъби на всеки два месеца и винаги, след като сте боледували. Важно е да подсушавате четката си след употреба, като я измиете под силна струя вода и изтръскате добре водата от нея. Дръжте я в индивидуална стойка (чаша) в банята и никога не давайте на друг да я ползва (колкото и близки да сте). При никакви обстоятелства не употребявайте чужда четка за зъби.

3. Възглавницата ви за сън

В нея може да съществува цяла миниатюрна екосистема, в която да виреят милион спори на гъбични образувания, които дразнят синусите, провокират развитие на сенна хрема, астма и други алергични прояви, доказва изследване на учени от Великобритания.

Какво да се прави: Сменяйте възглавницата си на две години, по възможност избирайте модел, който се пере в пералня, и я пускайте редовно в машината със спалното бельо, сушете я на слънце. Най-добре е да е противоакарна, антиалергична и да пази от изпотяване, каквито се предлагат вече на пазара.

4. Плуване в обществени басейни

За съжаление, никой не може да ви гарантира идеалната хигиена на тези места. Достатъчно е някой недобросъвестен и без елементарно възпитание човек да уринира в басейна, в който водата е хлорирана за дезинфекция, и се получава истински коктейл от химически вещества, който може да раздразни очите, гърлото и белите дробове. Още по-опасна е бактерията криптоспоридиум (намира се във фекалиите и утайките), която може да замърси водата в басейна и да предизвика диария, стомашни колики и повръщане, ако плувате там и случайно глътнете от нея.

Какво да се прави: Задължително си взимайте душ преди да влезете в басейна и веднага след като излезете от него. Ходете с джапанки покрай басейна и под душовете, за да се предпазите от гъбични инфекции, които се разпространяват много лесно на тези обществени места. Носете плувна шапка, за да не рискувате да хванете трихофития (кожна гъбична инфекция на скалпа). Не ходете на плувен басейн поне две седмици, ако сте имали стомашно разстройство.

5. Прекомерно слаба фигура

Ако сте на 40 години и повече и още сте с много слаба фигура, рискът да развиете деменция с напредването на възрастта е по-голям, показва изследване на учени от САЩ. Наблюдението е проведено сред хора с индекс на телесна маса по-нисък от 20: 34% от тях са били застрашени от почти сигурна деменция. Твърде тънката снага също повишава опасността от остеопороза.

Какво да се прави: Поддържайте индекс на телесна маса в нормата – 20-25, ако има нужда да натрупате някой килограм тегло, направете го, като увеличите полезните храни: закусвайте например кисело мляко (чаша прясно мляко) с тост с авокадо, сирене, зърнени крекери, ядки, пише „Журнал за жената“. Редовно проверявайте кръвното си налягане и нивото на холестерола в кръвта, поддържайте здравината на костите си с подходящи за възрастта ви упражнения.

6. Прекаляване с фитнеса

Високоинтензивните тренировки, на които се подлагате прекалено често, увеличават риска от инфекции, защото повишават нивото на хормоните на стреса в организма, а те, от своя страна, намаляват защитните му сили. Освен това вирусите на настинките и грипа се разпространяват по въздушно-капков път, а когато хората спортуват усилено в залата, дишат по-често през устата и така по-лесно „поглъщат“ заразата.

Какво да се прави

Сменете силовите фитнес упражненията с бързо ходене или 30-минутна аеробика 4-5 пъти в седмицата. В случай на по-интензивно физическо натоварване си позволявайте ден-два без тренировки, за да се възстановите.

7. Гримът за очи

Избягвайте да нанасяте очна линия твърде близо до ръба на клепачите, за да не блокирате жлезите, които овлажняват очните ябълки. Внимавайте и със спиралите за мигли – по четчиците им се събират бактерии от миглите ви, затова има опасност да инфектирате окото, ако неволно го докоснете с нея.

грим
Избягвайте да нанасяте очна линия твърде близо до ръба на клепачите

Какво да се прави: Сменяйте спиралата си за мигли на няколко месеца, никога не използвайте чужда и не предоставяйте вашата на приятелки. Не слагайте никакъв очен грим, ако са ви възпалени очите.

8. Консумиране на много плодове

Да, пресните плодове са пълни с витамини и антиоксиданти, но също така те съдържат и фруктоза, която може да повиши нивата на кръвната захар в организма и да увеличи апетита ви. Сред най-богатите на фруктоза плодове са смокините, кивито, мангото, бананите, портокалите и стафидите.

Какво да се прави: Не изключвайте напълно фруктозата от менюто си, но се ограничете до два плода на ден.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *