ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Бронхит и бронхиолит – лечение с билки, хомеопатия и добавки

В статията ще прочетете какви са симптомите на бронхит. Как се диагностицира, кога е хроничен или остър, какво е бронхиолит и как може да се лекува с натурални средства?

Бронхит

Първоначалната диагноза на бронхит се основава на наблюдаването на симптомите на пациента и здравната му история. Лекарят преслушва гърдите на пациента със стетоскоп, като търси специфичните шумове, издаващи възпаление на дроба и стесняване на дихателните пътища. Може да се вземе проба от храчката, особено ако секретът е зелен или в него има кръв, за да се установи дали е налице бактериална инфекция, да се определи болестотворният микроорганизъм и да се избере подходящо лечение с антибиотици. Понякога при диагностицирането на хронично белодробно разстройство пробата от секрета се взема посредством процедура, наречена бронхоскопия.

 

Хроничен бронхит

 

Функционалното белодробно изследване е важно за диагностици рането на хроничния бронхит и на други варианти на ХОББ. При изследването се използва инструмент, наречен спирометър, който измерва обема на въздуха, влизащ и излизащ от дробовете. Лекар може да направи рентгенова снимка на гърдите, електрокардиограма (ЕКГ) и кръвни изследвания. Може да се използват и други изследвания, за да се измери доколко ефикасен е обменът на кислород и на въглероден двуокис в дробовете.

 

Бронхоектатична болест, гнилостен бронхит

 

Бронхоектатичната болест представлява вариант на протичане на хронично локално гнойно възпаление на дихателните органи при наличието на многобройни бронхоектазии. Бронхоектазиите са вродени или придобити патологични разширения на бронхите с изменение на структурата на стените им. За произхода на придобитите бронхоектазии важ- на роля играят прекарани по-рано остри вирусни и бактериални бронхоинфекции на белите дробове. Сред най-честите причинители за развитието на бронхоектазии в детска възраст преобладават дребната шарка, коклюшът, грипът.

Развитието на клиничната картина на заболяването се определя от наличието на хронично гнойно възпаление и симптоми от страна на дихателните органи. Характерна е кашлицата с гнойни храчки, съчетана с трудно дишане и влажни хрипове. Понякога се откриват признаци на хронична гнойна интоксикация (слабост, главоболие, повишаване на температурата на тялото и др.), хипоксия (недостиг на кислород), симптом на барабанене с пръстите на ръцете и ноктите. При продължително протичане на заболяването възниква изменение (с белези от рани) на тъканта на белите дробове – амилоидоза (вариант на белтъчна дистрофия) на някои вътрешни органи.

Прочетете още за бронхиолит ТУК:

 

Лечение с хомеопатия

,

хомеопатия
Бронхит и хомеопатия

Хомеопатичното лечение е насочено на първо място към подобряване на двигателната функция на бронхите и облекчаване наотделянето на храчки (дренаж), предотвратяване на обострянията, а също така към намаляване на явленията на пневмосклерозата и борба с усложненията. От хомеопатичните средства най-често се прилагат:

„Хепар сулфур 6“, „Сулфур йод 6“, „Станнум йод 6“- предписват се по 7 гранули от всеки 3 пъти на ден. Те намаляват проявите на гнойното възпаление, предотвратяват неговото по-нататъшно развитие, а също така засилват местната защитна реакция на лигавицата на дихателните органи и повишават общите съпротивителни сили на целия организъм.

„Ипекакуана хЗ“, „Сенега хЗ“, „Тартикус еметикус 6“ – прилагат се по 7 гранули 3 пъти на ден като дренажни средства. Те подпомагат изхвърлянето на гнойни храчки от белите дробове.

За отстраняване или намаляване отделянето на храчки със зловонна миризма се предписват: „Креозот 6“, „Гваякум хЗ‘‘, „Аза фетида 3“. Да се вземат по същата схема.

„Фосфор 6“, „Гамамелис хЗ“, „Милефолиум хЗ“ – приемат се по 7 гранули или 7 капки 2-3 пъти на ден при поява дори на малки кървави жилки в храчките. Но трябва да се помни, че при тревожен симптом като кръв в храчките е задължителна консултацията с лекар. „Силицея 6“, „Калкарея флуорика 6“ – да се вземат последователно по 2 пъти на ден по 7 гранули; те предот­вратяват развитието и разпространението на сраствания и пневмосклероза.

За подобряване храненето на болния и борбата с изто­щението поради постоянната загуба на белтъчини с гнойните храчки се прилагат: „Авена сатива хЗ“ – по 10 капки 3 пъти на ден; „Ферум ацетикум 6“ – по 7 гранули 3 пъти на ден; „Хининум арсеникозум 6“ – по същата схема. Приемът на тези три препарата може да се осъществява едновременно по един път на ден. Освен това на болния се препоръчва засилено хранене с достатъчно съдържание на белтъчини, мазнини, витамини в диетата.

Отделно може да се подберат хомеопатични лекарства и в зависимост от вида на отделяната храчка:

„Капсикум З“—по 7 гранули 3 пъти на ден при гнилос- тен бронхит с избухваща кашлица и зловонен дъх.

„Ацидум бензоикум 3“- по 7 гранули 3 пъти на ден за спиране на прекомерното отделяне на храчки, когато потта и урината на болния имат характерна конска миризма.

„Калий бихром 3“ – при гъста лепкава храчка, която се точи на дълги нишки и има зловонна миризма. Кашли­цата се влошава от храна или в топло легло, придружена от болезнени хрипове в областта над червата.

„Сенега хЗ“ – при лепкава, трудно отделяща се храчка при възрастни хора се препоръчват по 20 капки в 1/2 чаша топла преварена вода. Да се вземат 3-4 пъти на ден като средство за подобряване отделянето на храчки.

„Феландриум хЗ“—3-4 пъти на ден по 5 капки при мръс­ни зловонни храчки вследствие на вторична инфекция.

„Амониум карбоникум 6“ – препоръчва се при обил- но натрупване на храчки в белите дробове. Болният е отс­лабнал, непрекъснато кашля, но отхранва малко. Емфизем. Дишането е съпроводено с хрипове.

Разбира се, изброените в този раздел средства са под­ходящи само за симптоматично лечение, което е допусти­мо в домашната практика. Системното лечение на забо­ляването изисква намесата на лекар хомеопат.

Д-р Атанас Михайлов препоръчва две хомеопатични средства, които могат да се окажат безценни при лечението на бронхиолита.

Antimonium tartaricum 9 СН (винен камък) – 2-4 пъти дневно по 5 гранули. В началото може да се прилага и на всеки половин час. За бебета гранулите се разтварят в преварена вода. Има ефект при:

  • слуз в бронхите, затруднено отхрачване,
  • шумно и затруднено дишане със свиркане
  • бледо, изтощено, сънливо лице с участие на ноздрите в дишането
  • цианоза на устните, сенки под очите
  • влошаване от топлината в легнало положение (в леглото)
  • подобрение при отхрачване в седнало положение.

Ipeca 9 СН (ипекакуана) – 2-4 пъти дневно по 5 гранули. Има ефект при:

  • спастична, задушаваща кашлица, придружена от гадене и повръщане
  • голямо количество слуз в бронхите
  • чист език въпреки гаденето.

 

Билки за бронхит

 

Бронхит - лечение с билки
Бронхит – лечение с билки и натурални отхрачващи средства

 

Билки за отхрачване и задух:

Смесват се по 100 г подбел и живовлек и 80 г бял оман. Разбъркват се внимателно, от сместа се вземат 2 супени лъжици и се заливат с 500 мл вряща вода. Ври 10 минути на тих огън и след като изстине се прецежда. Разделя се на три части и се пие 15 минути преди хранене.

Откъснете 7 листа от здравец и 7 листа от индрише, сложете да се сварят на слаб котлон 600 мл вода за 10 минути. След изстиване отварата се прецежда. Разделете на три части и пийте 3 пъти на ден 20 минути преди хранене. Трябва да се приема продължително време, поне 1 месец. Следва 15 дни прекъсване, след което цикълът се повтаря.

Смесват се стръкове от мащерка, листа от живовляк, листа от подбел и стръкове от риган по 60 грама, вземат се 2 супени лъжици от сместа и се слагат в 500 мл вряща вода. Варят се 5 минути на тих огън. След изстиване отварата се прецежда, разделя се на три части и се пие 3 пъти дневно 15 минути преди хранене.

Разбъркват се много добре 100 г сусамов тахан, сокът от 1 лимон и 300 г мед.От този лек се взема 3 пъти дневно 10 минути преди хранене по 1 супена лъжица.

Смесват се по 40 г корени от ружа и цвят от бъз, 30 г стръкове от мащерка и 20 г плодове от анасон. Вземат се 3 чаени лъжички от сместа и се заливат с 600 мл вряща вода. Вари се на тих огън 10 минути и след като изстине се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 1 чаена чаша 15 минути преди храна, като предварително се затопля, колкото да не е студена без да се вари наново.

Една глава кромид лук се настъргва и сокът се прецежда през марля. Прибавят се същото количество лимонов сок, 1 супена лъжица мед и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Сместа се размесва добре. Приема се 3 пъти дневно по 1 супена лъжица 20 минути преди хранене.

В торбичка от плат се слага 150-200 г ленено семе и се вари в 1 л вода докато изври наполовина. Лененото семе се изважда, а към останалата течност се прибавят 250 г мед и сокът от 3 лимона. Полученият сироп се разбърква и се слага в шише в хладилника. Приема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно 15 минути преди хранене.

Смесват се и се разбъркват внимателно по 40 г стръкове от невен, стръкове от мащерка, стръкове от босилек и плодове от анасон и 50 г коренища от ружа. Вземат се 2 супени лъжици от билковата смес и се заливат с 500 мл вряла вода. Киснат 2 часа и запарката се прецежда. Разделя се на четири части и се пие 4 пъти дневно 15 минути преди хранене.

Смесете половин килограм мед с 15 г копривено брашно (от аптеката). Приема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене.

Също може да направите смес от 150 грама мед и 1 супена лъжица синапено брашно. Изяжда се за 1 ден – на 3 пъти, преди всяко хранене.

В продължение на 15 дни вместо вода болният пие литър и половина до два литра отвара от дюлеви семки.В два литра вода се слагат семките и цялата семенна част от 6 дюли и се варят на тих огън 15 минути.

В буркан от компот се редят плътно зелени орехчета, на които се срязва горната част. Всеки ред орехчета се посипва обилно със захар. Бурканът се държи 30 дена на тъмно. После течността се прецежда. От сиропа се пие 3 пъти дневно по 12 капки след хранене.

Вземете 200 мл кисело мляко и сложете в блендера с една супена лъжица ленено семе, за да се натроши семето. Пийте сместа 15 минути преди хранене. Това лечение се прави поне 2 седмици, но практически може да се прави непрекъснато, защото прочиства организма. Важи особено за хора със запек.

 

Смес от билки за бронхит:

Листа от мента – 30 г

Цвят от липа – 30 г

Листа от подбел – 30 г

Корени от салеп – 30 г

Вземат се 2 с.л. от тази смес и се варят 3 минути в 600 мл вода. Оставя се да изстине и се прецежда. Разделя се на три части и се пие половин час преди ядене. Може да се подслади с мед.

Прави се и друга билкова смес – корени от иглика и листа от подбел се смесват по 100 грама. Една супена лъжица от сместа сезаливат с 400 мл вряла вода. Киснат половин час и се прецежда. Разделя се на три приема половин час преди ядене.

Прочетете още рецепти за прочистване на бронхите, като последвате линка.

Това е най-ефикасната рецепта за лечение на кашлица и бронхит!

Хранителни добавки при бронхит и бронхиолит
Хранителни добавки при бронхит и бронхиолит

 

Препоръчват се хранителни добавки за повишаване на имунитета. За повече подробности последвайте линковете на изброените по-долу продукти.

Царски билки за дихателната система – Регулира дейността на дихателната система, подобрява проходимостта на алвеолите, нормализира състоянието на лигавицата, има противовъзпалително и смекчително действие, премахва възпаленията

Капсулите с чесън на Sanct Bernhard са действено средство за справяне с гъбични и вирусни инфекции.

Комплексът витамини с добавено пчелно млечице има антивирусно и антибактериално действие. Той укрепва имунните сили, подобрява обмяната на веществата, апетита, физическия и психическия тонус.

 

Алопатично лечение

 

Бронхит - лечение с медикаменти
Бронхит – лечение с медикаменти

Бронхиолит (Въведение в природолечението от д-р Атанас Михайлов)

Бронхиолитът е остро възпаление на бронхиолите (най-малките разклонения на бронхите).

Повечето случаи на бронхиолит се причиняват от респираторно-синцитиалния вирус, който се предава по въздушно- капков път обикновено когато възрастен или дете кашлят или кихат наблизо.

Бронхиолитът засяга най-често малки деца и бебета, защото бронхиолите им са още много тесни и лесно се запушват със слуз.

Клинична картина. Протича с висока телесна температура (до и над 39°С), със силен задух, учестено и повърхностно дишане, посиняване на носа, ушите, устните и пръстите. Кашлицата е мъчителна, болезнена, с трудно отделяне на сиво-жълтеникави пенести храчки. Възпалението преминава за 5-6 седмици. Нерядко настъпват усложнения като пневмония или остър белодробен абсцес.

Лечение на бронхолит. При конвенционалния подход се прилагат антибактериални медикаменти, антибиотици и химиотерапевтици, спазмолитици, аналгетици, отхранващи лекарства. Като се има предвид ранната възраст на повечето пациенти – деца и бебета, лекарската намеса е важна. Рискът от настъпване на остра дихателна недостатъчност и задушаване е съвсем реален. Но докато се чака лекарят, паралелно с конвенционалните средства могат да се прилагат и хомеопатични лекарства. Тук е мястото да припомня, че в 90 % причинителите на бронхиолит са вируси, т.е. антибиотичното лечение няма директен ефект. Но пък са особено важни ефикасните средства за втечняване на секретите и подпомагащи отделянето им.

 

Остър бронхит

 

Когато няма вторична инфекция, острият бронхит се лекува по същия начин като обикновената настинка. Лечението у дома включва прием на много течности, почивка, въздържане от тютюнопушене, повишаване на влагата на въздуха със студен овлажнител и прием на ацетаминофен за треската и болката. На децата не бива да се дава аспирин, тъй като при по-малките той може да предизвика припадъци. Препоръчват се сиропи за кашлица за облекчаване на кашлицата, успокояване на дразненето и увеличаване на изхранването на секрет.

Важно е белият дроб да бъде прочистен от секрета. Потискащите кашлицата средства трябва да бъдат ограничени, тъй като може да доведат до натрупването на слуз в запушените дихателни пътища. Слузта се превръща в развъдник за бактерии и увеличава вероятността от пневмония. Ако пациентът откашля слуз, кашлицата не бива да се възпира, за да може да се предизвика изхвърлянето на храчки и на дразнещи вещества от дроба. Ето защо експекторантите са полезни. Те разреждат слузта в дроба и така улесняват изкашлянето и изхвърлянето й. Ако не сте сигурни какви вещества се съдържат в сиропите на свободна продажба, помолете фармацевта да ви обясни.

Ако има вторична бактериална инфекция, тя трябва да се лекува с антибиотици. Пациентът следва да приеме цялото количество предписани антибиотици. Редица изследвания обаче доказват, че ползата от антибиотиците при лечение на остър бронхит е ограничена.

 

Хроничен бронхит

 

Медикаментозното лечение прибягва до бронходилататори за отпускане на мускулите на бронхиалните тръби и за увеличаване на притока на въздух. Те може да бъдат приемани през уста или вдишвани с помощта на инхалатор. По-разпространените бронходилататори са албутерол и метапротеренол. Добавят се и противовъзпалителни лекарства, за да се намали отокът на тъканта на дихателните пътища. Перорално или венозно могат да се приемат кортикостероиди като преднизон. Други стероиди може да бъдат вдишвани. Дават се и лекарства за намаляване на количеството на слузта. С развитието на заболяването е възможно пациентът да има нужда от допълнително кислород. Понякога се препоръчва и еднократна ваксина против пневмония.

Продуктът, наречен северент дискус или салметерол, е бронходилататор с дълготрайно действие, който може да се вдишва два пъти дневно и действието му трае 12 часа. Въздейства добре на пациенти с хронична форма на бронхит, но не е предназначен за остри пристъпи. През 2005 г. Федералната агенция по храните и лекарствата в САЩ налага на производителите на медикамента да добавят предупредителен етикет, че продуктът в някои случаи може да има смъртоносно въздействие и че трябва да се прилага само ако другите начини за лечение са се оказали неефективни.

 

Очаквани резултати от лечението

 

Когато се лекува, острият бронхит обикновено трае една или две седмици при липса на усложнения, но кашлицата може да продължи още няколко седмици. За съжаление хроничният бронхит е трудно лечим и заболяването често води до емфизем или се съпътства от него. Общо взето, всички видове ХОББ са една от основните причини за смъртността.

 

Превенция и предпазване от бронхит

 

Най-добрият начин да се предпазите от бронхит е да избягвате тютюнопушенето или да се откажете от цигарите. При пушачите вероятността да настъпи смърт вследствие на ХОББ е десет пъти по-голяма, отколкото при непушачите. Пушачите, отказали се от тютюнопушенето, демонстрират подобрение на белодробните функции. Другите превантивни мерки са избягването на химически дразнители и на дразнителите в околната среда, като замърсения въздух, и поддържане на добро цялостно здравословно състояние.

Приемът на витамини А, С и Е, на цинк и на биофлавоноиди също може да спомогне за предотвратяването на вторични инфекции. Млечните продукти, сладките храни и яйцата трябва да се избягват, тъй като те засилват образуването на слуз в белия дроб.

Източници: travolekar.ru; ayzdorov.ru; homeopathicremediesandtreatment.com; drhomeo.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Бронхит и бронхиолит – лечение с билки, хомеопатия и добавки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *