Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето как да разберете дали сте пристрастени към захарта!

Криете ли понички в чекмеджето на бюрото си? Случвало ли ви се е след всяко шоколадово бонбонче желанието ви за сладко да става по-голямо? Ако отговорът е „да“, вие сте от онези 20%, които са пристрастени към различни видове продукти или ястия.

Оказва се, че процентът на вманиачените към определени храни е дори по-голям от броя на хората, които се борят с наднорменото тегло по света.

Според учените храните с високо съдържание на захар и мазнини се абсорбират по-бързо в организма, което води до пристрастяване. При преработените храни, които са завладели съвременната хранителна индустрия, се наблюдават ефекти, които траят след консумацията и са като тези на наркотиците. Такива действие например има шоколада, сладоледа, сладкишите и т.н. Диетолозите припомнят, че организмът ни може да преработи 6 чаени лъжици захар, или около 60 грама от белите кристалчета, на ден. В една-единствена чаша безалкохолно обаче има повече захар от препоръчителната дневна доза.

пристрастени към захарта
Пристрастени ли сте към захарта?

Промени

Изследванията посочват, че след хапването на нещо сладко, в мозъка настъпват същите промени като след доза наркотик.

„Пристрастяването към захарта е истински феномен. Яденето на сладки продукти активира онази част от мозъка, която отговаря за удоволствието, което изпитваме при получаване на награда, също както и при наркотиците“, обяснява д-р Никол Авена от Университета в Принстън. Именно затова меракът за сладко става все по-силно с всяко шоколадово бонбонче.

Лекарят Джейкъб Тайтелбаум е автор на книгата „Победете пристрастяването към захарта сега“. Той извежда четири признака, че сте вманиачени по сладкото, съобщава „Телеграф“. Един от знаците за пристрастеност е, че се чувстваме непрекъснато уморени и прибягваме до сладкото, за да ни даде енергия. Друг признак е, ако сте ужасно раздразнителни след като не сте яли няколко часа и ви се дояжда не солена, а сладка храна.

Вие сте вманиачени, ако постоянно си мислите за „нещо сладичко“, имате запаси в чекмеджето си и ползвате захарта и шоколада, за да си подобрите настрoението.

„Ако постоянно се тревожите, изпитвате умора и имате желание за още сладко, значи сте пристрастени“, обяснява д-р Тайтелбаум.

Опиат

Зависимостта към продуктите в чинията е подобна на тази, която изпитваме към опиатите и наркотиците, пише food- panda. Установено е, че повечето храни, оценени като пристрастяващи, са именно преработените.

Тези са обикновено с високо съдържание на захар и мазнини. Най-лесно пристрастяващи храни са пържените картофи, чийзбургерът, тортата и сиренето. Средно пристрастяващи продукти в нашето меню пък са пицата, шоколадът, чипсът, бисквитките и сладоледът.

По-малко пристрастяващите продукти са беконът, пърженото пиле, пуканките, зърнените закуски, пържолите и тестото. Хранителната зависимост и пристрастяването могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. Например вманиачаването по сладкото може да доведе до вдигане на кръвната захар.

Храните, които може да консумирате без притеснение, са предимно пълнозърнести и непреработени. Натрапчиви мисли за краставици, моркови, ябълки, кафяв ориз и бобови култури никога няма да ви гонят, защото по тях няма как да се вманиачите, смятат специалистите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *