ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Добрата поза – проблеми, заболявания и съвети за лечение

Добрата поза е тази, която без усилия и без умора може да се поддържа дълго време. Позата ви може да е отражение на нагласата ви към тялото.

Добрата поза
Добрата поза

Изкривяване е всяко отклонение на гръбнака от нормалната му посока или позиция.

Има две основни гръбначни криви, които могат да се видят отстрани. Когато позата е лоша, тези криви се засилват още повече или се намаляват. Лордоза съществува, когато вратът и тазът се изкривяват, за да формират крива под формата на буквата С. Гледана отзад, лордозата е твърде голямо “издълбаване” на гърба. След известно време това може да доведе до “кух” гръб под формата на самар или люшкащ се гръб. Кифоза се появява, когато кривата се накланя в противоположната посока от тила към кръста. Гледана отзад, кифозата е прекомерно заобляне или изгърбване. След известно време това може да доведе до гърбица.

Гледани отзад, раменете и тазът трябва да са успоредни, а главата да е точно над опашката под права вертикална линия. Сколиоза е отклонение от правата линия, при което гръбнакът се изкривява от централната си ос от едната до другата страна, наподобяващо буквата S.

Лошата поза води до множество симптоми, например болки в гърба, главоболие, общи трудности с дишането и храносмилането, неразположение и проблеми с краката.

Причините за лошата поза включват:

  • обучение (децата имитират позата на родителите си)
  • асиметрично използване на тялото (поддържане на една и съща поза за дълги периоди от време)
  • умора (недостатъчна енергия за поддържане на постоянна добра телесна поза)
  • лоши навици на седене
  • някаква болест (която също може да причинява умора и оттук – лоша поза)
  • психологични проблеми (които често се проявяват като свита навътре поза и увиснали рамене)
  • родилни аномалии (например дислоцирани хълбоци)
  • полиомиелит и артрит
  • механични увреждания (включително проблеми с гърба, таза, колената или краката).

Лечение

Оплакванията, които причиняват проблеми с позата, винаги трябва да се диагностицират и адресират в началото. Когато някаква болест, раз­стройство или вроден дефект са изключени, могат да бъдат подходящи следните лечения.

Техника на Алекзандър. Тя включва “превъзпитание” чрез упражнения. Това е най-полезната терапия за дълговременно подобрение на позата.

Диета и хранене. Там, където в основата на проблемите с позата се крият енергийни проблеми или болест, витаминните и минералните добавки могат да са подходящи.

Остеопатия и хиропрактика. Манипулационните терапии са отлични за цялостно лечение и превъзпитание на позата.

Фелденкрайс. Лечението включва възстановяване на естествения енер­гиен поток, на дишането и по-малко стресиращи модели на държане на тялото.

Ролфинг. Структурното лечение разрушава цикъла, който може да съ­ществува между болката, мускулното напрежение и лошата поза.

Йога. Тя е подходяща за психична и физическа интеграция.

Съвети

Спете по гръб с една възглавница. Ако трябва да седите дълго, намерете си стол, който има спускаща се напред седалка. Седете колкото се може поизправени. Ненапрягащите физически упражнения могат да помогнат за подобряване на позата.

Проблемите с позата изискват време за елиминиране и трябва да се очаква вдървеност и дискомфорт. Същевременно за всяка остра или непрекъснато появяваща се болка се обръщайте към личния си лекар.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *