ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

СКОЛИОЗА

Странично изкривяване на гръбначния стълб.

При поглед върху гръбначния стълб отзад сколиозата може да се види с просто око. Гледан от този ъгъл, нормалният гръбнак би трябвало да изглежда прав. При изкривяване на гръбнака наляво или надясно се говори за сколиоза. Гръдният отдел на гръбнака в задната част на гръдния кош се засяга най-често, но изкривявания се срещат и в други отдели.

skoliozaВ някои случаи кривините са две – една наляво и една надясно – придавайки на гръбнака S-образна форма.

Терминът постурална (функционална) сколиоза се използва в случаите, когато структурата на гръбначния стълб е нормална и изкривяването му настъпва в резултат от нарушение на Стойката, дължащо се на проблем в друга част на тялото. Сред възможните причини са различната дължина на краката или трайно придобитите навици за лоша стойка. При този вид сколиоза изкривяването обикновено е лекостепенно и може да изчезне при движение.

Терминът структурна сколиоза описва изкривяване на гръбнака, запазващо се независимо от движенията на пациента. Структурната сколиоза често се развива без видима причина – в такива случаи се говори за идиопатична сколиоза. Тя е сравнително често срещана и може да се развие във всеки един етап от живота, от ранното детство до зрялата възраст, но най-често се наблюдава в периода на ускорен растеж през пубертета.

Към причините за развитието на структурна сколиоза спадат вродените деформации на гръбначния стълб и заболяванията, засягащи мускулите на гръбнака, като полиомиелит.

Какви са симптомите?

Изкривяването на гръбнака обикновено се развива бавно. Неравномерното натоварване от двете му страни води до болки в гърба и болезненост на мускулите. При по-тежките случаи гръдният кош, раменете или таза могат да бъдат деформирани и ходенето да бъде затруднено. В резултат ог нехарактерното натоварване на гръбначния стълб може да се развие остеоартрит на междупрешленните стави.

При много тежките случаи деформацията на гръдния кош може по-късно да доведе до сърдечни и белодробни проблеми.

Диагноза и методи на лечение

Лекарят поставя диагнозата след внимателно изследване на формата на гръбначния стълб и проверка на очертанията му при навеждане на пациента напред. За по-пълно изследване могат да бъдат направени рентгенови снимки.

В голяма част от случаите състоянието на пациентите се проследява за промени – с времето изкривяването може да намалее, да остане стабилно или да се увеличи. При по- тежките случаи може да се прибегне до лечение – носене на специален корсет или операция.

Корсетите не могат да намалят вече съществуващото изкривяване – целта им е да бъде ограничено по-нататъшното изкривяване на гръбнака в процеса на израстване на детето. Оперативното лечение може да се състои в поставянето на метален стик в гърба за изправяне на гръбначния стълб или в предизвикването на срастване между прешлените в засегнатия участък. След операцията за известно време може да бъде носен корсет, който да поддържа гръбнака изправен.

Какви са изгледите?

Идиопатичната сколиоза, развиваща се през ранното детство, често се подобрява в процеса на израстване на детето. В някои случаи обаче състоянието се влошава и възниква необходимост от лечение. Идиопатичната сколиоза на юношеската възраст е често срещана и в много случаи не изисква лечение. Само при малка част от пациентите деформацията става толкова тежка, че се стига до операция.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *