Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

11 ТОП съвета при диабет – запомнете тези неща!

Ако страдате от диабет, нормално е да отделяте време за медицинските прегледи, както и за редовните проверки на кръвната захар. Надяваме се също така да извоювате време за здравословно готвене и хранене, както и за спорт поне няколко пъти седмично. Но редовно се нуждаете и от „лично време“ – време на спокойствие, отпускане и тих размисъл. Важно е и да възпитавате душата си, за да не допускате напрежението и депресията в живота си.

при диабет
Ценни съвети за диабетици

1. Откъснете се от ежедневието за седмица. Имате ли прекалено много задачи в списъка си и твърде малко време да ги отметнете? Оставете всичко – прането, домакинската работа и всичко, което ви причинява стрес – през следващите седем дни. Когато откриете, че животът продължава, дори ако не приберете дрехите от химическо чистене или не почистите щорите, ще погледнете с нови очи върху това дали си заслужава да си съсипвате нервите, като се опитвате да свършите всичко. Може би едно-две пренебрегнати задължения наистина са били пречка в ежедневието ви – като това да не отидете до хранителния магазин. Сега знаете какво трябва да оглавява списъка ви следващия път!

2. Бъдете „железни“ в тренировките. Когато животът ви излезе от релси, може да се изкушите да загърбите плановете си за спортуване. Не правете нищо подобно, вместо това обърнете гръб на нещо друго. В края на краищата гимнастиката ви прави по-енергични. Помага и за намаляване на напрежението. Спортът също така неутрализира стреса и притесненията ви.

3. Дами, планирайте малко удоволствия. Направете съзнателно усилие да се погрижите за себе си. Впишете официално в календара си поне едно лично удоволствие. Гледайте на тези развлечения като на важни ангажименти, каквито те всъщност са и се придържайте към програмата си. Може да планирате обяд със скъп приятел, маникюр, любим филм или цяла събота сутрин, посветена на градината.

жена диабет
Дами, планирайте малко удоволствия

4. Намерете си хоби, което ви раздвижва и ви събира с хора. Малко неща са по-стимулиращи от срещата с нов приятел, особено на определена възраст. Ако винаги ви се е искало да опитате скално катерене, направете го, дори да си мислите, че времето ви за такива неща е отминало. Никога не знаете кого можете да срещнете при този спорт (и не забравяйте, че е хубаво да имате няколко приятели, които са по-млади от вас), а окуражаването от друг човек може да бъде безценно. Или сглобявайте макети на самолети, научете се да яздите или се присъединете към група, която прави възстановки на исторически събития – ще се сприятелите с най-различни хора и ще се отдадете на занимание, което да ви напомня защо имате желание да се подвизавате на тази планета възможно най-дълго.

5. Ако се чувствате депресирани, посетете терапевт. Някои от най-щастливите и успели хора, за които можете да се сетите, са прибягвали до услугите на терапевт, консултант или психолог, за да преодолеят трудните моменти. Попитайте лекаря или диетолога си къде да потърсите специалист, който има опит с проблемите на диабета – това не е необичайно запитване за тях.

6. Ходете в храма. Учените твърдят, че редовното практикуване на религия води не само до емоционални резултати, но и до физически. Едно проучване открива, че хората, които не ходели на църква всяка седмица, били изправени пред 21% по-голям риск от смърт вследствие на сърдечносъдови заболявания (към които пациентите с диабет са особено предразположени), отколкото тези, които го правели. Проучване сред претърпелите инсулт разкрива, че колкото по-религиозен е пациентът, толкова по-малка е вероятността от тревожност или депресия, които могат да попречат на възстановителния процес. Учените предполагат, че хората, които редовно посещават свещено за тях място, се радват на по-здрави социални контакти и получават повече подкрепа, отколкото останалите.

7. Включете най-близките си приятели в групата с номера за бързо набиране. Твърдението, че наличието на близки приятели е важен фактор при контрола над диабета, може и да звучи странно, но е вярно по няколко причини. От близостта на хора, които се интересуват от вас, зависи дали заболяването ще бъде овладяно, или ще се откажете от действия. Приятелите, които ви поддържат, са окуражаващи партньори в тренировките и ще се съобразяват с хранителните ви нужди, когато ви канят на вечеря. Когато се радвате на силна емоционална подкрепа, имате и по-голямо чувство за идентичност – в обществото и като личност – което ви помага да преодолеете предизвикателствата, пред които ви изправя животът.

8. Протегнете ръка на нуждаещите се. В обществото има стотици хора, които се нуждаят от нас, а вашата помощ за тях би могла да помогне на вас по начини, които никога не сте си представяли. Най-важното нещо, което ще спечелите от доброволческата работа, е перспективата – че в крайна сметка диабетът не е толкова голям товар в сравнение с това, което преживяват някои хора. Като доброволец в социална кухня или треньор по баскетбол на младежи от дом за сираци не само ще придобиете нов поглед върху живота, но и ще се раздвижите!

9. Вземете си домашен любимец. Присъствието на домашни любимци понижава кръвното налягане, намалява стреса и кара стопаните да се чувстват по-малко самотни. Как точно хората извличат полза от общуването с домашните си любимци не е напълно ясно, но учените предполагат, че тази връзка задоволява нуждата на човека от близост с други същества. Според изследване сред 10 000 души в Германия хората, които имали домашни любимци, се нуждаели от 10% по-малко медицински прегледи за период от пет години в сравнение с тези, които нямали любимци. Проучване в Съединените щати сочи, че жертвите на инфаркт имали два пъти по-голям шанс да се възстановят до една година, ако общували с домашен любимец.

домашен любимец
Вземете си домашен любимец

10. Отклонете приятелите си далеч от ресторантите. Ако вие и приятелите ви сте попаднали в капана на срещите в заведения за хранене, време е да преразгледате навика си. Търсете възможности да сте заедно, които са повече обвързани със забавление и движение, отколкото с храна. Вземете заедно решение да се присъедините към клуб по боулинг, научете се да играете хокей на трева или се съберете в нечий дом, за да поплетете и поклюкарствате. Станете специалиста в групата по „какво се случва“, като преглеждате страниците за култура във вестника и проверявате интернет сайтовете, посветени на различни инициативи.

11. Силата на молитвата. Искате ли да живеете със седем години повече? Започнете да се молите. Не се шегуваме – седем години е удължаването на живота, което можете да очаквате, ако поддържате душата и здравето си с молитва, вяра и религиозна активност, според различни изследвания. Едно е сигурно – проучванията показват силна връзка между сърдечносъдовото здраве и вярата.

В едно изследване пациентите, претърпели сърдечна операция, които намирали сила и утеха в религията си, имали три пъти по-голям шанс да оцелеят след хирургическата намеса в сравнение с тези, които нямали духовна мотивация. Ако тук наблюдаваме ефекта „плацебо“ – т. е. хората се подобряват, защото вярват, че ще стане така – кой иска да оспорва резултатите? Независимо дали молитвата ви успокоява, обнадеждава или ви помага да се свържете с вътрешното си „аз“, ако извличате нещо от нея, това е добре оползотворено време.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *