ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Използване на цветовете за лечение – ето кой цвят какво лекува!

Цветовете се използват за лечение от средата на 19 век и от тогава интересът към цветотерапията не отслабва. В тази статия ще научите кой цвят какво лекува, как да си направите душ и вода от цветове за лечение, как любимият цвят определя характера ви  

Цветовете
Цветовете

Боли ви главата, сърцето ви бие лудо, нямате сили, нервите ви са разстроени, на всичкото отгоре и температурата ви се повишава – сякаш всички болести са се нахвърлили върху вас. Какво да правите? Според източните народи в такива случаи трябва да се обърнете към отдавна изпитаното средство – лечението с цветове.

Лечение с цветове се използва от древни времена в Индия, когато са използвали слънцето, като са предпазвали тялото с цветни платове.

В Европа научното изследване на цветовия ефект и неговото лечебно въздействие започнало едва в средата на XIX век. То е свързано с имената на френските медици Пото, Жуар, Поег и Плезантон. Те написали своите изследвания и това се оказало интересно четиво за много лекари от различни сфери на медицината. И така интересът към цветотерапията не отслабва и до днес.

Всъщност, всичко започнало с лекуването на невралгични разстройства. След наблюдения върху болкоуспокояващите свойства на слънчевата светлина, пропусната през син филтър и наблюденията на Поег върху същите свойства през виолетов цвят цветотерапията придобила статут на научен метод. В началото на XIX век много руски и немски терапевти потвърдили наблюденията на своите френски колеги за лечебното въздействие на цветните лъчи върху протичането на различни заболявания.Така бил възроден древният метод, който отдавна влизал в арсенала от лечебни средства на лечителите от Изтока. И днес там знаят, че повече от 300 (!) болести се поддават на лечение с цветотерапия.

Алберт Айнщайн твърдеше, че във всичките си форми материята се състои от енергийни светлинни вълни. Широко разпространено е мнението, че светлината въздейства само на чувствителните клетки на роговицата на окото и чрез нервните влакна, преминаващи от очната ябълка към мозъка, оказват влияние върху нервната система. В действителност цветът може да се възприема с цялата повърхност на кожата, особено от онези участъци, където са разположени биологично активните точки. При това всяка от тези точки, отговаряща за една или друга система в организма или пък за някой конкретен орган, реагира различно силно на всеки цвят: енергията в нея ту се активира, ту се задържа.

Любопитно е, че седем центъра на човешката енергия, които са свързани с основните ендокринни жлези, са обагрени във всичките цветове на дъгата – от червен до виолетов. Тези цветове, както и техните оттенъци, се използват за лекуване на заболявания.

Всеки цвят е многозначен по своему. Цветът влияе върху нашите мисли и поведението ни в обществото, върху здравето и взаимоотношенията с хората. Езикът на цветята – когато се научите да го разбирате, ще ви подскаже много неща и ще ви помогне да разрешите проблемите си. С помощта на това знание ще станете пo-мъдри, ще укрепите здравето си и ще се избавите от неразположенията.

Ето кой цвят какво лекува

Червеният цвят (възбудител)

Червено
Червено

Сферата на влияние на червения цвят се свързва най-вече с половите органи и органите за възпроизводство, а така също и със сексуалността. От древни времена хората свързвали червения цвят с жизнената сила. Той символизира енергията и мощта на създаването.

В психологически план притежава силно очистващо действие  – той ще ви избави от тъгата и ще прогони отрицателните ви емоции, ще излекува както психиката, така и тялото ви. Мускулите също реагират на червения цвят. Той съдейства за разслабване на изтръпнали стави, особено на краката, полезен е при паралич.

Червеният цвят загрява – той трябва да се използва от хора, които се нуждаят от топлина. Помага за спирането на възпалителни процеси. Но злоупотребата с червеното може да предизвика раздразнение и усложняване на заболяването.

Ако усещате вялост или желание да се заемете с трудни, но необходими действия, постарайте се да си създадете зрителна представа за червения цвят и това ще ви придаде сила.

Червеният цвят зарежда с оптимистично настроение. Той е цветът на силните хора, олицетворява настойчивост и воля, бодрост и веселие. Но ако налягането ви е повишено, той може да претовари състоянието ви, да предизвика гняв и раздразнение.

Ако сте възбудени или обратно – бързо се уморявате и постоянно ви се спи, опитайте да украсите стаята, в която работите, с нещо червено. Купете червени рози, окачете пред погледа си някаква картина с червени тонове или просто сложете на бюрото си някаква яркочервена папка. Това ще подобри настроението ви, ще успокои нервите, ще повиши работоспособността и жизнения ви тонус.

Оранжевият цвят (създател)

Цветотерапия - оранжево
Цветотерапия – оранжево

Оранжевият цвят е полезен при всякакви нарушения в дейността на стомашно-чревния тракт, лекува бъбреците и пикочния мехур, стимулира работата на надбъбречните жлези. При възникнала заплаха надбъбречните жлези изработват адреналин, който мигновено постъпва в кръвта и принуждава към бързо действие, за да се избегне опасността.

Оранжевото е цвят на реколтата, на плодовете на земята, израснали под слънчевите лъчи. То възбужда апетита.

Оранжевото е цвят на действието, което може да ви върне към живота след тежка депресия – развод, тежка загуба, шок.

За хората, страдащи от белодробни, сърдечни и ендокринни заболявания е необходимо да се обзаведат с оранжеви пердета. Организмът реагира на този цвят с прекрасно самочувствие. А ако ги окачите в спалнята, ще забравите и за сексуалните разстройства.

Този цвят е добър за времето на менопаузата, тъй като уравновесява хормоналното състояние. Той помага при безплодие и съдейства за очистването на всяка система от слуз.

С оранжев цвят лекуват психически сривове и депресивни състояния. Той помага да се освободите от натрапчивите страхове.

Оранжевият цвят стимулира да се върви напред. Като работи с този цвят, човек инстинктивно налучква правилния път. Овладявайки енергията на оранжевия цвят, вие ще станете господари на съдбата си.

Жълтият цвят (общителност)

Жълто
Жълто

Жълтият цвят въздейства върху слънчевия сплит, който е свързан с черния дроб, жлъчния мехур, далака и стомаха. По този начин влиянието на жълтия цвят се разпространява по целия храносмилателен тракт. Той е полезен за кожата и нервната система, подобрява зрението.

Жълтият цвят се изявява като забележителен “санитар”. Той настройва и почиства от токсини целия организъм, помага да се освободите от запек, контролира теглото, тъй като помага за движението на телесните течности – стимулира например отделянето на стомашния сок, необходим за храносмилането, управлява потоотделянето, освобождава от течности.

Констатирано е, че жълтият цвят укррпва централната нервна система, стимулира желанието на човека да излее душата си, което го облекчава и спасява от натрапчиви мисли.

Жълтият цвят придава живост на ума, помага за бързото усвояване на информация, придава на мисълта яснота и точност, събужда любознателността. С помощта на енергията на жълтия цвят могат да се преодолеят всички трудности и да се използват всички възможности. Жълтото е цветът на енергичните хора.

Вибрациите на жълтия цвят са полезни при недостиг на увереност в собствените сили или стеснителност. Жълтият цвят дарява веселие и радост. Той може да ви избави от депресии и песимизъм. Това е цветът на смеха.

Жълтият цвят е много дипломатичен, пълен със самообладание, стил и изтънченост. Това е цветът на съсредоточеността, ето защо използвайте го, когато е необходимо да внесете определеност в своя живот.

Зеленият цвят (производител)

Зелено
Зелено

Зеленият цвят въздейства на сърцето, а така също и на другите органи, разположени в гръдния кош. Това е най-хармоничният, най-уравновесеният измежду всичките цветове във Вселената. Той е емоционален индикатор: ако равновесието на зеления цвят е нарушено, възникват болки в сърцето, които могат да бъдат следствие от завист и ревност. Това е цветът на емоционалните взаимоотношения. Доколко зеленият цвят помага да се избавите от негативни чувства, обръщайте се към него в бурни периоди от своя живот, той ще успокои и охлади емоциите ви. Зеленият цвят насочва, упътва, затова го използвайте, когато е необходимо да вземате решения.

Зеленият цвят е врата към свободата, почивка на половината път, той освобождава от негативните емоции и стреса, успокоява възбудата и възстановява стабилността.

Зеленият цвят е цветът на вземане на решения. Ако се колебаете и изпитвате нерешителност, затворете очи и извикайте в себе си зрителната представа за зеления цвят. Той е много продуктивен, особено що се отнася до бизнеса. Характерна особеност на зеления цвят е практичността. Той предразполага към щедрост.

Зеленият цвят се състои от жълто и синьо. Жълтият е последният цвят от горещата страна на спектъра, а синият – първата част от студената му страна. Жълтият е символ на яснота, а синият – на мъдростта. Двата заедно ще ви помогнат да осъзнаете събитията във вашия живот. Това е много важно, защото по-голямата част от заболяванията се развиват като следствие на негативни образи от миналото, от които трябва да се освободите.

Зеленият цвят обича хармонията и равновесието – той не е нито горещ, нито студен, нито активен, нито пасивен. Това е цветът на великите промени. Зеленият цвят помага при клаустрофобии (страх от затворено пространство), като разширява пространството.

Зеленият цвят лекува успешно сърдечните заболявания, премахва главоболието, подобрява работата на черния дроб, стабилизира кръвното налягане и успокоява нервите. Той е забележително тонизиращо средство. Може да хармонира с всичко, затова представлява целебен цвят с широк спектър на действие. Дърветата и тревата – какво друго може да бъде по-добра цветотерапия за човека?

Гълъбовият цвят (търсач на правда)

Гълъбов цвят
Гълъбов цвят

Това е цветът на сегашното време – ерата на Водолея, търсача на правдата, водещия напред в търсенето на истината.

Гълъбовият цвят, иначе казано, е висшият порядък на ума. Неговата сила е в спокойствието и в прямотата. Понякога стремежът към гълъбовото означава жажда за промени.

Гълъбовият цвят помага при стресови състояния и вълнения, той може да понижи кръвното налягане. С негова помощ лекуват възпаления, спират кръвотечения, облекчават болките при ишиас и язва на стомаха, той помага и при неволно напикаване.

Гълъбовият цвят няма да ви помогне, ако искате да се освободите от излишното си тегло. Доказано е, че той привлича твърде пълните хора, защото ги успокоява и поощрява да останат такива, каквито са.

Гълъбовият цвят носи мир и удовлетвореност. От него лъха спокойствие и уравновесеност. Той предразполага към размишления, напомня за необходимостта от отдих и отпускане.

Много от хората, които страдат от безсъние, не знаят, че ако нощем четат под гълъбово-син абажур, заспиването никак няма да се забави. В спалнята може да се окачи и гълъбово-син везан ковьор – резултатът ще бъде същият.

Синият цвят (дух на справедливост)

Синьо
Синьо

Понякога сравняват хипофизата с диригент, а ендокринната система с оркестър. Синият цвят облекчава протичането на заболяванията на ендокринната система. Освен това той влияе на костната система, особено на гръбначния стълб. Мозъкът, очите и носните кухини също се лекуват със син цвят.

Той е най-силният болкоуспокояващ цвят и прекрасен антисептик. Способен е да унищожи всички бактерии и последици от замърсяването на въздуха, храната и водата, както и негативните вибрации, които се внедряват в подсъзнанието. Доколкото в обсега на неговото влияние влизат очите, ушите и носът, синият цвят помага при остро възпаление на носните кухини и при катаралните явления.

Синият цвят се използва при бронхити и астма, за лекуване на лумбаго, мигрена, екзема, натъртвания и възпаления, в малки дози – при хиперфункция на щитовидната жлеза и бъбречни болести.

Синият цвят лекува от болезнени спомени, помага за справяне с емоцио­нални сътресения, подпомага вдъхновението, той е забележителен очистител. Синьото е цветът на осъществените желания и интуиции. С негова помощ можете да разберете от какво в живота трябва да се отървете. Синият е най-мощният цвят. Той подпомага силата на ума и мисълта, съдейства да се разгадае неразгаданото.

Виолетовият цвят (таен лидер)

Виолетово
Виолетово

С виолетовото трябва да се отнасяте внимателно – това е труден цвят. Излишъкът от него може да предизвика депресия. Виолетовото не се препоръчва за лекуване на малки деца.

Виолетовият цвят е много полезен при всякакви вътрешни възпаления.Той е добър и при ишиас. Намалява изриването на кожата, както и сърцебиенето, помага при всякакви нарушения, свързани с главата (например при сътресения на мозъка). Поддържа имунната система и може да успокои разстроените нерви. Полезен е при умора и главоболие, успокоява емоционално неустойчивите хора.

Виолетовият цвят е много мощен. Той съчетава сила и чувствителност. Това е висшата енергия на хуманизма, добротата и любовта. Усвоявайте виолетовия цвят, за да освободите и проявите скритите си възможности. Ако се чувствате самотни или откъснати от живота, представяйте си мислено виолетовия цвят – той ще ви защити.

Доколкото виолетовият цвят съчетава в себе си червения и гълъбовия, той съдейства за съюза на тялото и духа. Изостря зрението и чувствата, но потиска апетита.

 Прочетете тук – как да правите медитация, използвайки цветовете

Любимият цвят определя характера ви

Психолозите твърдят, че за характера на всеки човек може да се съди по неговото отношение към различните цветове, а също и склонностите му, за неговия начин на мислене, за психиката и дори за здравето му. Те смятат, че отношението към цветовете е генетично предразположено и може да бъде вродено. Психолозите определено смятат, че хората, които харесват белия цвят са силно емоционални и имат развинтена фантазия, тe са мечтателни. Розовите цветове се харесват от хора, които живеят като в приказка и се увличат от домашен комфорт и уют. Хората, падащи си по червеното са любители на властта и са родени за лидери. Много самоуверени и амбициозни, те не страдат от гузна съвест. Гълъбовият цвят е харесван от много учени, изследователи, религиозни дейци. Тъмногълъбовото е цветът на артистите. Тези хора са много жизнелюбиви и енергични, ценят успеха и богатството. Уравновесеност, обстоятелственост и влечение към знания са присъщи на онези, които предпочитат кафявия цвят.Те са много дисциплинирани, строги и пестеливи, а в същото време проявяват зрялост и обмислят решенията си. Творческите личности имат влечение към сивите тонове. Това е цветът, който се смята за очистващ. Любителите на тъмнозеления цвят са упорити и настойчиви. В съчетание със злато това е цветът на банкерите и хората на преуспяващия бизнес. Те са солидни и вдъхват уважение и респект, обичат природата и спокойствието. Жълтото е цветът на разумното и на оптимизма.

Цветови душ

Светлинните лъчи през цветни стълка
Светлинните лъчи през цветни стълка

Направете си или си купете лампа с цветни филтри (тънка пластинка във формата на лента, използвана за театрално осветление, каквито се продават в магазините за театрални реквизити) или с парчета от цветни стъкла. През тях можете да пропускате светлинните лъчи на лампи с насочена светли на (има такива в магазините за електрически уреди), което ще ви позволи да обработвате отделни части от тялото си с определен цвят светлина. Този метод се нарича “цветови душ”. Използването му обаче трябва да става внимателно.

Червеният цвят има много мощно въздействие. Ето защо той може да бъде използван само няколко минути, като при това покриете с нещо главата. Този цвят стимулира кръвообръщението и функциите на нервната система и е противопоказен за неуравновесени хора и хора с повишено кръвно налягане. Гълъбовият цвят е пълна противоположност на червения – може да бъде използван за премахване на възбудата, а така също и като противодействие срещу прекалено дълго облъчване с червения цвят. Но той не е по-малко мощен от него и, ако заспите под гълъбовата светлина или останете повече от 30 минути под нея, може да се стигне до отслабване на силите ви. Няколко минути под оранжева или жълта светлина ще ги възстановят.

Цветова вода

Опитайте да заредите и пиете цветна вода. На френски език думата вода звучи като “о” (eau). Поради това водата с различен цвят се записва с приставка “о” след наименованието на цвета. Червената вода се нарича “рубио”, оранжевата или жълтата – “амберо”, зелената – “вердо”, гълъбовата – “серулео”, пурпурната – “пурпуро”, а виолетовата – “виолео”.

Водата може да бъде заредена с определен цвят посредством обработка с цветна лампа или чрез въздействие на слънчеви лъчи върху парче цветно стъкло, прикрепено към стъклото на прозореца пред кастрона с вода. Преминавайки през цветното стъкло слънчевите лъчи зареждат водата със своя цвят. Може също така да налеете вода в бутилка, направена от стъкло с необходимия ви цвят. Например зелените бутилки за вино могат да се използват за зареждане на вода със зелен цвят.

За зареждането с цветна вода са необходими от 1 до 3 часа. Колкото по-продължително е зареждането, толкова по-голям ще бъде зарядът. Пурпуро (пурпурната вода) и серулео (гълъбовата вода) запазват заряда си независимо от времето, а амберо (жълтата или оранжевата вода) и рубио (червената вода) трябва да се съхраняват в хладилник или на студено място – на топло те губят енергетичния си потенциал след 3-4 дни. Дори когато се съхраняват на студено място, те трябва да бъдат повторно зареждани на всеки две седмици.

Цветовите води се използват за лекуване на вътрешни болести като запек и язва, както и при нарушения в храносмилателната система. Понякога се оказват много ефективни. Дозите са различни, но най-често представляват само няколко глътки. Глътката може да се измери с 1 супена лъжица за възрастни и 1 чаена лъжичка за деца.

Източници: samopoznanie.ru; biopole.info; naked-science.ru; colourtherapyhealing.com

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *