ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ИШИАС – какви са симптомите и как се лекува?

Болка по дължината на единия или двата седалищни нерва – главните нерви на краката.

i6iasСедалищният нерв е най-големият нерв в тялото. Той започва от кръста и преминава в дълбочина по задната част на крака. Ако коренчетата на нерва бъдат притиснати или увредени в точката на напускане на гръбнака, това може да причини болка или изтръпване по цялата дължина на нерва. Ишиасът може да се наблюдава в единия или, по-рядко, и в двата крака.

Кои са причините?

Най-честата причина за ишиаса е дископатията, при която се притискат коренчетата на седалищния нерв. Понякога те могат да бъдат притиснати и от костен шип или при възпалението на междупрешленна става. Последното може да се дължи на износване на ставните повърхности, водещо до остеоартрит. Ишиас може да се развие и в резултат от остеопороза, която отслабва прешлените и понякога довежда до смачкването им и притискане на нервните коренчета. По време на бременност, когато стойката на майката се променя в резултат от тежестта на плода, също може да се получи ишиас. Често обаче не може да се установи конкретна причина за развитието му.

Притискането на нервните коренчета може да бъде само моментно, например при вдигане на тежък предмет или резки движения, но може да има и постоянен натиск върху нерва. Понякога при появата на ишиасна болка малките мускули, свързващи отделните прешлени, могат да се схванат, като по този начин увеличават притискането и усилват болката.

Какви са симптомите?

Болката при ишиас може да бъде лека или силна. Тя се разпространява от седалището

надолу по крака и може да бъде под формата на бодеж или да е съпроводена от мускул на слабост в засегнатия крак.

Мястото на болката зависи от мястото на притискане на седалищния нерв – могат да бъдат засегнати и двата крака и в някои случаи болката може да се разпространява до ходилата и пръстите. Освен тези симптоми може да има и болки в кръста – обикновено те са по-леки от болките в краката.

Диагноза и методи на лечение

Вдът и разпространението на симптомите може да насочи лекаря към диагнозата и да му помогне да определи мястото на притискане на седалищния нерв. За установяване на първопричината могат да бъдат назначени рентгеново или други изследвания, включително и ЯМР.

За облекчаване на симптомите се препоръчват нестероидни противовъзпалителни средства или друг вид болкоуспокояващи медикаменти. Поддържането на физическа активност с повишено внимание е особено важно за запазване на подвижността и свеждане на сковаността до минимум. Освен това движението облекчава болките и ускорява възстановяването.

При много силни болки може да бъде направена епидурална инжекция с обезболяващ медикамент, въвеждан в пространството над обвивките на гръбначния мозък. От полза са физиотерапията или упражненията за гърба.

Ако болката се дължи на дископатия, приложението на кортикостероиди вероятно ще ограничи възпалението и ще намали натиска върху нерва. Може да се окаже удачно и из-вършването на микродискектомия с оглед хирургичното отстраняване на тази част от диска, която притиска нерва. Въпреки това в повечето случаи ишиасът отзвучава за около шест седмици, така че конвенционалното лечение обикновено е достатъчно.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЯДРЕНО-МАГНИТНИЯТ РЕЗОНАНС (ЯМР)?

Този вид изследване осигурява подробни дву- и триизмерни образи на органите и тъканите. Образите се създават от компютър, анализиращ ефекта на радиовълните и силното магнитно поле върху атомите в изследвания участък.

ЯМР може да се използва за изследване на различни участъци от тялото, включително мозъка и големите кръвоносни съдове, както и някои части на опорно-двигателния апарат. Той осигурява детайлни образи на меките тъкани като мускули и сухожилия и може да бъде от полза при диагностицирането на причините за болки в гърба. Най-често изследваните с помощта на ЯМР стави са коленете и раменете, но той е изключително резултатен и при изследване на междупрешленните дискове в гръбнака, особено при съмнения за дискова херния.

Пациентът лежи на подвижен плот, който се плъзга в цилиндрично отделение. При повечето видове апарати това отделение е затворено и може да причини клаустрофобия у някои хора. При подобна вероятност на пациента се дава леко приспивателно. Напоследък има по-нови, открити скенери, но качеството на образа при тях понякога не е толкова добро. В някои случаи във вените на пациента се инжектира контрастна течност, която преминава през тъканите и допълнително подобрява качеството на образа.

Движенията могат да замъглят образа, така че е важно пациентът да лежи неподвижно. По време на ЯМР апаратът издава щракащи звуци. Изследването се провежда сравнително бързо – обикновено не отнема повече от час, безболезнено е и не облъчва пациента. За получаване на резултатите обикновено са необходими една-две седмици.

Стоп Пейн масаж
Стоп Пейн спира болката за минути

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *