Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Цветотерапия – как ни действат цветовете

Силата на цветовете въздейства на целия организъм – тялото, умът и душата балансират енергията си и така се предотвра­тяват здравословни и психически проблеми.

Влиянието на цветовете е усетено още от предците ни. Древните египтяни например носели дрехи в раз­лични багри според мястото, където живеели и дейностите, с които се занимавали. Цивили­зациите на майте и инките из­ползвали силата на цветовете, за да въздействат на околните в добри и лоши времена. Съвре­менните хора са развили цветотерапията в едно от основните направления на алтернативната медицина, като я прилагат дори в рехабилитационни центрове за пациенти, преживели тежки заболявания като инфаркт и рак с цел пълното им възстано­вяване.

Кой цвят на какво въздейства

Червеният дава енергия, подобрява кръвообращението, събужда сексуалния апе­тит, волята и жизне­ността. Пази и от уроки, казват старите хора, затова винаги слагайте нещо червено, когато излизате навън. Доста­тъчен е само един ален акцент в тоалета, но s ако все пак смятате, че не ви отива или е твър­де дързък за стила ви тон – може да облечете червено бельо.

Жълтото е цветът на инте­лекта, на творческите способности и на концентрацията. За да ги активирате, сложете ваза с жълти цветя в офиса си, слънчев акцент в облеклото си и в обза­веждането на дома – например златист шал или блуза към деловия костюм и фрук­тиера с лимони на масата вкъщи.

Интересен факт е, че в началото, кога­то сложили първите све­тофари по кръстовищата, хората трудно се справяли със спазването на означени­ята на цветовете, защото на психично ниво червеният им „казва“ „върви“, а зеленият -„спри“.

Зеленото е цветът, който успокоява. Действа релаксиращо, защото се свързва със зелените дървета, тревата, природата, която носи отмора. Препоръчва се за детски стаи и болнични заведения.

Синьото носи мир и покой, предразполага към ведро и релаксиращо съзерцание. Под негово влияние се забавят активните процеси и организмът се настройва за размисъл и почивка. Съчетан със синьозелено, подсилва имунната система.

Розовото защитава от недоброжелателни хора, пред­разполага към съгласие, поражда привързаност и повдига самочувствието. То се олицетворява и със сладост, нежност, така че облечете пастелнорозово за романтични преживявания.

Оранжевото е цветът на здра­вето, създава усещане за бодрост, веселие, радост от живота. Затова го използвайте за помещенията, в които прекарвате най-много време вкъщи – дневната и кухнята. Съчетан със зелено, ефектът е като на летен ден сред при­родата, облян от слънце. При липса на апетит се препоръчва храната да се поднася в жълти, оранжеви и зелени чинии.

Кафявото се смята за символ на здрав разум и предизвиква усещане за устойчивост, топлина и хар­мония. Ако искате да се чувствате защитени и сигурни в дома си, заложете на дървени мебели и подови настил­ки в топлия земен нюанс.

Бялото се смята за цвета на мира, той пред­разполага към разрешаване на конфликти и емоционал­но уравновесяване. Все пак напоследък има тенденция да се отрича успокояващия му ефект, дори напротив – беше детрониран и от някогашното задължително условие болниците да са боядисани в бяло.

Черното обаче изненадва – свикнали сме да го приемаме като цвета на траура и скръбта, на ероти­ката и екстремността, но психоло­зите твърдят, че има и успокояващ ефект.

Черно-бялата комбинация може да уравновеси идеално човека, той може да контролира себе си във всеки момент и да преценява правилно обстановка­та и поведението на другите. Класическата комбинация е призната за вечна и в модата, и в обзавеждането.

 

 

Успехът в бизнеса зависи от цветовете

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *