ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Болки в гърба и кръста – от какво са породени и как да ги излекуваме

Болки в гърба. Причини  за  поява на болки в гърба: Преохлаждане. Миозит на мускулите. Невралгични заболявания и плексити. Физическо натоварване. Гръбначно изкривяване. Шипове. Мускулна треска. Вследствие на травми. Свързани с други заболявания. Лумбална артроза (Артроза на гръбначния стълб). Гръбначна стеноза (спинална стеноза). Вследствие на желязодефицитна анемия. Видове лечение на болки в гърба: Нестероидни противовъзпалителни средства. Прием на невробекс. Употреба на обезболяващи препрати за външно третиране. Обезболяващи препарати с билки. Медикаменти от ветеринарната аптека. Природни средства. Хранителни добавки. Помощни средства против болки в кръста (колан Нанобелт, колан Меджикбелт, STOP PAIN). Народна медицина. Домашен мехлем. Гимнастика за укрепване. Болнично лечение.

1 – Преохлаждане

Най-често се получава през лятото, когато в горещините хората се прибират изпотени в студени помещения.
Ако човек стои продължително време на течение, без значение от сезона, включително и на течение от климатик, получава болки в гърба.
болки в гърба
Болки в гърба се появяват при младите и възрастни хора

2 – Миозит на мускулите 

Възпаление, което е предизвикано както от преохлаждане, така също и от инфекциозни заболявания, вследствие на  паразити или на токсично въздействие (zdrave.bg).
3 – Невралгични заболявания и плексити
Тяхната поява е свързана и с професионални деформации вследствие натоварване на ръцете за сметка на обездвижена останалата част от тялото.  Плекситите са характерни за някои професии като програмисти, счетоводители, шивачки, лаборанти, зъболекари, шофьори, фризьори.
4 – Физическо натоварване
Особено характерно за хора, които извършват тежки професии като миньори, строителни работници, работници в селското стопанство.
5 – Гръбначно изкривяване
То може да бъде вродено или придобито в училище, или по време на работа в седнало положение, при което гръбначният стълб е обездвижен и застопорен в неподходяща поза в продължение на часове.
6 – Шипове
Шиповете по гръбначния стълб са често срещан проблем, свързан с болки в гърба при професии, които причиняват  продължително обездвижване на гърба и гръбначния стълб.
Липсата на редовно движение на гръбначните прешлени и тяхното кръноснабдяване довежда до образуването на шипове.
7 – Мускулна треска
Хора, които се натоварват физически от време на време, получават мускулна треска – болки в мускулите по гърба – рибиците, наред с болки в мускулите по бедрата и прасците. Отнася се и за спортисти, които са прекъснали своите физически натоварвания за известно време.
8 – Болки в гърба вследствие на травми
Ако пациент има механична травма на гръбначния стълб или на костите на плешките, вследствие на катастрофа, падане или други инциденти, тази болка се появява при някои от тях отново дълго време, след като пациентът е оздравял.
Често болките имат невралгичен характер и се появяват при промяна на времето.
9 – Болки в гърба, които са свързани с други заболявания – инфаркт, черен дроб, жлъчка, бъбреци, гастрит, кашлица 
Не е задължително болките в гърба да са свързани с проблем на мускулите или костите по гърба.
9 – 1 Болки в гърба се появяват, когато човек прекара инфаркт
Болките тръгват от областта на гърдите, разпространяват се в останалите части на тялото като крайници и врата, стигат до гърба.
9 – 2 Болки в гърба се появяват, когато човек страда от заболявания на черния дроб и на жлъчката, както  при бъбречни неразположения и гастрит.
Затова е важно да потърсите лекар и  да избягвате самолечение.
9 – 3 При онкозаболявания 
Болките в гърба може да са предизвикани от рак на яйчниците, на черния дроб или на стомаха.
Поради тази причина задължително трябва да бъде потърсен лекар и да се избягва самолечение, защото може да се получат усложнения.

болки в гърба

10 – Лумбална артроза (Артроза на гръбначния стълб)

Лумбална артроза е заболяване в гръбначния стълб, причинено от дегенерация при лумбалните прешлени – хронично износване при лумбалните прешлени и в междупрешленния диск.

Появява се при хора, които се намират продължително време в неестествена поза или при лоша позиция на човешкото тялото по време на учене и  работа или при спорт.

Болките се усещат по самия гръбначен стълб или по гърба (зависи кои прешлени са увредени), по време на физическо натоварване, защото прешлените се трият един в друг.

11 – Гръбначна стеноза (спинална стеноза)

Гръбначната стеноза е  стеснение при гръбначно-мозъчния канал.

Причините за поява на гръбначна стеноза се крият в изменения в гръбначните дискове или в  прешленните тела.

Диагностицирането на това заболяване е сложна задача, понеже симптомите приличат и на други здравословни неразположения. Най-правилна диагноза се поставя след преглед с ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография, миелограма – рентгенография, която се провежда  след като бъде инжектирано  контранстно вещество в гръбначно-мозъчния канал  (spine-center.bg).

12 – Болки в гърба вследствие на желязодефицитна анемия

Липсата на достатъчно желязо в кръвта причинява анемия, защото нивото на хемоглобин (червени кръвни телца) пада и има ниски стойности в по-дълъг период от време.

Хемоглобинът е важен за разнасяне на кислорода в организма до всички клетки, а от тях изнася въглеродния двуокис. Когато клетките на мускулите останат без кислород по-дълго време, се получава мускулна умора (server-bo.therapy.in.ua).

На гърба се намират важни мускули, разположени от двете страни на гръбначния стълб, чиято задача е да го поддържат изправен. При желязодефицитна анемия, тези мускули не могат да функционират правилно и това крие заплаха за гръбнака.

Видове лечение на болки в гърба

1 – Нестероидни противовъзпалителни средства

Най-известният представител на нестероидните противовъзпалителни средства е аспиринът.

Повечето хора, когато усетят болки в гърба и в мускулите по гърба, вследствие на физическа работа, смятат, че имат мускулна треска и пият аспирин. Аспиринът помага на тези, които не се натоварват физически постоянно, затова те наистина може да са получили мускулна треска.

След прием на аспирин (от 30 до 60 минути) болките изчезват. Аспирин не приемат хора, които имат язва и други проблеми със стомаха.

2 – Прием на невробекс

Трябва  да се приема по лекарско предписание за пациенти, които страдат от невралгични болки в гърба, но често самите пациенти си го купуват от аптеките, за да се самолекуват.

Невробекс е комплекс от витамини В:  В1 – тиамин; В6 – пиридоксин;   В12 – цианкобаламин.  Те подобряват  функциите на цялата нервна система, подобряват обмяната на веществата и подпомагат по-лесното преодоляване на травми и възпаления (zdrave.org).

3 – Употреба на обезболяващи препрати за външно третиране

Такива препарати са обезболяващ спирт или различни видове гелове, които продават в аптеките. Могат да се използват и без лекарско предписание.

След намазване, те попиват дълбоко в кожата, достигат до мястото на самата болка и действат успокояващо.

4 – Обезболяващи препарати с билки

болки в гърба
Крем балсам с дяволски нокът

4 – 1 Крем балсам с дяволски нокът

Крем балсам с билката дяволски нокът се използва при всички видове ставни възпаления и образувани отоци.

Два пъти дневно е препоръчително да бъдат мазани проблемните зони с крем балсама, който се състои от билката  дяволски нокът и глицерин. Попива лесно в кожата и прониква в дълбочина, за да премахне болката.

Освен, че е подходящ за временни болки и травми, употребата на крем балсам с дяволски нокът оказва оздравяващ ефект при хора, които страдат от хронични заболявания, като артрит, ревматизъм, плексити.

болки в гърба
Гел балсам с дяволски нокът

4 – 2 Гел балсам с дяволски нокът

Гел балсам с билката дяволски нокът има противовъзпалителен и в същото време облекчаващ ефект.

Той е идеален да бъде използван за продължителна употреба при множество хронични заболявания  и проблеми с опорно-двигателния апарат като артрит,  ревматизъм, мускулна треска.

С него се  третират външно абсолютно всички части на човешкото тяло като врата,  раменете, областта на гръбначния стълб,  кръста и краката. Нанасяте върху проблемните зони гел балсама 2 пъти дневно.

болки в гърба
Мечи гел балсам при болки в гърба

4 – 3  Мечи гел балсам с алпийски билки

Мечи гел балсам е изключително подходящ за масажи, тъй като успокоява, загрява, придава нежна и приятна топлина на болното място, затова е подходящ при болки в гърба,  в кръста, в мускулите, при уморени, подути  и натежели крака.

Действието се извършва на няколко етапа: първо потушава напрежението и паралелно с това  успокоява болката. След това  стимулира кръвообращението и по този начин повишава подвижността на скованите и болни стави.

Положителният ефект се усеща незабавно, затова е особено търсен от страдащите от силни  болки в костите и ставите вследствие на  ревматизъм и на артрит.

Мечи гел балсам е приготвен от  билките  жен-шен, мента, маточина, евкалипт, лайка, валериана, хмел, бял равнец, бял имел, резене (феникули), екстракт от червените лозови листа и камфор.

болки в гърба
Терапевтичен загряващ гел балсам при болки в гърба

4 – 4  Терапевтичен загряващ гел балсам с дяволски нокът

Нанасяте тънък слой от този гел балсам 2 до 3 пъти  дневно, с леки и нежни масажни движения. Има подчертано загряващ ефект, който се усеща непосредствено след нанасяне.

Терапевтичен загряващ гел балсам с дяволски нокът се прилага при проблеми с опорно-двигателната система, при болки в гърба, в ставите и в кръста, гърба, както и  хронични проблеми като ревматизъм, артрит и артроза.

terapevti-n-ohlajdasht-gel4 – 5  Терапевтичен охлаждащ гел с дяволски нокът при отоци и болки в ставите

Препоръчва се при болки в ставите, отоци, хронични оплаквания като ревматизъм, артрит, артроза, улеснява и подобрява подвижността на принципа на криотерапия.
Криотерапия представлява  охлаждаща терапия, чрез която болките по тялото могат да бъдат облекчени. На същия принцип действат различните спрейове, с които третират травмите на спортистите.
Чрез криотерапията острата болка отшумява, а появилите се отоци изчезват.
Билката дяволски нокът потиска ензимите, които причиняват възпаление на  хрущялните тъкани, а охлаждащият ефект се получава от действието на ментол в охлаждащия гел.
Останалите съставки в терапевтичния охлаждащ гел алое вера, глицерин и пантенол допринасят кожата да остане мека, подхранена и хидратирана.
4 – 6 Медикаменти от ветеринарната аптека против болки в гърба 
Сред полезните медикаменти от ветеринарната аптека, с които премахвате болките в гърба са: Камфор салициликум,  Антифлегмин и Рефригеранс. Характерното за тях е, че са достатъчно мазни, за да проникнат дълбоко в кожата и да достигнат до болния участък. Сгряват и отпускат, но е необходимо да сложите парче марля или плат и парче найлон върху кожата, понеже са доста мазни.
Природни средства – поморийска луга 
Поморийската луга е уникален и незаменим естествен източник на здраве. Тя е богата на безценни минерали, които проникват през кожата и лекуват редица заболявания на опорно-двигателната система, на мускулите, на ставите.
Хранителни добавки
болки в гърба
Хранителните добавки с дяволски нокът против болки в гърба

Хранителните добавки с дяволски нокът на фирма Sanct Bernhard са  разработени по уникална формула за премахване на болките от целия опорно-двигателен апарат, включително и при проблеми като болки в гърба, артроза, артрит, лумбаго и други.

Билката дяволски нокът е полезна също така, когато протичат възпалителни процеси в черния дроб и в пикочния мехур, при висок холестерол и при подагра.
Хранителните добавки с дяволски нокът  помагат за премахване на отоците и  на болката от възпалените стави. Благодарение на  неговото бързо действие  сковаността  на ставите изчезва, възстановявате  гъвкавостта и тяхната подвижност.
Дяволски нокът премахва физическата умора, отпадналост и болките в мускулите.
За да постигнете положителен ефект е важно да приемате 4 пъти дневно по 1 капсула.
Помощни средства против болки в кръста 
1 – Колан НАНОБЕЛТ
Nanobelt_magnitiКоланът НАНОБЕЛТ   е  уникален продукт, защото в него са вградени голям брой магнити, които помагат болката да изчезне. Това става благодарение на високотехнологичните нано нишки, които позволяват на магнитното поле да проникне под кожата и да достигне до болните места.

Той е подходящ за хора, които имат болки в гърба, на кръста и по гръбначния стълб.

Предназначен е за страдащи от дископатия, от шипове на лумбалните прешлени, от лумбаго и ишиас, при дискова херния и при артроза, както при  възпаления и при умора.

При употребата на колана Нанобелт не се получава  термален ефект, което е гаранция, че магнитното поле е  насочено към зоната с  болки, без никакви странични ефекти.

MagicbeltWhite-3DBox-small-120x1202. Колан Меджикбелт

Освен магнити, коланът Меджикбелт има турмалин, който загрява болното място и облекчава болката в кръста. Повече за него може да научите ТУК>.

болки в гърба
Един малък апарат, който върши чудеса при болки в гърба

3 –  STOP PAIN

STOP PAIN  е универсален уред, който е предназначен за скоростно премахване на болката.

STOP PAIN представлява  високотехнологичен апарат  от най-ново поколение, който премахва болката на момента от  различни части на човешкото тяло, без да се налага прием на лекарствени и други препарати. По този начин не увреждате стомаха, жлъчката, черния дроб,  бъбреците или сърцето.

Уредът STOP PAIN вече е достъпен за всички граждани, след като в продължение на няколко години беше използван само от  спортната и от военната медицина.

Апаратът е малък по размери и е изключително лек като тегло, затова можете да го носите винаги с вас, когато ходите на работа, когато пътувате, при разходки, излети, екскурзии, спорт и други.

Можете да го използвате вкъщи, по време на работа или вън сред природата.

Народна медицина за болки в гърба

1 – Настойка при плексит

30 гр. лют червен пипер сипвате в шише или в буркан с 200 мл силна домашна ракия.

Всеки ден, в продължение на 14 дни, трябва да разклащате съда.

На 15-я ден прецедете ракията, ако сте използвали едросмлян лют червен пипер и с тази настойка ще мажете схванатия гръб в областта на плешките, около гръбнака, по врата, по раменете и на кръста, когато изпитвате болки.

Добре е да правите такава разтривка вечер, защото по време на сън вашето тяло ще се отпусне още по-бързо и по-лесно.

2 – Домашен мехлем при плексит

За да получите този домашен мехлем трябва да смесите  1 ч.ч. прясна  свинска мас (да не бъде солена или гранясала),  20 мл салицилова киселина и  1/2 ч.л. камфор на кристали, който  прилича на пакетиран нафталин.

На водна баня слагате всички съставки, без да завират и трябва да получите хомогенна смес,  а след това наливате в малко стъклено бурканче, което затваряте, след като мехлемът се втвърди.

Мажете с него болните места и поставяте парче плат, за да не цапате останалите дрехи. Най-добре е мазането да се извършва вечер, преди лягане.

Гимнастика за укрепване на гръбначния стълб и против болки в  гърба

1 – Гимнастика на работното място

Като профилактика всеки човек трябва да прави някаква гимнастика, колкото и елементарна да е тя, защото чрез нея се получава раздвижване на мускулите по гърба, около гръбначния стълб, плешките и дисковете на гръбначния стълб.

Така вие раздвижвате кръвта, която подхранва клетките на меките и на твърдите  тъкани, зарежда ги с необходимите хранителни вещества и с кислород, като същевременно изчиства от тях всички токсични отпадни продукти.

Най-лесните упражнения са въртеливи движения напред и назад – за ръцете; навеждане и изправяне за раздвижване на кръста и гръбначния стълб, както и въртеливи движения встрани.

За да проведете тази гимнастика не е необходимо да обличате спортно облекло, достатъчно е да застанете прави до вашето бюро или друго работно място.

болки в гърба
При болки в гърба домашна гимнастика в спортно облекло на земята

2 – Гимнастика в домашни условия

Необходимо е да облечете спортно облекло и да имате подходяща постелка, върху която ще изпълнявате упражненията на земята.

Снимки с видовете упражнения можете да разгледате ТУК >>>.

3 – Йога и аеро йога

Упражненията по йога се изпълняват на земята и е важно да се консултирате с йога инструктор, който ще ви насочи кои са най-подходящите упражнения за вас като профилактика за здрав гръб или за лечение на проблеми с гърба.

Упражненията от аеро йога се изпълняват във въздуха с помощта на специални колани и люлки. Отново е важно да се консултирате с йога инструктор, а снимки можете да разгледате ТУК >>>.

4 – Плуване

Всяко съприкосновение с водата действа положително върху всички проблеми с костите и ставите. Ако използвате басейни с минерална вода като тези в Павел баня, в Хисар и на други места, оздравителният ефект ще бъде още по-силен.

Във водата човек раздвижва схванатите кости и стави, опънатите мускули по един лесен начин, защото самата вода поема част от натоварването и болката  не се усеща така изразено както на сушата.

5 – Консултация с мануален терапевт

Ако имате вродено гръбначно изкривяване или придобито по време на учене или на работното място, трябва да потърсите специалист – мануален терапевт, който да подготви специална гимнастика, която е необходима за вашия конкретен случай.

Болнично лечение на проблеми с гърба и с гръбначния стълб

„СБАЛ – Гръбначен център” АД (Специализирана болница за лечение на гръбначния стълб) – единственото болнично заведение у нас за профилактика и оперативно лечение на всички проблеми, свързани с гръбначния стълб.

Намира се в София, в сградата на V-та МБАЛ на бул.  „Ген.Николай Г. Столетов“ № 67А, етаж 8 в кв. Банишора.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *