Миалгичен енцефаломиелит (МЕ) или синдром на хроничната умора се лекува с тези рецепти и съвети на алтернативните медици

Синдромът на хроничната умора, известен също като МЕ ( миалгичен енцефаломиелит ), синдром на поствирусната умора и поствирусен синдром, изглежда се увеличава и все още представлява проблем за много лекари.

Хронична умора
Хронична умора

Някои хора са убедени, че МЕ се дължи на хронична инфекция с вируса на Епщайн-Бар (който причинява и инфекциозна мононуклеозна треска), но факторите, които задействат болестта, са най-различни. В много случаи тя следва някаква вирусна инфекция, но ваксинациите или други хормонални и общи влияния също могат да играят роля.

Широкият спектър от симптоми затруднява диагностицирането на МЕ по друг начин освен чрез елиминирането на други възможни заболявания. Най-често срещаните симптоми са хронична умора, непрекъснато възпалено гърло и мускулни болки, подуване на лимфните възли, слабост, стомашно-чревни проблеми, главоболие, загуба на способността за концентрация, зрителни разстройства и депресия. Симптомите могат да продължат месеци и дори години.

Лечение

Лечението неизбежно зависи от конкретните симптоми, но комбинацията от физическо и “емоционално” лечение може да е полезна при това заболяване, за което традиционната медицина няма какво толкова да предложи.

Ароматерапия

Есенциалните масла, използвани както за масаж, така и във ва­ната, са релаксиращи и помагат за облекчаване на стреса и депресията. Лавандулата (антивирусно), грейпфрутът (за депресията), розмаринът и хвойната (за мускулните болки) и риганът (за тревожността) са особено ефективни.

Много други растения са подходящи при различни симптоми.

Билкова медицина

Канадски хидрастис и ехинацея могат да са полезни лекарства.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Диета и хранене

Хранене при МЕ
Хранене при МЕ

Хранете се здравословно, избягвайте преработваните храни, захарта, кофеина и алкохола. Яжте множество бавно разграждащи се въглехидрати, например тестени изделия, за да поддържате постоянно ниво на захарта, и високо калорични закуски, например банани. Маслото от безстъблена иглика (Primula acaulis) може да е полезно — използвайте продуктите на реномиран производител и приемайте необходимата дневна доза. Възможно е да са необходими няколко месеца, за да се почувства някакъв ефект. Страдащите от МЕ имат значително по-ниско равнище на магнезий, аминокиселината таурин и хормона дехидроепиандростерон (ДХЕА). Американските алтернативни лекари твърдят, че имат добри резултати в рамките на няколко дни с ДХЕА и витамин С, поставян интравенозно. Комбинация от масло от безстъблена иглика и рибено масло за повишаване на нивата на незаменими мастни киселини също дава добри резултати. В умерени количества са полезни и витамин В-комплекс, витамини, цинк и антиоксидантите витамин С и бетакаротин.

Разгорещени дебати се водят по отношение на това, дали хранителната алергия играе роля в МЕ (някои от пациентите имат нетърпимост към мляко). Ако подозирате, че сте алергични, опитайте да изключвате веществата едно по едно. Не е разумно да се изключват твърде много храни наведнъж. Шоколадът и цитрусовите плодове са чести виновници за симптомите на чувствителните черва, преживявани от някои пациенти. В миналото някои пациенти с МЕ са си навреждали чрез небалансиран начин на хранене и прекомерна употреба на витамини и минерали. Спорно е и участието в МЕ на инфекция с кандида. Някои диетолози вярват, че при МЕ е разстроен балансът на организмите в храносмилателния канал и това причинява прекомерно увеличаване на кандида и стомашно чревни проблеми.

Хомеопатия

За нея е показано, че има добри ефекти върху някои пациенти с МЕ; резултатите от първите съществени опити с хомеопатично лечение на МЕ вече се анализират. Важно е да отбележим, че МЕ е сложно заболяване, изискващо професионално хомеопатично лечение.

Рефлексология

Тази терапия е ценна за лечението на болки, особено когато самата става е прекалено болезнена при докосване.

Традиционна китайска медицина

Това лечение подхожда към МЕ от различна посока, фокусирайки се върху интегрирането на физическата и психична та област. То включва използването на билки, например орлови нокти, както и масаж и чи гун (терапия за самоизцеляване).

Акупунктура

Тя също може да е полезна. Консултиране и хипнотерапия. Емоционалната подкрепа и релаксацията са от съществено значение при справянето с това изключително стресиращо и депресиращо разстройство.

Медитация, йога и техники за релаксация

Всяко от тях може да помогне на пациента да разбере тази хронична болест Те помагат на страдащия да остане годен и същевременно колкото може по-релаксиран.

Съвети:

Не приемайте добавки с германий, за които се твърди, че насърчават дейността на имунната система. Изследванията са показали, че те много сериозно увреждат бъбреците. Избягвайте алкохола и храните, които утежняват това заболяване.

Правете леки физически упражнения с бавно темпо, защото свръхактивността може да доведе до връщане на симптомите. Почивайте и спете поне 6-8 часа на нощ и приемете ограниченията, които болестта ви налага.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *