Пазете се от китайския чесън!

Китайският чесън има чудесен външен вид

chesyn
Той е бял, чист и почти съвършен. Добре опакован е и има превъзходен търговски вид. В момента, в който го видите, първото нещо, което ви идва на ум е, че щом изглежда по този начин, значи някой се е погрижил за него – гледал го е, поливал го е и го е почистил. Това със сигурност е така, но грижите за китайския чесън са малко по-особени.

Голямата част от чесъна, който се продава по света и у нас, идва от Китай. Има хора, които си мислят, че този чесън е български, но това съвсем не е така. Освен това, не бива да се доверявате на етикетите, на които пише, че чесънът е биологичен, и е внос от Китай.

Защо това трябва да ви плаши?

Защото китайският чесън се избелва! В него се впръскват химикали, за да се спре покълването, за да стане по-бял, и да се унищожат насекомите. Освен това, този чесън се отглежда в замърсена почва, а и водата, с която се полива не е от най-чистите.

Китайският чесън е силно опушен с метил бромид – много токсично вещество, което се използва, за да се унищожат насекомите и другите вредители. Това може да доведе до много сериозен здравен проблем. Този химикал може да увреди дихателните органи и централната нервна система, и дори може да доведе до смърт.

Други опасни съединения в китайския чесън са оловни и сулфатни съединения. Те се използват, за да не се разваля чесъна, и дълго време да има онзи добър търговски вид, заради който хората ще купуват повече от него. Заради всичкото това вредно третиране, и заради единият добър външен вид, се губи най-полезното вещество на чесъна – алицин.

Ето как можете да забележите разликата между чесъна, който е китайски и българския чесън:

Родния чесън е по-дребен, покълва и не е съвършено бял.

Българският чесън е по-тежък от китайския и има много по-добър, истински вкус и аромат.

Оценете статията
Оценка 3.5 от 158 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 9 до “Пазете се от китайския чесън!

 1. Руми каза:

  аз също сложих чесън в пукани чушки и ми позеленя-чесъна аз съм го гледала,но се оказа от оцеда

 2. Иван Попов каза:

  Къде са контролните органи? Тогава защо въобще се допуска до пазара?

 3. Петров каза:

  Няма упоменат източник на статията – преводна ли е ….. , това може да го напише всеки – дори и недобросъвестен БГ производител който има за цел да си продаде пръскания с препарати и поливан с изкуствени торове собствен чесън .

 4. Иванов каза:

  Ама не може ей така, да казвате че дадена храна е едва ли не опасна. То по тази логика, нищичко не трябва да купуваме.
  Поне се позовете на лабораторно изследване.

 5. Дянкова каза:

  Потребителите нямат лични лаборатории, ЗАЩО се допуска този чесън на пазара, щом е толкова вреден. Къде са контролните органи по границата и по пазарите? Медиите само ни пълнят главите с информация, къде вярна къде измислена! Загрижеността за обикновеният човек е нула!

  • Sveti каза:

   Госпожо Дякова, отговорът е един: Хранително вкувата промишлениост и ФМ (фармацефтичната мафия) са свързани. Едните създават болни хора, а другите ги лекуват…

 6. елена каза:

  И става синьо-зелен като го прибавиш в ястие. И мирише отвратително и изобщо пълен боклук .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.