Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Златните съвети от китайската медицина, които гарантират спокоен сън

Ако сутрин ставате от леглото уморени, имате нужда от помощ заради нарушената чи (жизнената енергия), твърди традиционната китайска медицина. Ето как да си помогнете.

Лягате си много уморени – и не можете да заспите. Или се събуждате посред нощ и повече не заспивате. Когато предстоят вълнуващи събития, когато ви потискат грижи, тъга или стрес, времето за нощна почивка се съкращава до няколко часа или липсва въобще. Не е толкова страшно да не спим една нощ, ще си наваксаме през следващата. Но постоянните проблеми със съня вредят на здравето.

В тези случаи лекарите не могат да направят повече от това да предписват силни лекарства със странични действия. Традиционната китайска медицина може да помогне с по-щадящ и ефикасен начин. Енергийните блокади се преодоляват с акупунктура, китайски билки, правила за хранене и дневен режим. Според учението на традиционната китайска медицина тези блокади са причина за проблемите със здравето.

спокоен сън
Постоянните проблеми със съня вредят на здравето

Нарушеният сън = нарушен хормонален баланс

Когато се чувстваме добре и сме здрави, според традиционната китайска медицина цари хармония между ин и ян, важните енергийни полюси на живота. Тъмният, студен ин съответства на нощта, чувствата, интуицията. Светлият, огнен ян представя деня, разума, активността. В такова състояние чи, нашата жизнена енергия, може свободно да протича през тялото.

Неправилното хранене, стресът и лошите навици могат да разрушат тази хармония. Когато ин и ян не са хармонични или са разстроени, това спира и чи, пише „Здравен журнал“. При смущения в съня отслабват инсилите или пък силите на ян се засилват прекомерно.

Терапия с помощта на традиционната китайска медицина

За да изравни липсата на ин и излишъка от ян, традиционната китайска медицина разчита преди всичко на билки и акупунктура.

Терапията е много индивидуална, изкуство е да намериш подходящото лечение за всеки пациент. В помощ е диагностицирането по езика и пулса и дълъг списък от въпроси, които дават представа на лекаря не само за състоянието на здравето, но и за характера на мислите на пациента. От тази сложна плетеница от данни се изяснява кое е предизвикало смущенията и какво ще премахне блокадата на енергията.

Помощ при безсъние

При безсъние поради проблеми с нервите е подходяща акупресура на ушите със семената на вид карамфил, които се поставят за три до четири дни. Помага и акупунктура на определени точки на ръката, петите или подбедрицата – при трудности при заспиване или събуждане през нощта и кошмари. За препоръчване е да се комбинира с чай от пет вида билки – ангелика, епимедиум, плод от китайски лимонник, орлови нокти и червени фурми. Дават се и съвети за храненето, тъй като в китайкската медицина продуктите и ястията са важни за баланса между ин и ян.

Традиционната китайска медицина съветва: това можете да направите сами

Билки

Препоръчват за сън китайска черница. При безпокойство и трудно заспиване заради проблеми с нервите се дава женшен. След преяждане превантивно – плод от лициум, пача трева, бял равнец. Билките се продават в китайските магазини, а някои ги има и в нашите аптеки.

Хранене

Ако не заспивате поради нервност и безпокойство, избягвайте червено вино, агнешко, люти чушки и черен пипер – те само увеличават още повече силата на ян. При повърхностен сън, кошмари и нощно потене си помогнете с грозде, боровинки и къпини, те подсилват слабото ин. Общо важи да не се яде тежка храна след 19 часа и вечерята да е топла.

Медитация

Седнете и масажирайте силно една минута точката в средата на свода на стъпалото. След това дишайте спокойно. Представете си как дъхът ви излиза от точките под краката ви.

След това си представете водопад, който преминава отгоре надолу през тялото ви и извежда всички грижи и мисли извън вас през точките на краката ви. Правете това упражнение редовно преди лягане.

Акупресура

Ако не можете да заспите, потърсете една от тези точки (уцелили сте ги, ако ви заболи):

– в сгъвката на китката под кутрето.

– три пръста под сгъвката на китката, по средата между сухожилията. Притискайте една от тези точки с нокътя на палеца силно за една минута и после сменете ръцете. При нужда повторете след 15 минути.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *