Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тези храни облекчават сезонните алергии

Пролетта е съвсем близо, но освен слънцето, топлият полъх и разцъфването на дърветата се появяват и сезонните алергии.

алергии

Прашецът във въздуха носи непрятните хрема и сърбящи очи. Представяме ви няколко храни и рецепти, които да приготвите у дома и да консумирате, защото  именно те са доказали положителния си ефект в борбата със сезонните алергии. Пчелният мед има добър ефект, защото постепенният му прием ще помогне за подсилване на имунитета, а по този начин ще облекчи преминаването на неприятните симптоми, пише everydayroots.com. И макар това средство да не проработва при всички, трябва да знаете, че има много домашни рецепти, които помагат срещу сезонните алергии. Ето някои от тях:

  1. Чай от коприва и мента

Копривата е страхотно растение, което има широк спектър на действие при различни заболявания – облекчаване на артрита, понижава кръвното налягане и помага при сезонни алергии. Ментата от своя страна съдържа вид флавоноид, който подпомага инхибирането и секрецията на противовъзпалителни ензими, като хистамините, и значително да намалява дискомфорта.

Необходими съставки:

– 1 чаена лъжичка изсушена мента или ¼ чаша нарязани свежи листа

-1 чаена лъжичка изсушени листа на коприва или ¼ чаша нарязани свежи листа

– Мед и лимон (по желание)

– 100 мл прясна вода

Начин на приготвяне:

Накиснете копривата и ментата във чашата вряща вода в продължение на 10-15 минути. Пийте по 2 пъти дневно или всеки път, когато алергията се засили.

  1. Пчелен прашец

Ако медът не ви помага, не се колебайте да опитате да използвате пчелен прашец. Той се пие, започвайки се с малки количества и дозата се увеличава постепенно. Употребата му ще помогне за подсилване на имунитета, както е и добър съюзник в борбата с пролетната умора. Важното в случая е да сте сигурни, че нямате алергия към пчели и пчелни продукти, както и трябва да се уверите, че прашецът е местен. Има 3 форми, под които може да бъде приеман – гранули, прах и капсули. Можете да го смесите с овесената си каша сутрин или да го сложите в киселото си мляко. Започнете приема 1-2 месеца преди началото на сезонните алергии.

  1. Сок от цитрусови плодове

Високото съдържание на витамин C в цитрусовите плодове ще зареди организма ви с енергия, ще подсили имунитета ви и ще помогне за справяне със сезонните алергии.  В сока от пресните плодове можете да добавите и пчелен прашец. Фрешът ще е най- вкусен, когато го охладите добре, а ако е по-кисел за вашия вкус,  може да добавите и мед.

  1. Вода с червен лук

Лукът съдържа водоразтворимо химическо съединение, наречено кверцетин, което е доказано в предварителни проучвания, че намалява количеството  хистамин, произвеждан от тялото, което води до намаляване на симптомите на сезонните алергии – това може да се приеме като натуралната версия на анти-хистамин. Кверцетинът е познат и със способността си да инхибира възпалението, както и да действа като бронходилататор – отваря дихателните пътища и улеснява дишането.

Необходими съставки:

– 1 глава червен лук

– 4 чаши вода

– мед за подобряване на вкуса (по желание)

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на тънки кръгове и оставете да се киснат във водата  в продължение на 8 – 12 часа. Приемайте водата 1-2 пъти дневно. Сместта може да се съхранява в хладилни до 4 дни.

  1. Микс от ябълки и орехи

Орехите имат свойството да облекчават симптомите на сезонните алергии, благодарение на високото си съдържание на магнезий и витамин Е, който стимулира имунната система и предпазва тялото от алергените. Ябълките, както лука, съдържат кверцетин и са естествено средство, намаляващо  производството на хистамин.

Срещу сезонните алергии трябва да предприемете допълнителни мерки – изкъпете се с хладка вода вечер, когато се приберете, за да отстраните полепналите по кожата и косата ви полени, както и през този период се старайте да не сушите дрехите си на открито – поради същата причина.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *