Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тези домашни методи облекчават болката, причинена от артроза

Артрозата е най-често срещаната форма на артрит. Възниква в резултат на разграждането на хрущяла в ставите, което причинява триенето на костите.  Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, около 27 милиона души в Америка имат остеоартрит. Заболяването най-често се   развива между 40 и 60 годишна възраст. Засяга предимно колената, бедрата, гръбначния стълб, краката и гърба.

Остеоартритът се среща по-често при жените. Рисковите фактори включват наранявания, слаби мускули на бедрата, условията на работното мпсто, костни деформации, затлъстяване, диабет и усложнения на други видове артрит.

КОМПРЕС
Какво помага при артроза?

Симптомите често се развиват бавно и се влошават с течение на времето. Най-честите симптоми включват болки в ставите – по време или след движение, скованост на ставите, загуба на гъвкавост, шипове около засегнатите стави и други.

Ако не се лекува своевременно, състоянието може да доведе до значителни увреждания. За щастие, прости промени в начина на живот и лесни за изпълнение домашни методи, помагат за облекчаване на симптомите и болката.

  1. Упражнения

Упражненията могат да се справят със симптомите на остеоартрита. Те ще ви помогнат да увеличите издръжливостта си и да укрепите мускулите около ставите. Това от своя страна ще подобри мобилността. Освен това упражнение ще ви помогне да отслабнете.

  • Опитайте аеробни упражнения като ходене, колоездене или плуване в продължение на 30 минути, 5 пъти в седмицата.
  • Вдигайте тежести, за да направите мускули си по-силни.
  • Избягвайте високоинтензивните тренировки, които могат да доведат до контузии и наранявания.

Ако е необходимо, може да се посъветвате с треньор, който да създаде тренировъчна програма, подходяща за вашето здравословно състояние и начина ви на живот.

  1. Топли и студени компреси

Можете да използвате горещи и студени компреси, за да намалите болки в ставите, които се дължат на остеоартрита. Горещият компрес ще помогне за намаляване на болката и сковаността, а студеният ще намали подуването и възпалението.

  • Поставете горещия компрес за около 2-3 минути, а след това оставете студения за около минута. Редувайте ги в продължение на 15-20 минути, няколко пъти дневно.
  1. Масаж

Редовният масаж на засегнатите зони ще намали интензивността на болката, подуването и възпалението, ще подобри кръвообращението и ще успокои възпалените мускули.

  • Масажирайте с нежни движения, използвайки топъл зехтин или кокосово масло. Ако масажът влоши състоянието, спрете да го правите.
  • Можете да масажирате, използвайки камфор и масло от синап. Добавете 10 грама камфор към 1 чаша масло от синап и загрейте за 5 минути. Оставете да се охлади и масажирайте засегнатите зони.
  1. Ябълков оцет

Ябълковият оцет е ефективен при лечение на остеоартрит. Той има противовъзпалителни и алкализиращи свойства, които помагат за намаляване на болката и сковаността в ставите.

  • Смесете 1 чаена лъжичка нефилтриран ябълков оцет и мед в чаша топла вода. Пийте два пъти дневно.
  • Може да смесите 1 супена лъжица ябълков оцет и зехтин и да масажирате засегнатите зони.
  1. Английска сол

Английската сол е добър източник на магнезий, който помага за намаляване на болката, подуването и възпалението.

  • Добавете 2 чаши английска сол във вана с топла вода. Потопете се в нея в продължение на 20-30 минути. Повторете 2 или 3 пъти седмично в продължение на няколко седмици.

Забележка:  Хора, които имат проблеми с бъбреците или диабет не трябва да прилагат този метод.

  1. Джинджифил

Джинджифилът е друг отличен природен лек за остеоартрит. Проучване, публикувано в списание за артрит и ревматология, установява, че екстрактът от джинджифил има положителен ефект при намаляване на болката при пациенти с остеоартрит на коляното. Джиндифилът има антиоксиданти и действа противовъзпалително. Това намалпва болката, подуването и възпалението, както и блокира химично вещество в организма, което причинява болка.

  • Пийте 2-3 чаши чай от джинджифил. За да го приготвите чая, настържете една малка част от корена на джинджифила и го сварете в чаша с вода за 10 минути. Прецедете и добавете малко мед.
  • Можете да дъвчите пресен джинджифил или да го добавите в храната си.
  1. Куркума

Според проучване от 2009 г., публикувано в списание за алтернативна медицина, куркумата е ефикасно и безопасно лечение на остеоартрит. Тя може дори да забави прогресията на заболяването. Куркумата има съединение, наречено куркумин, който притежава противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

  • Добавете 1 чаена лъжичка куркума на прах в една чаша мляко и го сварете. Добавете малко мед и да го пие два пъти дневно.
  • Добавете подправката в храната си.

Забележка: Избягвайте да куркумата, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта или нестероидни противовъзпалителни средства.

  1. Семена от сминдух

Сминдухът е популярен метод за лечение на остеоартрит. Семената му имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които облекчават болката и подуването. Те съдържат витамини и минерали – калций, желязо и фосфор, които са необходими за здрави кости и тъкани.

  • Накиснете 1 чаена лъжичка семена от сминдух във вода за една нощ. На следващата сутрин, изяжте накиснатите семена и изхвърлете водата. Правете това ежедневно.
  • Направете паста от 1 чаена лъжичка семена от сминдух и вода и приложете върху засегнатите зони. Оставете да изсъхне и изплакнете с топла вода. Прилагайте два пъти дневно.
  1. Канела

Канелата е известна със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.  Тя помага и за отпускане на схванатите мускули.

  • Смесете 1 чаена лъжичка канела на прах и 1 супена лъжица мед в чаша топла вода. Пийте всяка сутрин на празен стомах.
  • Направете паста от канела на прах и вода. Масажирайте засегнатите зони за 2-3 минути , всеки ден.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.