ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За болните от диабет – правете тези упражнения, защото са изключително полезни!

Болните от диабет трябва да правят тези упражнения

Ако сте с наднормено тегло, имате проблеми с равновесието и ставите, болки в краката вследствие на полиневропатия или изпитвате някакви други физически смущения, които са често срещани при диабетиците, басейнът е чудесно място да се раздвижите. Тъй като теглото ви „намалява“ с 90% във водата, плуването осигурява на пълните хора издръжливост да продължат по-дълго гимнастиката и да изпълняват движения, които иначе биха ги затруднили. Плуването е отлично аеробно упражнение с допълнително предимство пред ходенето: то упражнява едновременно горната и долната част на тялото.

Колективно плискане

Водната аеробика може да се окаже най-ефективният начин да спортувате в басейна и дори няма нужда да умеете да плувате. Ако слушате енергична музика и сте в приятна компания, може дори да се почувствате като на парти.

Краката – горе, дръжте дъската. Олекотеното ви телесно тегло във водата предпазва ставите от напрежение, но ако се нуждаете от повече упражнение, дъската ще ви помогне. Тя е полезна и за тези, които не се чувстват уверени в плувните си умения и имат нужда от допълнителна помощ, за да се задържат над повърхността.

диабет
Диабетици, водната аеробика е изключително полезна за вас!

Ако искате да тренирате краката си, просто вземете дъска и се придвижвайте с изтласкване от долната част на тялото.

Тренирайте за 30-минутна сесия. Плувайте една дължина (25 м за стандартните басейни) и почивайте 30 секунди. Ако това не е достатъчно предизвикателство за вас, редувайте плуване по 5 минути с почивки от по 1 минута. Всеки път добавяйте постепенно към разстоянието, като почивате при нужда, докато достигнете крайно време от 30 минути. За да развивате равномерно аеробната си издръжливост, плувайте три пъти седмично.

Ако зрението ви е нарушено, помолете за „свободна зона“. Много от басейните обявяват специално време за „свободно плуване“, при което коридорите се разграждат и свободните скокове се забраняват. Вашият личен коридор ще намали опасността от сблъсък с някого, когото не сте видели.

Предпазвайте раните във водата. Плуването с открита рана не е добра идея, защото повишава опасността от инфекция. Вместо да пропускате водната си тренировка, когато имате рана или охлузване, попитайте лекаря си дали водоустойчив лейкопласт или друг вид превръзка са подходящи за случая. Не забравяйте да вземете разрешение за превръзката от спасителя или управителя на басейна, преди да влезете.

Бъдете допълнително нащрек за признаци на ниска кръвна захар. В басейна е по-трудно да прецените дали се потите, или се чувствате отпаднали, затова внимавайте и излезте при първа възможност, ако заподозрете, че имате проблем.

Поискайте разрешение да внесете храна близо до басейна. Ако нивата на кръвната ви захар паднат, докато сте във водата, може да нямате време да излезете и да отидете за храна до шкафчето си. Затова сложете закуска, богата на въглехидрати, в плик с херметично затваряне и го дръжте близо до басейна, докато плувате.

Ако правилата не го позволяват, поговорете със спасителя, управителя или инструктора по водна аеробика и обяснете положението – вероятно ще направят изключение или поне ще ви позволят да внесете течна захар за диабетици.

Дръжте инсулиновата си помпа на хладно и сухо. Ако сте на плажа или на открит басейн в горещ ден и искате да свалите инсулиновата си помпа, за да поплувате, сложете я на хладно. Приберете я в плик с херметично затваряне, увийте го в малка кърпа и го сложете в хладилна чанта. Или проверете дали производителят на помпата предлага специална предпазна водоустойчива торбичка за вашия модел.

Ако плувате с помпа, съобразете се с ограниченията й. Някои инсулинови помпи се рекламират като „водоустойчиви“ (понякога с помощта на приставки за запушване на отворите), но внимателно прочетете упътването относно ограниченията на тази устойчивост. Тя може да се отнася само за употреба близо до повърхността на водата, а не при гмуркане на три метра дълбочина. Ако видите, че лепенката на отвора за преливане се разхлабва във водата, изберете си много лека тениска за плуване и я облечете над помпата. Тясната тениска ще предпази лепенката на отвора за преливане от отпускане по краищата.

Вземете душ веднага след плуване. В противен случа хлорът от басейна ще изсуши кожата и може да доведе до напукване, което ви прави уязвими на инфекции.

Пазете краката си в езерото или морето, дори в басейна. При диабетиците раните зарастват по-бавно, а сериозна инфекция на стъпалото би могла да доведе дори до ампутация. Обувките за вода при плуване в езеро или море ще ви предпазят от наранявания от скали, морски животни, стъкла и други предмети.

Защитата в изкуствените басейни също не е лоша идея – циментовото дъно на някои басейни понякога е доста грубо.

Ползвайте водоустойчив слънцезащитен лосион, когато плувате на открито. Може водата да ви разхлажда, но пак изгаряте под директното слънце, дори в облачни дни. Слънчевото изгаряне не е полезно за никого, но е особено неприятно за диабетиците, защото заздравяването отнема повече време, а ако е сериозно, е възможно да причини покачване на нивата на кръвната захар.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *