Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечение със сокове – всичко за него и безценни съвети защо и как да се използва

Плодовите и зеленчуковите сокове се използват за лечебни цели от столетия.

Соковете имат лечебна сила
Соковете имат лечебна сила

За да приготвят сок, изстисквали нарязаните на ситно зеленчуци през плътен памучен плат (хасе, американ). И сега понякога хората използват тензух за изцеждане. Това е изморителен и продължителен процес. Но хората полагали този неимоверен труд, защото били сигурни, че сокът оказва същото лечебно действие, както и лечебните зеленчуци. Сякаш още в онези времена хората са знаели това, което много от нас откриват отново едва сега, когато изглежда, че вече нищо не може да помогне, хората оздравяват в резултат на употребата на прясно приготвени сокове.

За да се разбере същността на лечението със сокове, трябва отначало да се изясни какво представлява сокът.Това е смес от вода, от съединения, които му придават вкус, пигменти, ензими, витамини, минерални елементи и анутриенти. Както вече стана дума, ензимите са органични катализатори, които ускоряват процеса на разграждането на храната и нейното усвояване от организма. А нутриентите пък са съединения, които го защитават от вредните въздействия на околната среда. Всички тези съставки на сока действат енергетично, т.е. взаимно допълват действието си и снабдяват организма с вещества, които способстват за излекуването му и осигуряват защита срещу болести. Но има и още нещо, необяснимо, подобнона чудото на раждането.Това чудо е енергията, която могат да доставят само живите растения.

Соколечението е възвърнало здравето на хиляди хора, мнозина от които вече са били изгубили всякаква надежда.

Защо ни е нужен точно сок?

Сокът на пресните плодове и зеленчуци съдържа повече витамини, минерални вещества и ензими, отколкото който и да е друг достъпен източник на храна. Като правило вие просто не сте в състояние да изядете такова количество пресни плодове и зеленчуци, което би съдържало всичките необходими за организма хранителни вещества. А нали днес се говори, че за извеждането извън органима на токсичните вещества, получени в него от околната среда, е нужно да се приемат и допълнителни количества биологично активни съединения. Просто няма да ви достигнат време и сили, за да изяде 2 кг моркови. Но затова пък можете да изпиете чаша вкусен сок, който съдържа еквивалентното количество витамини. Ето защо пресните сокове са толкова важни. Те помагат на организма да усвоява бързо ценните вещества, които се съдържат в храната.

Ензимите, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, биват разрушавани в процеса при приготвянето на храната. Ето защо специалистите по со колечение съветват суровите продукти да представляват най-малко половината от консумираната храна.

Възниква въпросът: как да се направи така, че при всяко приемане на храна да се консумира и такова количество сурови продукти? Преди всичко трябва да си набавите сокоизстисквачка и да я ползвате всеки ден. Това е единственият начин, който дава възможност на хората, чиито ден е изпълнен с множество ангажименти, да поемат толкова пресни плодове и зеленчуци, колкото са необходими за укрепване на здравето им.

Има още един аргумент в полза на соковете. Те са най-добрата хранителна добавка, достъпна понастоящем, концентриран източник на хранителни вещества, балансирани в енергетично съчетание. Ако започнете да пиете сокове редовно, няма да ви се наложи да взимате синтезирани хранителни добавки от витамини и минерални вещества.

Разбира се, не трябва да отивате до крайности и да се храните само със сокове. Те трябва да бъдат част от обширна програма за оздравяване. Яжте храна, богата на целулоза, зеленчукови и плодови салати, ястия от пълноценно зърно и бобови растения. Намалете консумацията на продукти от животински произход. Откажете се от сладки и рафинирани продукти. Изпивайте всеки ден по 2 до 4 чаши прясно изцеден сок. Нека процесът на приготвянето му да стане част от всекидневието ви.

Преди да пристъпите към приготвянето на сокове

Приготвянето на пресен сок не е трудно. Всичко, което ви е нужно, са каче­ствените продукти и добрата сокоизстисквачка. Но за получаването на най- добри резултати е необходимо да се знаят и някои тънкости.

Правете сокове от биопродукти
Правете сокове от биопродукти

По възможност използвайте плодове и зеленчуци, отгледани само с органични торове. Ако не разполагате с такива, трябва много добре да из­миете продуктите и да ги почистите грижливо от натъртени или повредени части.

В кората на портокалите и грейпфрутите се съдържа токсично вещество, което в големи количества е вредно за организма, а самата кора има възгорчив вкус. Ето защо е по-добре тези плодове да се очистят от кората грижливо, като при това се остави белият слой под кората, защото в него се съдържат ценни биофлавоноиди и витамин С. Тропическите плодове, като киви и папая, също трябва да почистите много добре. Голяма е вероятността те да са доставени от страни, където пръскането с канцерогенни препарати не е забранено. Може да се остави кората на лимоните, но ако тя е покрита с восъчна смес, желателно е да се измият с топла вода и сапун.

Трябва да се извадят всичките семки и костилки (от ябълки, круши, сливи и т.н.). Семките на лимона, динята, гроздето може да се сложат в сокоизстисквачката заедно с плодовете, но семките на ябълката трябва да се отстраняват, защото съдържат токсичното вещество цианид.

При повечето плодове и зеленчуци при изстискването на сокове могат да се използват и техните стъбла и листа. Това обаче не се отнася за стъблата и листата на морковите и ревена – в тях се съдържат токсични вещества.

Повечето от зеленчуците и плодовете можете да нарежете на резенчета или парчета, за по-лесно зареждане на сокоизстиквачката.

Почти всички зеленчуци и плодове съдържат много вода, ето защо изстискването на сок от тях става лесно. Зеленчуците и плодовете, в които водата е малко, като например бананите и авокадото, не трябва да се слагат в сокоизстисквачката. Ако такива плодове влизат в състава на напитката, която искате да приготвите, изстискайте отначало сока от всички други плодове, след това го прелейте в блендера, добавете нарязаните банани и смесете.

Най-добре е да изстисквате сока непосредствено преди употребата му. Няма смисъл да се приготвят големи количества.

Сок от домати
Сок от домати

Препоръчва се всеки ден да изпивате от 2 до 4 чаши сок като допълнение към храната. Те ще ви осигурят необходимите хранителни вещества. По време на гладуване на сокове, разгледано в следващия раздел, можете да изпивате и повече от четири чаши. За да получавате максимално количество хранителни вещества, пийте сокове, приготвени от различни видове плодове и зеленчуци. Желателно е също така да пиете по равно количество плодови и зеленчукови сокове, за да избегнете консумирането на излишни количества захар.

Няколко предложения

Тези сокове съдържат вещества, необходими за нормалното функциониране на бъбреците и кръвообращението.

Първи вариант

Морков 240 гр, спанак 120 гр, ряпа 50 гр, кресон 50 гр . сложете в сокоизстисквачката и пийте в рамките на 15 минути.

Втори вариант

Моркови 300 гр, цвекло 100 гр, краставици 100 гр

Трети вариант

Моркови 300 грама, целина 100 гр корен плюс 50 грама листа, магданоз 50 грама.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *