ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как се ползват студени компреси и спасително одеяло

Студени компреси се използват при болки и оток.

Леден компрес

Леден компрес
Леден компрес

Леденият компрес се използва за облекчаване на болките и отока на травмираното място. Студените компреси и ледът не бива да се поставят директ­но върху кожата. Отдолу винаги трябва да се подложи кърпа. Компресът с лед не трябва да се оставя твърде дълго върху засегнатата част на тялото.

Напълнете найлонова торбичка до 2/з от обема й с натрошен лед. Доба­вете малко готварска сол. Ледът за­почва да се топи, което увеличава степента на охлаждане. Изтласкай­те въздуха и затворете торбичката.

Увийте торбичката в кърпа и я задръжте не повече от 10 минути върху травмирания участък. Ако ра­ната е превързана, торбичката с лед може да бъде поставена директ­но върху превръзката (без кърпа).

Студени компреси

Студеният (или мокрият) компрес може да помогне срещу болките и отока, ако леденият компрес се усеща твърде студен (напр. при насинено око). Едновременно с ползването на един компрес може да се приготвя втори.

Напълнете тенджера или купа със студена вода и пуснете вътре ледени кубчета. Потопете в студе­ната вода (хавлиена) кърпа и след това я изцедете.

Поставете студената кърпа вър­ху засегнатото място. Сменете компреса, когато вече не е достатъчно студен.

СПАСИТЕЛНО ОДЕЯЛО – ПРИЛОЖЕНИЕ

Спасително одеяло
Спасително одеяло

Произшествията и внезапните заболявания имат силно психическо въздейст­вие върху пострадалите. Често бива засегнато кръвообращението и се сти­га до шок. Нерядко потърпевшите трябва да лежат направо върху земята, очаквайки екипа на „Спешна медицинска помощ“. Така те губят телесна топ­лина и има опасност от преохлаждане. Покриването с топла завивка, напр. спасителното одеяло от аптечката, е крайно наложително в такива случаи.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ

Обяснете на пострадалия какво смятате да направите и го помолете да ви съдейства.

Разгънете спасителното одеяло, като сребърната страна е към паци­ента, а златната обърната навън. Завъртете пострадалия настрана и съберете одеялото до две трети от ширината му плътно до гърба му.

След това внимателно обърнете пациента по гръб, изтеглете събра­ната под него част на одеялото и го увийте в него.

Важно е да има одеяло и под тялото на пациента, за да го предпазва от студената повърхност.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *