ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се храним най-пълноценно, ако имаме диабет тип 2?

За болните от захарен диабет са много полезни карфиолът и бялото зеле, целината, спанакът, патладжаните, тиквичките, ягодите, малините, боровинките, къпините, дрянът и шипките във всякакъв вид.

Диабет хранене
Диабет хранене

Не се препоръчват череши, грозде, сливи, кайсии, банани и кестени, тъй като съдържат твърде много скорбяла. Пийте мляко и айрян, яжте обезмаслена извара. Вместо кафе пийте смляна цикория, а листа от нея нарязвайте в салатата си. Яжте повече чесън и лук. Изследванията позволяват да се предположи, че те понижават невъзприемчивостта към инсулина и помагат да се нормализира нивото на захарта в кръвта. Когато учени от университета в щата Керала (Индия) лекували болни от захарен диабет плъхове с вещество, извлечено от чесън, съдържанието на захар в кръвта им се нормализирало. Индийските изследователи предполагат, че лукът оказва същото въздействие.

Прибавяйте чесън и лук в супите, салатите, сосовете и другите ястия, които приготвяте у дома си.

Витамини и минерални вещества

Изследванията показват, че при страдащите от захарен диабет може да се развие недостатъчност по отношение на някои витамини и минерални вещества. Затова е необходимо да приемате витамин С, който предпазва вените ви от увреждане. Витамин Е подобрява усвояването на инсулина от организма.

Обърнете внимание на хрома. Този микроелемент оказва влияние върху обмяната на въглехидратите, усвояването на захарта и нивото и в кръвта. Изследване, направено в селскостопанското министерство на САЩ, показва, че при страдащите от захарен диабет от втория тип, съдържанието на захарта в кръвта се стабилизира, ако като добавка към храната се приема хром. Според някои американски учени хромът предотвратява развитието на диабет. Дозата, която се препоръчва дневно, е 200 микрограма. Болните, приемащи хром, трябва да са под лекарско наблюдение, защото при намаляването на нивото на кръвната захар се налага и намаляване на дневната доза инсулин. Най-много хром се съдържа в телешкия черен дроб и бобовите култури (соя, фасул, грах). Доставчици на хром са още месото, птиците, някои зеленчуци – доматите, морковите, зелената салата и пресният лук.

За болните от захарен диабет е характерен недостигът на витамин В6, мед, магнезий, калций, манган, цинк.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *