Вижте какво може да причини излишъкът от фолиева киселина!

На всички отдавна е известно, че фолиевата киселина по време на бременност е важна за предотвратяване на аномалии на плода. Но резултатите от ново изследване показват, че излишъкът от този витамин води до изменения в имунната система, нарушавайки способността на организма да се бори с рака. На страниците на едно от най-популярните медицински издания сътрудници от университета в Медфорд – САЩ предупреждават, че превишената препоръчителна дневна норма от фолиева киселина е опасна за здравето.

Тъй като дефицитът от този витамин увеличава риска от порок на нервната тръбичка у плода, американските органи в здравеопазването препоръчват на всички бременни да употребяват 600 мг от него ежедневно. На останалите здрави хора са достатъчни 400 мг фолиева киселина на ден.

Сред храните, богати на фолат, могат да се посочат зелените листни зеленчуци, бобовите и зърнените продукти, яйцата и рибата. В днешно време много производители обогатяват продукцията си със синтетичната форма на фолата, затова може да го има там, където съвсем не го очакваш.

фолиева киселина
Фолиевата киселина по време на бременност е важна за предотвратяване на аномалии на плода

Нашият организъм използва фолиевата киселина за структурирането на нови здрави клетки, в т.ч. и кръвни, затова фолиевата киселина е жизненонеобходима за всеки човек. Учените обаче се натъкват и на нови, неизвестни досега ранни ефекти от този витамин. Така например през 2015 година изследователи заявяват, че фолиевата киселина понижава риска от инсулт при хипертониците. Около 35 на сто от американците приемат хранителни добавки с фолиева киселина.

Разбира се, има хора, които страдат от дефицит на този витамин. Но съществува и противоположният проблем: около 5 на сто от американците употребяват повече от 1000 мг фолиева киселина на ден, което е превишаване на допустимата дневна форма и има негативни последствия.

Особено много се увличат американците над 50-годишна възраст. Но, както споменахме в началото, учените са направили ново, доста обезпокояващо откритие: излишъкът от фолиева киселина може да доведе до рак. Причината е, че се нарушават функциите на едни от най-важните клетки в организма – имунните клетки-килъри, чиято задача е да убиват вирусите и рака. Нарушената функция на тези клетки може да направи организма беззащитен пред вирусните инфекции и редица онкозаболявания.

А в напреднала възраст правилната работа на тези клетки е изключително важна, тъй като имунитетът така или иначе се понижава с възрастта, пише „Доктор“. Нашето изследване показа, че високите дози фолиева киселина нарушава работата на имунната система, а именно способността да се съпротивлява на вирусните инфекции и рака. Нашата следваща крачка ще бъде да определим точната доза от този витамин, която може да повлече след себе си такива негативни последствия“, казва съавторът на изследването д-р Лиджи Пол.

А докато се изясни този показател, медиците и учените съветват всеки, който приема фолиева киселина, да спазва строго препоръчваната дневна доза.

В крайна сметка най-доброто е да получавате адекватно количество витамини от натурални продукти, а към добавките и витаминните препарати прибягвайте само в случаите, когато лекарят е открил у вас признаци на хиповитаминоза.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *