Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Причината за дискинезията често се дължи на психично заболяване

Моля ви да дадете повече информация за заболяването дискинезия. В какво се изразява, как се лекува и трябва ли да се спазва определен хранителен режим?

Магдалена Русева, Нова Загора

Заболяването включва широк спектър от раз­стройства – нарушения в нервно-хормоналната регулация на жлъчните пътища, в координацията на контракциите на жлъчния мехур, в моторната функция на долния сфинктер, при което се затруд­нява оттичането на жлъчка в дванадесетопръст­ното черво. Дискинезията може да бъде първична, вторична, хипертонична, хипотонична. При първич­ните функционални дискинезии тези състояния се провокират най-често от емоционални и психични напрежения или от хормонални промени, без да е на­лице органично заболяване. Вторичните дискинезии са израз на вторично дразнене на жлъчния мехур и жлъчните пътища при органични заболявания на други вътрешни органи (стомах, черва, панкреас, пикочни пътища).

Хипертоничните се причиняват от парасимпатикусовата нервна система, което се изразява в контракции на жлъчния мехур и едновременно спа­зъм на сфинктерите на жлъчните канали.

Хипотоничните се предизвикват от симпатикусовата нервна система, което води до отпускане на жлъчния мехур и спазъм на сфинктерите. При хипертонична дискинезия най-честото оплакване е силна болка с пристъпен характер в дясното под­ребрие. Тя може да се разпростира и към дясното рамо и ключицата. Появява се тежест и повръщане. При продължителен спазъм може да има повишено отделяне на билирубин и уробилиноген в урината.

И ОЩЕ:

  • При хипотоничната дискинезия болката е тъпа, но постоянна, съпроводена от тежест в дясното подребрие. Повръщанията облекчават болката, понякога има запек.
  • При ехографско изследванежлъчният мехур е голям, отпуснат, с намалена или липсваща съкратителна способност.
  • При хипертончна дискинезия се прилагат про­дължително време спазмолитични медикаменти, физиотерапевтични процедури.
  • При хипотонична дискинезия се прилагат седативи и холецистокинетици.
  • Премахването на жлъчния мехур (холецистектомия) е ефикасно при 80 на сто от пациентите за елиминиране на симптомите.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *