ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как се дава първа помощ при ангина пекторис (стенокардия) и поглъщане на чуждо тяло

Ангина пекторис е един от синонимите за сърдечен пристъп: остра болка в гърдите вследствие на стеснени и втвърдени коронарни кръвоносни съдове.

Ако при изискващи по-голямо усилие дейности или при силни емоции сърцето се нуждае от по-богата на кислород кръв, втвърдените кръвоносни съдове получават спазъм. Това предизвиква болката.

Ангина пекторис
Ангина пекторис

ОПЛАКВАНИЯ

  • болка в гърдите с усещане за стягане и натиск
  • понякога гадене, изпотяване и учестено дишане

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Помогнете на болния да заеме възможно най-удобно положение и освободете пристягащите дрехи около врата и талията. Успокойте го. Проверете дишането и пулса. Емоциите и изискващите усилие дейности следва да се избягват, защото не са благоприятни при ангина пекторис.

Ако болният е в пълно съзнание и ако носи лекарствата си, помогнете му да си вземе таблетката, която в повечето случаи трябва да се сложи под езика. Медикаментът предизвиква разширяване на коронарните кръвоносни съдове, така че да се подобри притокът на кръв към сърцето и болката постепенно да отслабне. Има и нитрокапсули, които трябва да се сдъвчат, или спрей, който се пръска в устата.

Повикайте незабавно „Спешна медицинска помощ“.

Ако пациентът изпадне в безсъзнание, проверете дишането и пулса. Може да се наложи до идването на екипа на „Спешна медицинска помощ “ да проведете реанимация

АСПИРАЦИЯ/ПОГЛЪЩАНЕ на чуждо тяло

Блокирането на дихателните пътища може да бъде предизвикано от чуждо тяло в трахеята или в хранопровода. От трахеята то може да бъде изхвърлено чрез силна кашлица, а от хранопровода – чрез мъчително преглъщане или повръщане. Ако това не помогне, съществува опасност от смърт поради задушаване. Затова е изключително важно да се установи дали пострадалият все още може да диша. При пълно блокиране на дихателните пътища той бързо ще изпадне в безсъзнание и ще умре поради липса на кислород. Затова трябва да бъдат предприети незабавни спасителни мерки. При частично блокиране все още има време да се извика „Спешна медицинска помощ“.

ОПЛАКВАНИЯ

  • затруднено дишане (недостиг на въздух)
  • трудности при говор и/или преглъщане
  • силни пристъпи на кашлица
  • позиви за повръщане (при чуждо тяло в хранопровода)

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  • стягане в гърдите при дишане
  • шум при дишане (свирещ, хъркащ звук)
  • пострадалият не е в състояние да говори
  • бледа кожа на лицето с посинели устни
  • пострадалият се хваща или посочва гърлото
  • безсъзнание

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Повикайте веднага „Спешна медицинска помощ“.

Пострадалият може все още да диша, говори или кашля (частично блокиране на дихателните пътища):

Пострадалият е в съзнание, но е уплашен. Успокойте го. Посъветвайте го да диша през носа. Накарайте го да се наведе ниско напред; ударете силно с дланта по гърба между плешките 3 до 5 пъти.

Ако това не помогне, при евентуално спиране на дишането трябва да опитате изкуствено дишане, докато пристигне екипът на „Спешна медицинска помощ“.

АСПИРАЦИЯ/ПОГЛЪЩАНЕ на чуждо тяло, деца

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Поглъщане на чуждо тяло
Поглъщане на чуждо тяло

Детето може още да диша, да говори, да плаче или кашля (частично блокиране на дихателните пътища):

Детето е в съзнание, но изпитва страх заради трудното дишане. Успокойте го и му кажете, че трябва да диша през носа. Поставете го да легне на коленете ви, ударете силно с дланта 3 до 5 пъти между плешките.

Ако това не помогне, отворете устата на детето и вижте дали евентуално не можете да извадите чуждото тяло с пръсти. Ако не успеете да установите дишане, започнете обдишване.

Повикайте незабавно „Спешна медицинска помощ“.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *