Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Жена съди Bayer заради белодробна емболия от хапчета антибебе 

31-годишна германка съди Bayer заради белодробна емболия като страничен ефект на противозачатъчните хапчета YASMINELLE, пише „Шпигел”.

FIIIIIIЖената се разболяла през 2009 –та от животозастрашаваща белодробна емболия. Дали концернът е направил достатъчно, за да запознае хората с опасността?

Районният съд в провинция Баден-Вюртемберг Валдшут-Тинген разгледа жалбата на Фелицитас Рорер срещу фармацевтичната компания Bayer.

Жената иска от Bayer 200,000 евро обезщетение, защото е щяла да умре от страничните ефекти на противозачатъчни хапчета YASMINELLE.  В САЩ хиляди са пострадали от тях, за което фармацевтичната компания е трябвало да плати 1,9 милиарда долара.

Ако беше известно, че от хапчетата антибебе се увеличава рискът от образуване на кръвни съсиреци, никога нямаше да ги взема, казва пострадалата жена. Тя твърди, че преди да посегне към противозачатъчните, е била здрава като камък. Спортувала е и не е пушила.

На 11 юни 2009, тогава е на 25 години, получава белодробна емболия, като преди това ритъмът на сърцето й се забавя и тя изпада в състояние на клинична смърт. Образувалите се съсиреци запушват важни кръвоносни съдове и кръвоснабдяването на белите дробове е нарушено.

В гражданското й дело ще бъде от решаващо значение как съдията ще оцени активната съставка дроспиренон, която увеличава риска от  тромбоза. Според жалбоподателката, листовката на хапчетата създава впечатлението, че страничните ефекти са за жени с наднормено тегло и за болни от диабет.

Федералният институт за лекарствата и медицинските изделия (BfArM) още през март 2014 е предупредил, че някои видове противозачатъчни са с  повишен риск от тромбоза и производителите им трябва да отстранят опасността. По-конкретно активният агент дроспиренон, съдържащ се в YASMINELLE, е бил отговорен за риска. Тревогата била бита не само за Bayer, но и за останалите компании, използващи дроспиренон. Въпреки опасностите Федералният институт не е изтеглил от пазара хапчетата.

Паричните претенции са неоснователни, казват юристите на Bayer. Те  припомнят, че и преди германци са им завеждали дела, които не са печелили. В един от случаите съдът отхвърлил иска за обезщетение, тъй като нямало основание за него, а в друг – молбата за правна помощ е отказана поради липса на успех на делото.

Рорер не вижда връзка между нейното дело и тези на нейните сънародници. Тя иска гаранция, че хапчетата ще бъдат изтеглени от пазара. Концернът продава медикаменти под името YASMINELLE, които са хормонална комбинация на етинилестрадиол и дроспиренон. Печалбата от нея през през 2014 г. е 768 милиона евро. Заради случаи като този на Рорер са заведени дела във Франция, Швейцария и Канада.

Германката страда от белодробна емболия, наред с нея има сърдечни и респираторни проблеми. Деца не може да има, защото кръвта й трябва постоянно да й се разрежда.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *