ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Белодробна емболия, белодробен инфаркт

Оплаквания

Дишането внезапно се ускорява и затруднява. Това води до усещането за силен страх. Понякога се появява и тъпа болка зад гръдната кост, понякога кашлица и температура.

Тези оплаквания в никакъв случай не са типични само за белодробната емболия. Те могат да се проявят при голям брой други заболявания.

Причини

В някоя вена, най-често в долната телесна половина, са се образували кръвни тромби (съсиреци). Един или няколко от тях се пренасят с кръв­ния ток до белия дроб. Тук те препречват наця­ло или отчасти един или няколко белодробни кръвоносни съда. Извънредно рядко се идва до белодробен инфаркт: в този случай се прекъсва кръвоснабдяването на цяла област от белия дроб, така че тя умира.

Рискът от заболяване нараства

  • при всички заболявания и обстоятелства, ко­ито благоприятстват образуването на тромби във вените: продължително залежава­не, възпаление на вените, някои рако­ви заболявания
  • при бременни и жени, които пият противо­зачатъчни таблети
  • при наднормено тегло
  • при хора, които страдат от хронично бело­дробно или сърдечно заболяване
  • при хора. които веднъж вече са имали бело­дробна емболия и не са лекувани

Възможни последици и усложнения

Броят на засегнатите белодробни съдове и тяхната големина определят последиците от една белодробна емболия. Ако е затруднено кръвоснабдяването на големи части от белия дроб, може да се стигне до кислороден недоимък. Сър­цето трябва да се напряга повече, за да изпомп­ва кръв в белия дроб. Кислородният недоимък допълнително уврежда сърдечния мускул. Така може да се развие подчертана сърдечна недоста­тъчност.

При тежко сърдечно болни или хора с хронично белодробно заболяване белодробната емболия може да се окаже опасна за живота. При други хора обаче може да се излекува без последици.

Профилактика

За да се предотврати образуването на кръвни тромби, хората след операция се пускат колко­то е възможно по-скоро да направят поне някол­ко крачки. Който е с повишен риск от заболява­не и се задържи по-дълго на легло, най-често по­лучава медикамент, който намалява способ­ността на кръвта да се съсирва. Най-често пре­паратът се инжектира два-три пъти дневно подкожно.

Необходимост от лекарска помощ

Белодробната емболия може да се лекува само в болнично заведение. За да се установи, че дей­ствително се касае за белодробна емболия, са необходими редица скъпо струващи изслед­вания (изследвания на кръвта, ЕКГ, рентгенова снимка и сцинтиграфия на белия дроб).

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Най-често кръвният съсирек може да бъде раз­творен с медикаменти („лизираща терапия“). В редки случаи се налага операция.

Освен това може да се наложи да се приемат ме­дикаменти, стабилизиращи сърцето и кръвооб­ращението, и болкоуспокояващи и може би да се вдишва въздух, обогатен с кислород.

В заключение трябва да се предотврати образу­ването на нови тромби.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *