Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Билколечение при астма и алергии – достатъчно ефективно ли е?

Много хора, болни от астма и алергии, се лекуват с билки

Съществуват много билкови смеси, особено от китайската, корейската, японската и индийската медицина, които претендират, че помагат при астма и алергии. Ако се интересувате от билколечение, първо се консултирайте с лекуващия ви лекар, а след това потърсете и квалифициран специалист, който е обучен и в билколечението, най-вече с китайска медицина.

1. Бромелаин

Бромелаинът е ензим, извличан от стъблото на ананаса. Той действа като деконгестант, който изсушава слузта и другите видове секрети.

Какво показват проучванията

Според тях бромелаинът действа, като намалява отока и производството на секреция, но няма изследвания, доказващи ефективността му при хора, страдащи от алергии. Всъщност са налице няколко доклада за алергии, свързани с приема на този ензим.

Предпазни мерки

Ако сте чувствителни към ананас, е възможно да се появят и алергични реакции.

Равносметка

Не си струва да го пробвате.

2. Гинко билоба

То е билка от традиционната китайска медицина. Съдържащите се в него алкалоиди притежават противовъзпалителни свойства и се твърди, че помагат за облекчението на астмата чрез намаляване на бронхиалните спазми и хиперчувствителността на дихателните пътища.

Какво показват проучванията

В едно изследване в продължение на осем седмици на пациентите давали три пъти дневно по 15 г концентриран листен сок, след което се наблюдавало значително подобрение на тестовете за белодробните им функции в сравнение с контролната група, приемаща плацебо. Но много други клинични експерименти не са успели да потвърдят положителния ефект от билката.

Предпазни мерки

Ако ви предстои операция или зъболечение, трябва да преустановите употребата на гинко билоба поне 14 дни преди процедурата. Растението притежава антикоагулантни (разреждащи кръвта) свойства.

Равносметка

Ако лекарят ви се съгласи, си струва да опитате и с гинко билоба като част от плана на лечение със средствата на конвенционалната медицина.

гинко билоба
Гинко билоба – билка от традиционната китайска медицина

3. Датура

Към това семейство принадлежат растения като трибулус (бабини зъби, трабузан) и татул, които често растат край пътя, по нивите и пасищата. От тях могат да се приготвят цигари с лек халюциногенен ефект, заради който през 1968 г. в САЩ е забранена продажбата без рецепта на продукти от семейството на датурата. И все пак тези билки отдавна са известни като полезни за лечението на астма. Всъщност през миналия век засегнати от заболяването са пушели цигари от тези растения и те са все още често срещана съставка в много препарати без рецепта, които се продават в други страни (например Asthmador, Barter’s Powder, Kinsman’s Asthmatic Powder, Green Mountain Asthmatic Compound и Haywood’s Powder).

Какво показват проучванията

В едно малко изследване сред 12 пациенти с астма било установено, че вдишването на дима от цигара с татул значително намалило свиването на дихателните пътища при 11 от тях до степен, при която дори приемът на салбутамол (известен в САЩ като албутерол) чрез инхалиране след това не отчел допълнително подобрение за повечето от тях.

Предпазни мерки

Тези билки причиняват халюцинации и една свръхдоза би била фатална. Не ги вземайте, ако страдате от глаукома, заболявания на стомашно-чревния тракт или миастения гравис. Избягвайте ги и ако приемате антикоагуланти (разредители на кръвта), лекарства за диабет или против тревожни състояния.

Равносметка

Не ги ползвайте, защото е прекалено опасно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *