Рецепта от Древна Спарта помага при остеопороза

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Тази рецепта съдържа незаменими съставки,  които от векове са помагали на хората да преборят болезнената остеопороза. 

Около 75 милиона души страдат от остеопороза в Европа, САЩ и Япония. Състоянието се характеризира със загуба на костна маса, което води до повишаване на риска от фрактури.При жените рискът е четири пъти по-висок. Домашната рецепта, позната от Древна Спарта, която съдържа съставки, които ще повлияят благоприятно костната плътност и ще помогне в борбата с остеопорозата, е публикувана от сайта coolhealthyrecipes.com. Тя съдържа ленено семе, сусамово семе, тиквени и слънчогледови семки, пшеница, стафиди и мед. Ето защо тези съставки са полезни в борбата със състоянието:

  1. Ленено семе

Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в лененото масло са ключът към защита на костната минерализация, която се появява при диабет и менопауза.

  1. Сусам

Сусамът е пълен с калций, магнезий, мед, витамин В1, цинк и диетични фибри. Една супена лъжица от семената съдържат 88 мг калций, а само една четвърт чаша природни сусам осигурява повече калций, отколкото цяла чаша мляко. Плюс това, сусамът има алкален характер, а млякото киселинен. Семената са богати на цинк и други минерали, които имат положителен ефект върху костната плътност.

  1. Тиквени семки

Тиквените семки (1/4 чаена чаша) осигуряват над 50% от необходимата дневна доза манган и почти

рецепта остеопороза
1/4 чаена чаша тиквени семки осигурява над 50% от необходимата дневна доза манган

50% магнезий. Около 65 на сто от магнезия в организма се натрупва в костите. Той действа синергично с калция, но често е пренебрегван, а последни проучвания показват, че около близо 50% от жените получават по-малко от 70 на сто от препоръчителната дневна доза магнезий, което е основен фактор за остеопороза. Той спомага за здравето на костите, играе роля при образуването на солна киселина, необходима за правилното храносмилане и регулира функцията на паращитовидната жлеза (околощитовидна), която е основният орган, контролиращ костната минерализация. Тиквените семки съдържат още мед, цинк и витамин К.

  1. Слънчогледови семки

Само една четвърт чаша слънчогледови семки предоставя над 90% от необходимата дневна доза витамин Е. Той неутрализира свободните радикали и има противовъзпалителни ефекти. Слънчогледовите семки са богати на магнезий, който е необходим за здравите кости и спомага за намаляване на кръвното налягане, намалява напрежението в мускулите, мигрената, главоболието, болките и умората.

  1. Стафиди

Стафидите се считат за едни от най-полезните сушените плодове в  света. Добавянето на стафиди към диета дава невероятни резултати при различни костни заболявания и остеопороза. Те съдържат магнезий, калций, желязо, калий, фосфор, цинк, флоур, фолиева киселина, ниацин, витамин С, витамин B-6 и К.

  1. Мед
остеопороза мед
Яжте мед за здрави кости

Медът съдържа голямо разнообразие от витамини, минерали, аминокиселини и антиоксиданти. В него има ниацин, рибофлавин и пантотенова киселина, калций, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий и цинк, които спомагат за укрепването на костите. Медът съдържа и различни флавоноиди и фенолни киселини, които пречистват организма от свободните радикали.

 

 

 

Ето и рецептата за здрави кости на спартанците:

Необходими продукти:

– 10 супени лъжици ленено семе

– 5 супени лъжици смляно сусамово семе

– няколко тиквени семки

– слънчоглед

– 3 супени лъжици стафиди

– 1 кг мед от детелини

В голяма купа смесете всички съставки и разбъркайте до получаване на хомогенна смес с помощта на дървена лъжица.  Изсипете в стъклен буркан.

Приемайте по една супена лъжица от този натурален лекарствен продукт за остеопороза, преди закуска и преди обяд.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.