БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Рецепта от Древна Спарта помага при остеопороза

Тази рецепта съдържа незаменими съставки,  които от векове са помагали на хората да преборят болезнената остеопороза. 

Около 75 милиона души страдат от остеопороза в Европа, САЩ и Япония. Състоянието се характеризира със загуба на костна маса, което води до повишаване на риска от фрактури.При жените рискът е четири пъти по-висок. Домашната рецепта, позната от Древна Спарта, която съдържа съставки, които ще повлияят благоприятно костната плътност и ще помогне в борбата с остеопорозата, е публикувана от сайта coolhealthyrecipes.com. Тя съдържа ленено семе, сусамово семе, тиквени и слънчогледови семки, пшеница, стафиди и мед. Ето защо тези съставки са полезни в борбата със състоянието:

  1. Ленено семе

Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в лененото масло са ключът към защита на костната минерализация, която се появява при диабет и менопауза.

  1. Сусам

Сусамът е пълен с калций, магнезий, мед, витамин В1, цинк и диетични фибри. Една супена лъжица от семената съдържат 88 мг калций, а само една четвърт чаша природни сусам осигурява повече калций, отколкото цяла чаша мляко. Плюс това, сусамът има алкален характер, а млякото киселинен. Семената са богати на цинк и други минерали, които имат положителен ефект върху костната плътност.

  1. Тиквени семки

Тиквените семки (1/4 чаена чаша) осигуряват над 50% от необходимата дневна доза манган и почти

рецепта остеопороза
1/4 чаена чаша тиквени семки осигурява над 50% от необходимата дневна доза манган

50% магнезий. Около 65 на сто от магнезия в организма се натрупва в костите. Той действа синергично с калция, но често е пренебрегван, а последни проучвания показват, че около близо 50% от жените получават по-малко от 70 на сто от препоръчителната дневна доза магнезий, което е основен фактор за остеопороза. Той спомага за здравето на костите, играе роля при образуването на солна киселина, необходима за правилното храносмилане и регулира функцията на паращитовидната жлеза (околощитовидна), която е основният орган, контролиращ костната минерализация. Тиквените семки съдържат още мед, цинк и витамин К.

  1. Слънчогледови семки

Само една четвърт чаша слънчогледови семки предоставя над 90% от необходимата дневна доза витамин Е. Той неутрализира свободните радикали и има противовъзпалителни ефекти. Слънчогледовите семки са богати на магнезий, който е необходим за здравите кости и спомага за намаляване на кръвното налягане, намалява напрежението в мускулите, мигрената, главоболието, болките и умората.

  1. Стафиди

Стафидите се считат за едни от най-полезните сушените плодове в  света. Добавянето на стафиди към диета дава невероятни резултати при различни костни заболявания и остеопороза. Те съдържат магнезий, калций, желязо, калий, фосфор, цинк, флоур, фолиева киселина, ниацин, витамин С, витамин B-6 и К.

  1. Мед
остеопороза мед
Яжте мед за здрави кости

Медът съдържа голямо разнообразие от витамини, минерали, аминокиселини и антиоксиданти. В него има ниацин, рибофлавин и пантотенова киселина, калций, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий и цинк, които спомагат за укрепването на костите. Медът съдържа и различни флавоноиди и фенолни киселини, които пречистват организма от свободните радикали.

 

 

 

Ето и рецептата за здрави кости на спартанците:

Необходими продукти:

– 10 супени лъжици ленено семе

– 5 супени лъжици смляно сусамово семе

– няколко тиквени семки

– слънчоглед

– 3 супени лъжици стафиди

– 1 кг мед от детелини

В голяма купа смесете всички съставки и разбъркайте до получаване на хомогенна смес с помощта на дървена лъжица.  Изсипете в стъклен буркан.

Приемайте по една супена лъжица от този натурален лекарствен продукт за остеопороза, преди закуска и преди обяд.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.