Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето неочакваните ползи от цикорията, които вие не знаете!

Популярното кафе „Инка“ се прави от цикория. Освен че има страхотен вкус, то действа благоприятно на цялото ни тяло, за да бъде здраво.

Цикория и кафе
Цикория и кафе

Вижте неговите ползи!

  1. Богатство на витамини и минерали

Цикорията се използва главно поради съдържанието й на голямо количество витамини и минерали. По-специално тя е богата на витамините А, Е, РР и В, минералите калий, магнезий, желязо и калций. Освен това в нея се съдържа полизахаридът инулин, пектин, аминокиселини и полезните за тялото органични киселини.

  1. Използването на цикория за нервната система

Корените от цикория съдържат уникалният гликозид интибин, който се използва широко в медицината за нормализиране на нервната система. Благоприятен ефект върху нервната система имат и витамините В, които се съдържат в цикорията в големи количества.

  1. Ползите от цикория за кръвоносните съдове и сърцето

Цикорията е много полезно растение за хора със сърдечно-съдови заболявания. Съдържащият се в цикорията калий помага за нормализирането ритъма на сърдечния мускул. Благоприятен ефект върху сърцето има и инулинът, който присъства в голямо количество в корените на растенията.

  1. Ползите от цикория за храносмилането

Редовната консумация на цикория помага за нормализиране на стомашно-чревния тракт. По-специално, цикорията подобрява панкреаса и червата. Тя улеснява нормализирането на чревната микрофлора и намаляването на риска от възпаление на стомашно-чревния тракт. Освен всичко останало, цикорията има противоглистен ефект. Тя подобрява метаболизма в черния дроб и помага да се разтварят камъните в жлъчката.

  1. Използването на цикория при диабет и затлъстяване

Цикорията може да бъде много полезна за диабетици и хора с наднормено тегло. Инулинът се счита за естествен заместител на захарта. Редовната консумация на цикория помага за по-ниски нива на кръвната захар и да се нормализират обменните процеси в организма, което спомага за намаляване на телесното тегло.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *