ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ако искате да имате здрави очи, използвайте тези билки и растения!

Пълноценното хранене с достатъчно витамини и минерали е от решаващо значение за доброто зрение.

Голям брой на биологично активни вещества, необходими за здравето на очите се намират в зеленчуците, плодовете, както и в някои лечебни растения.

На първо място за добро зрение се нуждаем от витамин А. Този витамин участва в образуването на пигмента родопсин, който е необходим за улавянето на светлината. Витамин А се намира в черния дроб, морковите, червените чушки, доматите, зеления лук, кайсиите, магданоза. Имайте предвид, че морковите не съдържат точно витамин А, а неговите предшественици каротеноидите. За да се образува в организма ни  мастно-разтворим витамин А,  трябва да се ядат морковите със заквасена сметана или масло.

Полезен за очите е и друг каротеноид – лутеин, който поддържа остротата на зрението, поддържа клетъчната цялост и поглъща вредните ултравиолетови лъчи. Много лутеин се съдържа в морковите, тиквата, Райската ябълка, царевицата и гроздето.

Боровинките съдържат витамини PP, В1, В2, С, както и органични киселини и минерали: калций, желязо, калий, магнезий, цинк и мед. Съдържащите се в плодовете на черната боровинка антоцианини подобряват кръвоснабдяването на ретината. Освен това, антоцианините лекуват повредените части на ретината.

За лечение на очни заболявания и за профилактика за подобряване на зрението най-популярни билки и растения са:

Очанка лекарствена
Очанка лекарствена

Очанка подобрява състоянието на ириса и ретината. Освен това  предотвратява очни заболявания като глаукома и катаракта.

Шипка. Системното пиене на чай от шипка в продължение на 3-4 месеца, подобрява зрението, укрепва кръвоносните съдове, а също и засилва имунната защита.

Кисел трън
Кисел трън

Берберис (кисел трън). Съдържа алкалоид берберин, който има положителен ефект върху очи с висока чувствителност. Полезно е при алергичен конюнктивит и възпаление на клепачите.

Царевицата съдържа два много важни антиоксиданта, зеаксантин и лутеин, които са много полезни за здравето на очите. Затова яжте повече царевица!

Метличина
Метличина

Метличина. Използва се запарка, която се прави с 5 грама сухи цветове, залети с половин литър вряла вода. Оставят се да киснат със затворен капак в продължение на 1 час. След това се прецежда, сипва се в шише от тъмно стъкло и се ползва при нужда, като тампон се напоява с течността и се поставя на очите.

Тренажорните очила помагат при проблеми със зрението

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *