ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Учени установиха връзка между псориазиса и депресията

Хората, страдащи от псориазис, дори състоянието им да е в по-лека форма, са предразположени да изпаднат в депресия, сочи ново проучване.

Псориазисът е хронично възпалително заболяване на кожата, което според Националната фондация за псориазис засяга между 3 и 4 процента от американците. Състоянието се характеризира с повдигнати, червени, люспести петна, които се появяват върху кожата, най-често по лактите, коленете или скалпа. Не е заразно. Най-често се проявява между 15 и 35 години, но хора от всички възрасти могат да го развият. Точната причината не е известна, но учените смятат, че се дължи на наследственост и имунитет.

Хората с псориазис често имат и други заболявания като диабет, затлъстяване, високо кръвно налягане.
Хората с псориазис често имат и други заболявания като диабет, затлъстяване, високо кръвно налягане.

Д-р Роджър С. Хo, от катедрата по дерматология на Нюйоркския университет, и неговите съавтори проучват данни от национално изследване за здравето и храненето в САЩ за периода 2009 – 2012 година. Резултатите установяват, че има 351 (2.8 %) случая на псориазис и 968 (7,8%) случая на тежка депресия сред 12,382 участници. Анализът показва, че 16,5% от пациентите с псориазис отговарят на симптомите, свързани с диагностицирането на тежка депресия. Учените не успяват да определят кое се проявява първо – депресията или псориазисът, но залючват, че болестта е свързана с развитието на тежка депресия. Като цяло, пациентите с анамнеза за псориазис имат по-високи, отколкото средните резултати на пациенти без заболяването, а рискът от тежка депресия, не се различава при пациенти с лека и тежка форма на състоянието.

Според д-р Хо тези резултати могат да бъдат разглеждани като причинно-следствен ефект. Но има и други фактори, които влияят на развитието на депресия при пациентите с псориазис – пол, възраст и раса, както и начинът на живот на пациента. Според  него опасността от депресия може да се дължи на загрижеността на хората за външния им вид, защото обществото не познава заболяването и може да реагира неблагоприятно на хората, диагностицирани с болестта.

За момента лек за състоянието няма, но все още има надежда, тъй като науката продължава да напредва бързо и динамично. На уебсайта на  Американската националната фондация за псориазис се публикуват клинични изследвания, които се провеждат от учени, опитващи се да разработят нови и по-добри лечения за пациентите с псориазис.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.