Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Съвети, с които ще се справите със запека

Запекът е често срещан проблем, за когото рядко се говори. Но ако сте страдали от това неудобно и често болезнено състояние е важно да се знаете какви са симптомите му и как можете да се защитите.

Какви са симптомите?

Не сте сигурни дали сте страдате от запек? Има редица симптоми, които могат да ви покажат, че това е факт. Нормалният брой на ходене до тоалетна е различен за всички хора, някои могат да я ползват повече от веднъж на ден, а за други това е нормално това да се случва на всеки три или четири дни. Проблем има, когато изхождането е станало по-трудно или по-нередовно от обичайното за вас. Други симптоми могат да включват болки и спазми в корема, чувство за подуване и загуба на апетит.

Какви са причините?

Идентифициране на точна причина за състоянието, може да се окаже трудно, тъй като има много фактори в

Запекът може да е причинен от стрес и депресия
Запекът може да е причинен от стрес и депресия

начина на живот, на които вероятно се дължи на състоянието. Някои от основните причини са:

  • Не се приемат достатъчно фибри от плодове, зеленчуци и зърнени култури
  • Промяна на ежедневието или начина на живот (особено на хранителните навици)
  • Застоял или неактивен начин на живот
  • Бременност
  • Странични ефекти на някои медикаменти
  • Приемането на недостатъчно течности
  • Безпокойство или депресия

Как да се справим с проблема?

В голяма част от случаите, някои прости промени в начина на живот могат да решат проблема и да се избегне нуждата от прием на лекарства и посещение при лекар.

  1. Фибри

Ако страдате от запек,  е важно да увеличите дневния прием на фибри. Трябва да приемате най-малко 18-30 гр.  на ден. Богати на фибри храни са плодовете, зеленчуците, трици, зърнени култури, пълнозърнест ориз и хляб, както и ядки и боб.

  1. Хидратация

Дехидратацията е една от основните причини за запек. Стремете се да приемате поне по литър и половина течности на ден и веднага ще усетите ефект.

  1. Движение

Не казваме да се подготвяте за маратон, но ако погледнем проучванията ще видим, че заседналият начин на живот е основна причина за запек. Опитайте се да правите упражнения всеки ден, независимо дали ще слизате на по-предна спирка на автобуса, ще ходите или ще се качвате по стълбите.

  1. Създайте си рутина

Според здравните организации ходенето до тоалетна в удобно за вас време и място, може да ви помогне да се справите със запека. Те казват, че когато ни се приходи до тоалетна, не трябва да отлагаме.

  1. Сменете позата

Учените казват, че организмът ни не е пригоден към тоалетните чинии и това може да е причина за запека. Изхождането в клекнало положение ще помогне за облекчаване на проблема.

  1. Зехтин

Знаете ли, че зехтинът облекчава запека? Смята се, че олиото работи за стимулиране на храносмилателната система и „раздвижва“ дебелото черво. Всичко, което трябва да направите е да приемате по една супена лъжица преди хранене, а ако не харесвате вкуса може да добавите малко лимонов сок.

  1. Лиомни

Високото съдържание на киселина в лимоните ги прави чудесно средство за раздвижване на храносмилателната система. Прибавяйте лимонов сок във водата и скоро ще видите резултатите.

  1. Кофеин

Кафето е естествен диуретик, който може да помогне при запек, но  към него трябва да се подхожда с внимание, защото прекомерната му консумация може да доведе до дехидратация и да причини или задълбочи проблема.

  1. Сушени сливи

Може би първото нещо, за което се сещаме, когато имаме запек са сушените сливи. Това е, защото освен че е с високо съдържание на фибри, те също съдържат дихидроксифенил изатин – съединение, което стимулира чревната перисталтика. Ако не обичате сливи, яжте стафиди.

Хранителните добваки също могат да допринесат за нормалното функциониране на храносмилателната система и дори да ви помогнат да се оттървете от излишните килограми.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.