ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Повишени нива на туморните маркери – има ли причина за паника?

Туморите маркери са средство за ранна диагностика на рака. Това са показатели за анализ на кръвен серум

tumorni markeri

Много и различни туморни маркери са характеризирани и са в клинична употреба. Някои от тях са свързани само с един вид рак, докато други са свързани с два или повече видове рак. Няма „универсален“ туморен маркер, чрез който може да се открие всеки вид рак.

Има някои ограничения за използването на туморните маркери. Понякога неракови състояния могат да причинят покачване нивата на определени туморни маркери. В допълнение, не всеки човек с определен тип рак ще има по-високо ниво на туморен маркер, асоцииран с този рак. Освен това, не при всеки вид раково заболяване се откриват туморни маркери..

Туморните маркери са свързани с присъствието в организма на молекули, които се отделят в по-голямо количество от злокачествените клетки, отколкото от нормалните. С маркера СА 125 се доказва карцином на млечна жлеза, на яйчниците, на задстомашната жлеза. Но неговите стойности могат да са повишени и при други, неракови заболявания – остър панкреатит, болест на Крон, чернодробна цироза, възпаления на яйчниците.

Как се измерват туморни маркери?

Лекар взема проба от туморна тъкан или телесна течност и я изпраща в лаборатория, където се използват различни методи за измерване на нивото на туморния маркер.

По правило при еднократно откриване на повишени туморни маркери не може с категоричност да се твърди, че има злокачествен процес. Налагат се повторни изследвания в кратки срокове за сигурно поставяне на диагнозата. По-често туморните маркери се използват за проследяване на ефекта от вече проведено лечение.

Например определя се изходната им стойност преди хирургична намеса или преди да се пристъпи към химио- или лъ-челечение, а повторното изследване след 15-20 дни позволява да се прецени доколко е резултатна лекарската намеса.

Ако туморния маркер се използва, за да се определи дали лечението е ефикасно или дали е налице рецидив, нивото на маркера ще се оценява чрез няколко проби, взети с течение на времето. Обикновено тези „серийни измервания“ показват дали нивото на маркера се увеличава, дали остава едно и също или намалява. Затова специалистите предпочитат именно тези „серийни“ измервания, отколкото само едно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *