Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Оперативно лечение на полипите в носа – ето как се извършва!

В повечето случаи изкривяването на носовата преграда е главната причина за появяването на полипи, защото се удебелява носната лигавица. Това обикновено предизвиква инфекция, възпалява се, след което се появява хрема – ринит. Ако не се лекува навреме, преминава в хроничен. После следва алергия, възпалителният процес преминава в носните кухини, развива се синузит. И ако всичко това не се лекува, могат да се образуват полипи.

Лекарят ви може да препоръча оперативно лечение на полипите в носната кухина, понякога след предварително третиране със стероидни капки, които свиват обема им. Отстраняването на полипите е

полипи в носа
Много е важно хремата и синузитът да се излекуват докрай

класическа интервенция, която обикновено може да бъде извършена под местна анестезия.

Подобен е случаят и когато медикаментозното лечение не повлиява на хроничния синузит – тогава се извършва малка операция за отпушване на синусите. Това отново е стандартна процедура, провеждана под местна упойка.

И в двата случая може да се наложи първо да преминете през скенер на главата, за да може хирургът да бъде сигурен в сериозността на проблема и да е запознат с костната ви структура.

Тези малки операции могат да бъдат много успешни при намаляването на преградите и подобряването на обонянието. Изправянето на носа по хирургичен път с цел подобряването на въздушния поток също може да облекчи затрудненото обоняние при хора с изкривен нос или септум (преградата от кост и хрущял, която разделя двете ноздри). Двете процедури могат да бъдат съчетани.

Общо лечение при загуба на вкус и обоняние

Ако има явна причина за загубата на вкуса и обонянието, лекарят ви ще настоява да я лекувате. Често чувствителността се възстановява при разрешаването на скритите проблеми. Някои видове загуба на вкуса и обонянието се проявяват само временно и отшумяват сами, без лечение. Но могат да ви посъветват за други стъпки, които да ускорят възвръщането на сетивата след специално лечение.

Добавките с цинк се препоръчват при загуба на вкус и обоняние, въпреки че клиничните изследвания не подкрепят действието им при лечението на тези състояния.

Понякога лекарите предписват витамин А перорално или подкожно. Недостигът на витамин А може да доведе до загуба на вкуса и мириса, а има и някои доказателства от опити с животни, че синтетичните продукти от витамин А (ретиноиди) могат да стимулират производството на рецепторни клетки след увреждане на обонянието. Но не прилагайте самолечение.

Този тип терапия помага на относително малко хора, тъй като недостигът на витамин А се среща рядко, а предозирането може да бъде токсично.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *