Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Красота и здраве от Изтока: как помага сусамовото масло

Според жените от Индия, Китай и Япония сусамовото масло е вълшебно

масло

Защо и с какво е заслужило сусамовото масло това определение? Според Аюрведа неговите молекули са уникално малки по размер, проникват през всички слоеве на кожата и достигат до вътрешните органи. Естествените антиоксиданти (витамин Е, сезамол), фитостероли и минерали (калций, магнезий, фосфор) забавят стареенето на клетките. Те правят кожата еластична, а косата – гъста. Ето защо сусамовото масло се използва редовно за дълбок масаж на тъканите, наречен Абхаянга.

Редовната употреба на сусамово масло, отвътре и отвън носи следните ползи:

  • Намалява тревожността
    Помощ в превенцията на заболявания на нервите и костите
    Укрепва имунната система
    Предотвратява запека
    Намаляване на хроничната болка
    Забавяне на процеса на стареене

Маските със сусамово масло почистват, хидратират и подмладяват. Особено полезни са при акне и възпаления, защото олиото има антимикробно действие.

Най-бързият начин да се освежите е масажът. Отлейте в шепа малко олио, затоплено до температура на тялото. Разтъркайте го между двете ръце и започнете от главата. Масажирайте скалпа, и не само ще повлияете на растежа на косата, но и ще ликвидирате досадното главоболие, стрес и умора. Освен това, с помощта на сусамовото масло няма само да заздравите косата, но и ще се отървете от пърхота.

С кръгообразни движения си направете масаж на лицето. Обърнете внимание на „третото око“ – мястото между веждите. Продължете с шията, като не натискате щитовидната жлеза, деколтето, ръцете, ханша. Завършете със стъпалата. Не пропускайте рефлекторните точки, разположени върху ушите, дланите и стъпалата, които стимулират нервните окончания и енергайните пътечки, водещи до вътрешните органи и тъкани. На финала с кесе отстранете мъртвите клетки и си вземете душ.

Ще почистите и подхраните лицето с маска от 1 ч.л. сусамово олио, 1 ч.л. розова вода, 2 капки сандалово масло и щипка куркума. Сместа нанесете с потупващи движения и я оставете за 20 минути. После изплакнете последователно с топла и хладка вода.

Хидратираща маска за суха кожа става от 1 авокадо на пюре, по 1 с.л. сусамово масло и сметана за 15 минути. Или половин блокче мая, 2 ч.л. изцедено кисело мляко и 1 кафена лъжичка сусамово олио. Може да избелите кожата, като смесите по 1 с.л. настърган джинджифил, лимонов сок и сусамово масло. Акнето бяга от лечебна маска, направена от 50 г прясна натрошена мая, по 1 ч.л. лимонов сок и сусамово масло.

Ефективна е и рецептата от 5 с.л. натрошен жълт кантарион, накиснати в 100 мл сусамово масло. Оставете съда на тъмно за 2 седмици. Прецедете, излейте в тъмно шише и мажете редовно възпалените участъци по кожата.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *