Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Китайското зеле лекува язва!

Китайското зеле се използва предимно като вкусно салатно растение. Това зеле може да се задушава, вари, пече, да се слага в туршия и да се маринова.

Китайско зеле
Китайско зеле

Китайското зеле е по-нежно от салата айсберг и е по-малко влакнесто. В него има по-малко захар и повече протеин (1.3%). Растението съдържа важната аминокиселина – лизин. В 100 грама се съдържат 40 мг витамин С, 0.7 мг каротин, витамини В1, В2, ензими, хлорофил и други ценни вещества. Зелето съдържа около 90% вода и 3,4% въглехидрати.

Начини за използване

Лизинът е открит наскоро. Но народите, които отдавна използват за храна китайското зеле, знаят за благоприятните ефекти на зелените листа без да подозират за съществуването на лизина.

Китайското зеле се използва за лечение на сърдечно-съдови заболявания, лъчева болест, язва. Освен това укрепва имунитета, сокът от него се препоръчва за болни от диабет, гастрит и при нарушена функция на храносмилателната система.

Ето някои рецепти с китайско зеле.

Салата от китайско зеле

За 3 порции

1 кочан китайско зеле, 2 глави лук, 8 домата, 2 супени лъжици слънчогледово олио, 1/4 чаена лъжичка препечен сусам, ябълков оцет, сол и черен пипер на вкус.

Китайското зеле първо нарежете надлъжно, а след това нарежете на фини ленти. Лукът и доматите, нарязани на кръгчета. Смесете зеленчуците в купа за салата, поръсете със сол, черен пипер и препечен сусам. Накрая добавете олиото и малко ябълков натурален оцет.

Зеле с домати

За 4 порции

1 връзка корени за супа (като целина, магданоз, моркови), 2 малки зелки китайско зеле (около 300 гр всяка), 2 скилидки чесън, 2 домата, 8 супени лъжици зехтин, сол, черен пипер, 1 супена лъжица каперси

Корените за супа нарежете на малки кубчета. Зелето се нарязва на 4 части, измийте и подсушете. Чесънът се нарязва на тънки филийки. Доматите настържте на ренде, така че да изхвърлите люспите.

Загрейте зехтина в голям тиган с незалепващо покритие. Задушете нарязаното зеле, като добавите малко вода, ако е необходимо. След 3 минути добавете чесъна, доматите и корените за супа. Подправя се със сол и черен пипер.

Изсипете 2-3 супени лъжици вода. Покрийте и оставете да къкри зелето за около 15 минути над умерен огън. Добавете каперсите и веднага сервирайте.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *