ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Техники за емоционална свобода или как една българка помага на другите?

Ирена Рельовска-Бартън е икономист по образование, работила години наред в банковата система. Днес тя е преподавател по ТЕС (Техники за емоционална свобода) и Пренареждане на матрицата с ТЕС към Академията по ТЕС и Пренареждане на матрицата (Великобритания) на Мастър Карл Досън.

Тя е единствената българка от около 300 души в света с академичния сертификат по ТЕС от създателя на метода Гари Крейг.

Ето какво споделя чаровната терапевтка за енергийните методи в интервю за „Доктор“, чрез които можем да подобрим емоционалното и физическото си здраве, и да възвърнем душевния си баланс.

Г-жо Бартън, как се „запознахте“ с ТЕС и започнахте да ги практикувате?

Здравословната нужда ме отведе до ТЕС. Търсех ефективни начини за справяне със стреса. Работех в банковата система и отчетните периоди бяха свързани с много напрежение. Имах фибромиалгия – силни мускулни болки във врата и раменете. Когато нищо не помага и единственият избор е да взимаш обезболяващи до живот, човек започва да търси помощ. Лекарствата дават странични ефекти. Случайно попаднах на ТЕС. При техниката най-общо казано се обработват с потупване с пръсти десетина основни точки по лицето и ръката. Аз често правя семинари и демонстрации за въздействието на ТЕС и практикуването на техниката.

ТЕС
При тази техника най-общо казано се обработват с потупване с пръсти десетина основни точки по лицето и ръката, снимка: nwcb.eu

Аз съм скептик по природа, за всичко търся логично обяснение. Като гледах видеата на Гари Крейг, създателят на ТЕС, си мислех, че е твърде хубаво, за да е истина. Дори си мисля, че от скептицизъм заминах за Англия да уча това нещо. За мен беше полезно да разбера какви научни изследвания са били правени. Има изследване, което доказва, че с прилагане на ТЕС е намаляло с 24% нивото на кортизона в кръвта. Нашето тяло е най-добрият фармацевт, стига да започнем да му обръщаме внимание за това какво изпитва, как се чувства и как се отнасяме с него. Медицината много напредна в последните години, но това прави ли ни по-здрави? Не – нали! Моят личен опит в семейството също е свързан с нелечими болести.

Разкажете за Втората конференция за Пренареждане на матрицата, на която присъствахте наскоро – какво ви впечатли там?

На Втората конференция за Пренареждане на матрицата, която се проведе в края на септември в Бирмингам, Великобритания, много беше интересен легендарният клетъчен биолог д-р Брус Липтън. Той е световноизвестен учен-изследовател на стволовите клетки и автор на бестселъра „Биология на убежденията“, лауреат на наградата за мир „Гоа 2009“. Още през 60-те години д-р Липтън започва да клонира стволови клетки. Той сподели, че е разбрал, че винаги има предсказуем резултат какво ще бъде поведението на клетката, в зависимост от това в каква среда е поставена. Ако поставим клетката в хормони, които отговарят за любовта и щастието – казва д-р Липтън – клетките се размножават и развиват много добре. Докато, ако ги сложел в стресови хормони, те измирали!

Така той открива, че не ДНК, а информацията, която постъпва в клетката и тя я интерпретира, контролира нейното поведение. Т.е. има ръководство на клетката отвъд гена, което предизвиква адаптация чрез мутация на ДНК. Т.е. генът може да мутира, защото клетката се адаптира. Клетките в тялото ни се ръководят от нашите вярвания, възприятия, емоции и мисли. Д-р Липтън много добре обяснява в книгата си, че биологията ни се ръководи от убежденията и от вярванията ни. Проблемът е, че ние, хората, не осъзнаваме какви убеждения имаме в себе си.

Ирена Рельовска-Бартън
Ирена Рельовска-Бартън

Защо не ги осъзнаваме?

За нас тези убеждения и вярвания са истината. И тук е проблемът да работим на съзнателно ниво с вярванията си, защото на това ниво ние ги приемаме като аксиоматична истина. Какви са неосъзнатите ни вярвания? Да речем едно такова е, че мъжете са насилници и не се държат добре с жените. Имайки това убеждение, жената не успява да намери подходящ партньор, защото не може да допусне мъж до себе си. Имам такива случаи в практиката си. Например една много красива жена, която не може да си намери подходящ партньор. Когато я въведа в по-трансово състояние чрез метода Пренареждане на матрицата, тя има ранни спомени, някои от които са несъзнателни – в това число как майка й е бременна, а баща й я удря. По време на вътреутробното развитие и в първите 6 години от живота си ние придобиваме такива вярвания и себевъзприятия, които могат да бъдат доста себеразрушаващи и себеразгромяващи на база на това, което наблюдаваме и виждаме, или усещаме.

Но едно малко дете няма капацитета и способността да интерпретира това, което се случва между родителите му или в околния свят. Друго често вярване е – мама и тате не ме обичат. Имах клиентка, която си спомни, че като малка отишла в кухнята при майка си и по-голямата си сестра обаче те искали да си говорят нещо тайно и й казали да излезе от стаята. Тя отишла при баща си, който пък искал да си гледа предаването по телевизията на спокойствие и също я изпратил навън. Така тя стояла в коридора и ридала, че родителите й не я обичат.

Тя се видя като 5-6-годишна, силно разстроена. В такива ситуации човек възприема негативното вярване „мен ме отхвърлят или изобщо не искат да ме чуят.“ Всеки от нас има учене чрез негативен опит в живота си. Като научим дадено нещо, ние го складираме в подсъзнанието и всеки път реагираме по същия начин, както когато сме преживели негативния опит. Енергийно това нещо се съхранява в нас. На база на тези вярвания и заключенията ни от негативния ни опит хората виждат в света това, което имат те самите. Т.е. ние трябва да променим записа, който е бил направен в ранна детска възраст.

Разкажете за метода Пренареждане на матрицата – какво представлява той?

Това е метод, който надгражда ТЕС, разработен е през 2008 г. от Мастър Карл Досън. Представлява форма на водена от терапевта медитация с ТЕС, при която сегашното Аз се връща в миналото в стресиращ момент. Чрез прилагането на ТЕС се освобождава емоционалният товар, което води до вътрешна трансформация и дълбоки прозрения.

Връщайки се към телесното преживяване от миналото, потупвайки съответните точки от ТЕС, човек влиза в по-различно ниво на съзнание. Така той може да усети вътрешно други сходни случки, които също имат негативен резултат. В този момент, когато усети, че дадена случка е негативна за него, сегашният човек като наблюдател може да отиде да помогне на миналото си Аз чрез ТЕС. Как става това? Като потупва мислено същите точки, само че на миналото си Аз – може да бъде дете или дори още в утробата на майка си. Много хора често се връщат в тези неосъзнати свои спомени. Човек не просто вижда ситуацията, а и я почувства по нов различен начин. По този начин я променя и постига трансформация на този възглед на подсъзнателно ниво, защото са включени всички сетива.

Методът Пренареждане на матрицата драматично подобрява емоционалното и физическото здраве, възвръща душевния баланс. Има други техники, в които с визуализации се връщаме назад в живота си, общуваме с нашето минало Аз, но то още е в травмата и стреса от дадената негативна ситуация или случка. Затова човекът не успява да промени възприятието си за нея.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *