ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

76-годишна жена уби рака на панкреаса си с ток

Миналата година 76-годишната Зиги Макград от Тимендорф получи шокираща диагноза: рак на жлъчните пътища. Тази болест е изключително рядка, казват лекарите.

 

76-годишната Зиги Макград
76-годишната Зиги Макград

Туморът беше засегнал и главата на панкреаса. Пенсионерката трябваше по спешност да бъде оперирана в Нойщат. Лекарите обаче установиха, че състоянието й не позволява да бъде срязана. Посъветваха я да опита лечение с ток – метод, който е изключително нов и се прилага в клиника в Щралзунд. При него туморът се разрушава с нанонож, през който протича ток.

През март Зиги бе оперирана от проф. д-р Матиас Бирт, началник на онкологичната хирургия в Щралзунд. За щастие всичко мина успешно. „Много съм впечатлена! Вече съм добре. Сякаш стана чудо. Туморът не се вижда на компютърната томография”, прелива от щастие германката.

Факт е, че туморът на панкреаса се смята за особено опасен и коварен. Без терапия повечето пациенти умират в рамките на 6 месеца. Химиотерапията може да удължи живота от 11 до 13 месеца, но за пълно излекуване не може да се говори. Това може да се случи с наноножа.

Пациентите с такава диагноза се слагат с гръб към стената. Туморът локално не се отстранява, тъй като около него има кръвоносни съдове. Наноножът е един шанс, който болните не бива да пропускат. Разбира се, не бива да залагат на него на 100 %, предупреждават медиците.

Д-р Матиас Бирт
Д-р Матиас Бирт

„Директно в тумора или около него се поставят 6 малки електрода във вид на игли на разстояние от 1 до 1,5 см. Всички те са свързани помежду си. На иглите, по които има кабели, се пуска ток с напрежение 1000 V. 90 импулса между всяка двойка електроди. Токът пробива мембраните на туморните клетки. Те загубват своята устойчивост заради силното електричество и умират, след което превърнати в отпадъчни продукти организмът ги изхвърля. Лечението се провежда под пълна упойка. То продължава от 30 до 60 мин, като специфичното при него е подготовката му, която отнема часове. Медиците полагат огромни усилия да намеря точното място за поставяне на електродите. Всяка интервенция с наноножове се придружава с химиотерапия”, обяснява методът на лечение д-р Бирт.

Предимството на това лечение е, че се щадят заобикалящите тумора органи и преминаващите през тях нерви и кръвоносни съдове. Тъй като външната стена на кръвоносните съдове се запазва, това позволява те бързо да се възстановят. Освен това не се нарушава кръвоснабдяването на съседните органи. А това означава по-малки странични ефекти за пациентите. Все пак този начин на лечение има своите негативни страни. Туморът не винаги се разбива целия, което налага след това да се прави образна диагностика. Така най-точно се виждат резултатите от интервенцията.

Наноножът е подходящ за пациенти с тумори на панкреаса, които не могат да бъдат отстранени заради неблагоприятното си положение и заради разположението на кръвоносните съдове. Освен това не трябва да са се образували нови метастази. Друго условие е, туморите да не са по-големи от 4 см.

Такава операция в Еворпа се прави в университетската болница в Цюрих, в Упсала (Швеция), Лондон и САЩ. В Германия клиниката в Щралзунд е пионер. Все повече немски университетски болници се обръщат към проф. Бирт за популяризиране на метода.

Според последните изследвания, които са правени в САЩ, туморът на панкреаса в напреднал стадий също може да се третира с нанонож и задължително след това с химиотерапия. Тази комбинация довежда до удължаване на човешкия живот средно с от 23 до 28 месеца. Има обаче пациенти, които живеят вече шеста година след проведеното им лечение.

Наноножът е надежден за използване не само при рак на панкреаса, но и при тумори на простата, белите дробове и черния дроб. Лечението обаче продължава по-дълго, уточняват специалистите.

 

 

Електрически импулси спират болката!

 

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *