Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Съвети за храненето през почивните дни и празниците от програмата за отслабване

През почивните и празничните дни прекарваме времето си именно с най-близките си хора и те ни влияят много силно във всичко, свързано с храненето

po4ivni-1В много случаи от тяхната подкрепа и одобрение зависи дали ще спазваме диетата си успешно.

През почивните дни делничната рутина отстъпва и изкушенията буквално ни затрупват: фантастична вечеря в ресторант, хотдог по време на футболен мач, късна неделна закуска, шишчета сред природата, торта за рожден ден.

През тези почивни дни се отдайте изцяло на почивка. Препоръчваме ви само едно правило: мислете по-малко за храната и повече – за активните развлечения.

И не смятайте за задължително да криете своите нови хранителни навици от роднините и приятелите си.

С приятелите и семейството

Вече знаете, че тайната на отслабването е проста – по-проста, отколкото ви внушават много книги. Подобно на повечето доброволци на тази програма за отслабване, вие може би вече сте открили, че е достатъчно да внесете в начина си на хранене само две-три промени, за да започнете да отслабвате.

Препоръките, които ви давахме дотук, важат и за моментите, когато делничната рутина се сменя с почивка или празнични дни. Разбира се, ще трябва да проявите малко изобретателност, но това не е лошо, защото е много важно да се научите да бъдете гъвкави. Животът от време на време ни изкарва извън релси. Колкото по-силна е вашата увереност, че ще можете да приспособите диетата си към новата ситуация, толкова по-големи са шансовете ви за успех. Почивните и празничните дни са прекрасен повод да се убедите, че сте способни да контролирате храненето си практически във всяка ситуация.

Защо за диетата няма почивни дни

Ако в миналото сте спазвали строги диети (с дълги списъци от забранени продукти и неизбежен стрес за организма), вероятно сте се съблазнявали от възможността да си вземете „отпуска“ през почивните и празничните дни. Но освобождавайки се от задълженията си в събота и неделя, вие формирате у себе си подсъзнателното убеждение, че диетата е нещо извънредно и ненормално. Че тя е принуда да се храните по определен начин, а не така, както ви се иска. При такъв подход провалът е неминуем. Много хора са отслабвали, докато спазват диета, връщали са се към обичайния си хранителен режим и практически веднага са започвали отново да трупат килограми.

Както вече знаете, програмата предлага друг подход. Нейната задача е да направи така, че да обикнете здравословната храна и да свикнете да се храните рационално, за да изпитвате удоволствие в процеса на отслабването и да жънете плодовете от диетата дълго време след като се разделите с излишните си килограми. Това е режим, който може да следвате цял живот.

Именно това е разковничето. Колкото по-последователни сте в избора си на разумен стил на хранене, толкова по-бързо ще си изградите полезни навици. Много е важно да използвате похватите на програмата през почивните и празничните дни, когато обичайният дневен режим е нарушен, трапезата се огъва под тежестта на различните гозби, а напитките се леят като река.

Ако поводът е специален – вашият рожден ден, годишнина, сватба, почетете го достойно, но помислете за компенсация. През този ден се лишете от междинните закуски и планирайте 45 минути физическа активност, за да изгорите допълнителните калории. Внимавайте какво ядете през останалата част от деня. Ако времето ви позволява, записвайте си всичко в дневника.

Не забравяйте: едно малко отпускане не означава провал. Може би дори няма да се отрази от кантара. За да наддадете с половин килограм, трябва да приемете с 3500 ккал повече, отколкото изразходвате, а това е много повече, отколкото може да ви осигури дори един грандиозен гуляй. Богатата трапеза далеч не е онова, от което трябва да се опасявате. Много по-лошо е да изяждате малко повече, отколкото трябва, всеки ден или всеки уикенд. Ако сте се отпуснали през тези почивни дни, обещайте си, че през следващите ще се придържате точно към менюто на програмата и всичко ще бъде наред.

po4-hrana liubovКогато „храна“ означава „любов“

Основната причина да се удържате в рамките на диетата през почивните дни и празниците толкова трудно е, че във всички култури храната и любовта са равнозначни понятия. Храната е награда. Храната е успокоение. Как празнуваме деня на Св. Валентин? Подаряваме си шоколадови сърчица. Какво приготвяме за рожден ден? Празнична торта. Как празнуваме сватба? С богата трапеза. Простичкото предложение към някого да хапне нещо е знак за любов и приятелско чувство. В това няма нищо лошо. Само трябва ясно да осъзнаваме защо се храним.

През тази седмица и през почивните дни анализирайте ролята на храната за вас, за вашето семейство и за приятелите ви. Ако вашите близки ви карат да ядете повече, отколкото искате или трябва, потърсете изход. Например, ако майка ви казва: „Яж, яж“, за да изрази своята грижа към вас, отговорете: „Благодаря, мамо, беше ми напълно достатъчно. Нека ти помогна да измиеш чиниите, за да можем да си поговорим.“

Ако главната цел на срещите с вашите приятели е пиршеството, опитайте да си намерите друго занимание, за да не се концентрирате върху яденето: карти, боулинг или например бране на гъби.

Когато се озовете на една маса със семейството и приятелите си, не забравяйте, че не е задължително да преяждате, за да отдадете дължимото на тяхното кулинарно майсторство. Храната е само един от факторите, които превръщат срещите с близките ви хора в удоволствие. Ние се събираме, за да си по-говорим и да се посмеем, да си разменим последните новини, да съживим приятелски връзки, като изразим добрите си чувства. Ако участвате активно в разговора, никой дори няма да забележи, че сте оставили вилицата и си пийвате вода. Храната може да подкрепя тялото ни, но шегите на трапезата и изразяването на взаимна грижа е това, което поддържа душата.

За да видите рецептите от програмата за почивните дни, последвайте този линк!

Самовъзпитание

Не само роднините и приятелите се стараят да ни възнаградят или да покажат доброто си отношение с помощта на храната. Някои хора правят това сами. Ние често ядем, за да се възнаградим за нещо или за да се поразсеем, когато сме тъжни. Ако от малки са ни давали да хапнем нещо за утеха, това може да ни е станало навик. Проблемът е, че така почти със сигурност ще се научите да преяждате и ще се почувствате зле. И какво ще направите? Точно така, ще ядете отново.

Къде е изходът? Вие вече можете да си дадете отговор на този въпрос, след като се научихте да разпознавате истинските сигнали на глада и да ги различавате от желанието, предизвикано от емоциите или обкръжението. Но ако все още трудно се противопоставяте на импулса да се възнаградите с нещо вкусно, съставете си списък – с какво бихте могли да замените храната. Какво друго може да подобри самочувствието ви? Ако денят е бил изпълнен със стрес, наградете се с 5 минути отпускане. Обичате ли музика? Отделете няколко минути, за да изсвирите или да чуете любимите си мелодии. Но ако наистина непреодолимо ви се иска да хапнете нещо, сдъвчете дъвка без захар.

Вече сме предлагали този начин, защото той наистина действа. Превърнете това в навик. След време, когато изпитате желание да се поглезите с хапване, ще се сещате за дъвка без захар.

po4-planirajteПланирайте

Ритмичният живот може рязко да се променя през почивните дни и празниците, но това не означава, че всичко трябва да е импровизирано. Имате достатъчно време да си съставите план за тези дни. Обмислете ги предварително, съставете меню за закуската, обяда и вечерята, и то по възможност по-подробно. Това ще бъде нещо като хранителен дневник, но наопаки. Да речем, ако през уикенда ви предстои посещение у майка ви по случай нейната 70-годишнина, където всички ще се съберат за семеен обяд, вашият план може да изглежда по следния начин:

Събота

Закуска: по програмата, вкъщи

Обяд: на път

Вечеря: у мама

Неделя

Закуска: у мама

Обяд: семейна трапеза

Вечеря: по пътя за вкъщи

След като съставите това разписание, преценете къде ви дебнат най-големите трудности и се опитайте да намерите изход от тези ситуации. В горния пример съботната закуска няма да бъде проблем, но обядът на път може да се окаже по-труден. Семейната вечеря винаги е голямо изпитание: прекалено много храна и прекалено много хора, които ви придумват да хапнете още. Ами неделният пир! Масата ще се огъва под любимите ястия на цялото семейство.

Не се страхувайте. Съществуват много начини предварително да планирате почивните дни като този.

po4-gotvi samПригответе я сами

Най-добрият начин да държите под контрол храната е да я приготвите лично. Шансът да намерите приемлива храна по пътя е малък, така че се запасете предварително. Спестете нерви, пари и време. Ако намерите добро място за почивка, можете да превърнете обяда в малък пикник. Когато през почивните дни сте планирали вечеринка, на която всички носят любимите си ястия, пригответе едно или две от препоръчаните от програмата. Тогава по време на пиршеството ще имате избор от нискокалорични варианти. Не забравяйте да се запасите с напитки без захар или с минерална вода.

Специална храна за специални случаи

За семейните тържества обикновено всички приготвят любимите си домашни специалитети. Баба ви пече пирог с превъзходни плънки, а леля Катя ви гощава със страхотни салати и месо с гъби в гювечета. Изразходвайте умно своя лимит от калории, като за целта следвате нашите съвети: не яжте нищо преди основната трапеза и избирайте само онези ястия, които са гвоздеят на програмата.

Следвайте собственото си темпо

Голямата празнична вечеря е момент, когато всеки се отпуска и се наслаждава на храната. Ето една прекрасна възможност да отработите умението си да се храните бавно. При продължителната вечеря можете да се възползвате от всички методи, описани в тази книга. Отпивайте глътка вода след всяка хапка. Оставяйте по-често вилицата. Облягайте се на стола и участвайте в разговора, като не хапвате нищо няколко минути.

Внимавайте с алкохола

На празничната трапеза не само времето тече незабелязано, но и разнообразните алкохолни напитки. Не допускайте вашата решимост да се разтвори в изпитото вино или бира. По време на яденето се ограничете само до една чаша, а после преминете на минерална вода или разхладителни напитки без захар. В горещия летен ден ви се пие ледена бира? Опитайте безалкохолните видове, те никак не са лоши.

Движете се повече

Свободното време през почивните дни е прекрасна възможност да се пораздвижите и да изгорите повече калории: излет с приятели пеша или с велосипеди, разходка пеша из града, футбол, волейбол, плаж или просто весела игра с кучето. Ако при тези забавления изгорите 500 ккал, ще можете да се възнаградите с голямо парче от бабиния пирог, без да се безпокоите за енергийния си баланс. Активната почивка заедно с всички членове на семейството също е прекрасен начин да прекарате вре-мето си и да не се концентрирате върху храната.

Намерете време за сън

През почивните дни се постарайте да си отспите за цялата ра- ботна седмица. Недостигът на сън може да разклати вашата воля и решимост. Специалистите диетолози смятат, че недоспиването също провокира увеличаването на теглото. Опитайте поне през един от почивните дни да си легнете по-рано. Ако не успеете, поспете повече сутринта.

Създайте си реалистични очаквания

Ако предстоящата седмица е препълнена с празнични посещения, преценете реално шансовете си. Не очаквайте да намалявате теглото си в тези условия, поставете си по-скромна задача – да задържите предишното ниво. Когато празниците отминат, отново ще започнете да губите килограми. Невъзможните за изпълнение задачи са предварително обречени на неуспех. Стига да не възнамерявате да се снимате за корицата на модно списание, не ви се налага да постигате определено тегло до определена дата. Запомнете: можете да се придържате към нашата програма за намаляване на теглото цял живот. Не е нужно да се подлагате на силен натиск от самото начало. Много по-добре е да се доближавате към целта постепенно, но неотклонно, отколкото да си създавате ненужен стрес.

Можете ли да разчитате на роднините и приятелите?

Няколко одобрителни думи, приятелска помощ или просто готовност да ви направят компания в разходката могат да бъдат силна морална подкрепа. Добре ще е, ако някой ви подкрепи, когато не всичко върви по план. Помощта от страна на семейството и на приятелите може да свали излишното напрежение и да ви помогне да избегнете стреса.

Колко е важна подкрепата на околните за човека, който е решил да отслабне? По-рано психолозите бяха почти единодушни в отговора си: „Много.“ Колкото повече подкрепа получава човекът на диета, толкова по-големи са шансовете му да намали теглото си и да го задържи. Последните изследвания обаче показаха, че връзката между подкрепата и успешното отслабване не е еднозначна. За някои хора е по-лесно да постигнат успех, като имат силен „гръб“, други прекрасно се справят и сами.

Изяснете си какъв сте по природа – колективната работа ли обичате или сте единак.

ТЕСТ: Отборен играч или единак сте?

Някои хора се нуждаят от подкрепата и съветите на околните. Други са свикнали да действат самостоятелно. За да определите към коя група спадате вие, отговорете на въпросите в този тест. Резултатът ще ви помогне да изберете най-добрата стратегия за преодоляване на затрудненията и да укрепите мотивацията си.

Спокойно разговарям с другите за теглото си.

0 Вярно

1 Невярно

Ако нещата не вървят, обикновено търся съвет от семейството или приятелите си.

0 Вярно

1 Невярно

Стеснявам се да говоря за чувствата си с други хора, дори с най-близките си.

0 Вярно

1 Невярно

Малко похвали от време на време ще бъдат за мен добра мотивация.

0 Вярно

1 Невярно

Ако реша да направя нещо, не е нужно да ме подтикват.

0 Вярно

1 Невярно

Има поне един човек, с когото мога да споделя практически всичко.

0 Вярно

1 Невярно

Предпочитам да не споделям преживяванията си.

0 Вярно

1 Невярно

Хората, които ме заобикалят, са една от причините за неуспеха при предишния ми опит да отслабна.

0 Вярно

1 Невярно

Винаги предпочитам да решавам проблемите си самостоятелно.

0 Вярно

1 Невярно

Не съм сигурен, че околните наистина ми желаят доброто,

0 Вярно

1 Невярно

Самата възможност да разговарям с някого в трудна ситуация ми помага да гледам по-леко на нещата.

0 Вярно

1 Невярно

Много ми е неудобно, когато хората забелязват моите слабости.

0 Вярно

1 Невярно

В миналото заниманията в група наистина ми помогнаха.

0 Вярно

1 Невярно

Не вярвам, че хората ще бъдат искрени с мен или ще кажат какво наистина мислят.

0 Вярно

1 Невярно

Вижте резултата

Ключ към теста

Пребройте сините триъгълници и зелените квадрати.

0 Вярно

1 Невярно

Ако нулите преобладават, вие най-вероятно обичате работата в екип и печелите от подкрепата на другите. Колкото повече нули сте отбелязали, толкова по-вероятно е да разчитате на силната подкрепа от страна на приятелите и семейството. Ако понякога се нуждаете от още повече подкрепа от околните, прочетете съветите ни как да я получите.

Единиците са характерни за единаците, които обикновено вършат всичко сами. Колкото повече единици сте отбелязали, толкова по-вероятно е да зависите само от себе си.

Повечето от нас носят черти и от двата типа – и на единака, и на колективния играч. Понякога се обръщаме за подкрепа към приятелите и семейството си, понякога разчитаме само на себе си. Не бива да се учудвате, ако вашият резултат е някъде по средата. Прочетете съветите как да укрепите социалните си връзки и как по-добре да си помагате сами.

От кого се нуждаете?

Подкрепата може да се проявява по най-различни начини и от различни хора. Това може да е съседът с куче, който да ви придружава в сутрешната разходка, или някой роднина, решил да се присъедини към вас и да следва програмата. Като начало определете кой именно ви е нужен.

Този човек може да бъде:

Партньор за спорт

Човек, с когото можете да си поговорите, когато сте разстроени

Човек, способен да отговори на въпросите ви относно диетата

Помощник в кухнята

Помощник в домакинството

Придружител за обяд или вечеря

Друг

Отбележете един или няколко варианта и съставете списък на кандидатите за тези позиции. Имайте предвид, че понякога помощта и подкрепата могат да дойдат от неочаквана посока. Някой колега може да се окаже много по-полезен за вас от близките ви. Съсед, когото сте срещнали при разходките си (който може би също се опитва да отслабне), вероятно би ви помогнал повече от най-близкия ви приятел или приятелка.

Ако търсите морална подкрепа, изберете човек, с когото можете откровено да споделите неуспехите си, без да се страхувате да покажете своята слабост. Ако пък ви е нужна практическа помощ, може би вече знаете към кого да се обърнете. Така че – на работа. Бъдете по-конкретни, когато обяснявате какво ви е нужно и защо. Когато молите някого за услуга, помислете – и попитайте! – какво бихте могли да направите вие в замяна.

Пазете се от саботьорите

В един съвършен свят роднините и приятелите биха ви подкрепили безусловно. Но в реалността понякога и най-близките ви хора могат да възприемат вашия стремеж да се промените като заплаха за себе си.

Ако например съпругът ви е ревнив, той може да си мисли, че сте решили да отслабнете, за да ви харесват други мъже.

Ако съпругата ви също би искала да поотслабне, но няма наме-рение да се захване с това още сега, тя може да се дразни от вашата решимост и да ревнува от вашите успехи. И не е нужно да сте психоаналитици, за да разберете: семейството се страхува, че ще бъде принудено да гладува заедно с вас.

Помислете и за своите близки. Има ли сред тях хора, които:

  • Продължават да ви тъпчат с храна дори след като сте казали, че не сте гладни?
  • Омаловажават усилията ви да отслабнете?
  • Създават пречки за вашата физическа активност?
  • Изглеждат възмутени и обидени от самия факт, че сте ре-шили да отслабнете?
  • Изразяват недоволство, когато оставяте храна в чинията?
  • Подхвърлят по ваш адрес забележки като: „Какво си нави на пръста, че сега ще успееш да отслабнеш?“ или „Охо, почакай, идват празници и пак ще надебелееш“?
  • Постоянно ви напомнят, че сте на диета и присмехулно хихикат при всяка изядена от вас хапка?

Такава „помощ“ може рано или късно съвсем да ви изтормози. Това означава, че може би ще трябва да се борите със саботажа. Често най-трудното в тази борба е да признаете, че вашите лични отношения с този човек далеч не са съвършени или че той е пречка по пътя към вашата цел. По-добре да обвинявате за всичко себе си или да обяснявате провала с недостиг на воля. Но ако не разберете навреме, че някой сериозно ви усложнява живота, това може да намали сериозно шансовете ви за успех.

po4-otkroven razgovorОткровен разговор

Ако изпитвате подобни трудности, през тази седмица намерете време, за да си поговорите откровено с този човек. Обяснете му защо отслабването е толкова важно и защо искрената подкрепа и ентусиазмът на околните означават толкова много за вас. Обяснете му точно кое от поведението му ви наранява болезнено и ви затруднява в постигането на целта ви. При това се стремете той да разбере точно каква помощ очаквате от него. Например: Моля те, не ме карай да ям повече. Чувствам, че отказите ми те огорчават, но сега за мен е много важно да ям помалко.

Ще ми е приятно, ако след вечеря не сядаш пред телевизора, а идваш да се разхождаш заедно с мен. Хайде да изберем предавания, които наистина искаме да гледаме, и да планираме времето си, като се съобразяваме с тях.

Ще ми бъде по-леко, ако приберем лакомствата в бюфета. Не мога да се въздържам, когато постоянно са пред очите ми.

Обидно ми е, че смяташ, че не мога да свикна с нововъведенията. Аз се старая много и твоето одобрение е важно за мен.

Благодаря ти за желанието да ми помогнеш, но твоите постоянни напомняния, че съм на диета, ме разстройват. Иска ми се да се справя самостоятелно. Ако почувствам, че не мога, ще те помоля за помощ.

Поговорете с близките си за техните чувства. Изяснете си какво можете да направите, за да облекчите ситуацията. Ако вашият близък човек се чувства засегнат, обяснете му, че чувствата ви не са се променили.

Понякога никакви разговори не помагат. В този случай е важно да се научите навреме да разпознавате пречката и да намирате начин да я отстранявате. Опитайте през тази седмица да избягвате напрегнати ситуации, свързани с храната. Прекарвайте по-малко време в кухнята и повече – в другите стаи. Ако останалата в чинията храна ви действа като дразнител, сами си сипвайте толкова, колкото смятате да изядете.

Разбира се, не е възможно да се дадат съвети за всички житейски ситуации. Разчитайте на здравомислието. Ако не намирате подкрепа на едно място, ще я намерите на друго. Освен това винаги можете да откриете мотивация и подкрепа в самия себе си.

Забавлявайте се!

Почивните дни и празниците са точно за това. Ако постоянно се тревожите заради изкушенията на изобилната трапеза, е лесно да забравите, че вашата цел през тези дни е да се отпуснете и да прекарате времето си добре. Предложените менюта в тази глава съдържат много вкусни ястия, а порциите ви гарантират, че ще се заситите. Разнообразната физическа активност също ще ви помогне да изпитате удоволствие от почивката.

Защо говорим толкова много за удоволствието за диета? Защото колкото повече удоволствие изпитвате – с храната или без нея – толкова по-лесно ще ви бъде да следвате препоръките ни и да направите здравословното хранене свой навик за цял живот.

Научете се да отказвате учтиво

Хайде де, още мъничко – при думва ви любящата свекърва. – Да не си решила да мреш, щом това ти е всичкото ядене?“

„Какво – пита леля Катя, – не ти ли хареса моята салата? Та ти винаги си я обичал толкова много. Ами тортата! Направила съм крема по специална рецепта. Не можеш да ми откажеш!“ Разбира се, можете просто да кажете „не“, но понякога рискувате да нараните чувствата на любимия човек. За да не преяждате, не бива да се поддавате на настойчиви увещания. Нужна е само малко дипломатичност и чувствата на близките ви няма да бъдат оскърбени.

Предлагаме ви няколко начина

Бъдете искрени. Споменете между другото, че сте на диета и следите размера на порциите си. Обяснете, че не искате да обиждате никого, но за вас е много важно да се храните умерено.

Благодарете по-рано и по-често. Ако се възхищавате още след първата хапка и хвалите домакинята, няма да се създаде впечатление, че ястието не ви е харесало, когато по-късно откажете да ви сипят допълнително.

Оставете си място. Понеже знаете, че любимата ви леля Катя ще се обиди, ако не опитате специалната й торта, планирайте менюто си. Хапнете по-малко от основното ястие, за да си оставите място (и да спестите калории) за десерта.

Отстъпете пред по-малкото зло. Понякога е по-лесно да вземете малко парченце, отколкото да откажете и да седите с празна чиния, докато всички се наслаждават на десерта. Но вие определяйте размера на порциите, а не вашата любима леля.

Протакайте. Може да избегнете обидата, като кажете: „Може би малко по-късно“ или „Ядох толкова много, че не мога да се насладя на десерта както трябва. Нека си почина малко.“ Когато отсервират масата и веселбата премине към следващия етап, никой няма да си спомни, че сте си спестили десерта.

Вземете за вкъщи. Още една стратегия, която помага в този случай, е ласкателството. Когато дойде време да ви досипят, изразете възторга си и попитайте дали можете да си вземете още за вкъщи, вместо да ядете в момента. Да си вземете нещо за вкъщи изобщо не означава, че сте длъжни да го ядете. Оползотворете го по ваше усмотрение. Ние няма да кажем на никого.

Малки празнични хитрости

Когато настъпи сезонът на Коледните празници, избягването на изобилните трапези става невъзможно.

Ето няколко начина да устоявате на изкушенията:

Не помагайте в кухнята

Това е доста трудно, особено ако сте на гости у роднините на съпруга ви. Само че когато сте заобиколени от ястия в различна степен на готовност, много лесно и неусетно може да започнете да опитвате от всички. Предложете помощта си при разтребването, сервирането на масата, поемете ролята на барман или изпълнете някакви други задачи – всичко, което не е свързано с храната.

Поемете инициативата

Вземете активна роля в дейностите, които не са свързани с храната: от играта на „Монополи“ до правенето на снежен човек.

Пригответе си бутилка вода

Когато се намирате сред море от висококалорични напитки, ще ви помогне замяната.

Дръжте подръка чаша или бутилка с вода.

Дръжте край себе си некалорични закуски и напитки. Утолете желанието си да хапнете нещо с некалорични лакомства, например морков, целина, чушка или диетична напитка. Така няма да ви се наложи да разчитате на силата на волята си, за да устоите на изкусителната изобилна трапеза.

Занимавайте се с децата

Възрастните обикновено седят около масата, но вие прекарвайте времето си с децата. Те винаги са по-предразположени към активни занимания. Тяхната енергия и готовност да поиграят ще ви откъснат от мислите за храната.

Усамотете се за известно време

Ако видът и уханието на гозбите станат непоносими за вас, извинете се и за известно време напуснете къщата. Разходете се пеша или с колата.

po4-tvoj priatelКак да станете своят най-добър приятел

Не можете да си намерите подкрепа? Справяте се прекрасно и сами? Независимо дали сте групов играч или единак, има няколко стратегии, които ще ви помогнат да преодолеете неизбежните затруднения в живота. Най-важното е сам да бъдете своя най-добър приятел. Ето четири начина да постигнете това.

Пропъждайте лошите мисли. Ако вътрешният глас ви нашепва: „Ти никога няма да направиш това“ или „Нямаш необходимите качества, за да успееш“, се научете да разпознавате тези лоши мисли и ги заменяйте с положителни. Представете си, че най-добрият ви приятел ви казва: „Сигурен съм, че можеш да го направиш“,

„Една несполука не е от значение“, „Продължавай напред“.

Водете си записки. Ако предателският глас в главата ви не млъква, опитайте през тази седмица да си запишете в малък бележник всички отрицателни мисли, които ви спохождат. Може би ще останете учудени, когато откриете, че едно толкова просто действие е в състояние да открои цялата абсурдност на повечето ви съмнения. Ако не успявате да ги преодолеете докрай, запишете си до тях противоположни послания: „Аз се опитвам да се усъвършенствам“, „Аз спазвам диета вече 5 седмици, което никак не е зле“, „Никой не е съвършен, но аз се старая“. Като си водите дневник, вие ще можете да забележите и кои ситуации и обстоятелства провокират лошите ви мисли. Постарайте се да ги избягвате. Ако не успявате, повтаряйте своите положителни изказвания.

Възнаграждавайте се за добрата работа. Когато постигнете една от целите си, дори да е съвсем малка, например спазването на препоръките на Програмата по време на удължените почивни дни, възнаградете се за това. Определете си предварително каква ще бъде наградата: нов чифт маратонки, някаква дреха, масаж и минерална вана, а може би билет за интересен мач или концерт, който не бива да пропускате.

Посмейте се над страховете си. Чувството за хумор е прекрасен спътник по дългия път към големите промени. Като се вземате прекалено насериозно, рискувате да попаднете в клопката на максимализма („всичко или нищо“), който кара хората да се предават дори без да са си дали шанса да опитат да постигнат успех.

po4-bowlingБоулинг срещу калориите

След като отслабнала с 8 кг през първите пет седмици на програмата, Мередит Рос нямала никакво намерение да позволи на предстоящите почивни дни да я спрат, дори когато щяла да участва в регионално първенство по боулинг. „Аз съм от хората, които закусват, обядват и вечерят по едно и също време всеки ден – казва Рос, специалист по информационни технологии и първокласен състезател аматьор. – Когато дойде време за състезанията, целият ми дневен режим се нарушава. Вместо да вечерям в 7 часа, както обикновено, аз седя с приятели до сутринта.“

Мередит осъзнава, че по време на състезанията я заобикаля, меко казано, не най-полезната храна. „Какви ли не хотдози, хамбургери, чипсове… От вредно по-вредно.“

Ето защо тя се подготвила солидно, като си взела голя- ма бутилка вода и запас от зърнени блокчета. Когато сядала да се храни с приятели, се стараела да намери в менюто ястия, съвместими с препоръките на програмата. Закуската й в хотела била лека: овесена каша, сок и чаша мляко. На вечеря не се докосвала пържените и печени ястия и поръчвала супа и салата. А за обяд молела готвача да й приготви сандвич с маруля и домати.

Старанията й били щедро възнаградени. Когато стъпила на кантара в понеделник сутринта, видяла, че е свалила почти килограм. „Бях толкова развълнувана – казва Рос. — Разбрах, че за мен най-важното е било да си изясня какво мога да ям. Никога не съм се хранила много, но преди да започна да следвам програмата, нямах представа каква храна трябва да избирам. Сега вече знам. Зеленчуци. Пълнозърнести продукти. Печено, а не пържено. Дори когато режимът ми се нарушава, ми е достатъчно да помня тези прости правила, за да остана в рамките на диетата.“

Предстоящо: Промени в кухнята

Някои от нас обичат да готвят, други – не. На практика обаче ни се налага да го правим всеки ден. През следващата седмица предстои да въведем ред в кухнята, така че приготвянето на храната по рецептите на програмата да стане лесно като детска игра.

И дори ако в момента сте се отдали напълно на стратегиите за празниците, огледайте кухнята си. Не е ли твърде голям запасът ви от различни неща за похапване, които не са много полезни? Или вашият асортимент от продукти е толкова ограничен, че приготвянето на здравословна храна означава солидно пазаруване? Кое е по-лесно да извадите от хладилника – течната мазнина или кравето масло?

Ще бъдете изненадани, когато научите колко лесно може да бъде приготвянето на здравословната храна само с малки промени в начина на купуване и съхраняване на продуктите.

Продължение – седма седмица, промени в кухнята

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *