Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Каква е вероятността да се разболеете от рак, ако имате онкоболен роднина?

„Въпреки успокоителната статистика, – обяснява руският хирург онколог Константин Титов, к.м.н. – могат да бъдат отделени и посочени онези онкологични заболявания, при които съществува вероятност да се повторят и при майката, и при дъщерята, или сестрите, братята и т.н. Към тях се отнасят ракът на млечната жлеза, на яйчниците, на стомаха и на дебелото черво. Освен това в рамките на едно семейство, на една фамилия могат да се срещат меланом и остра левкоза. И пак към „семейните“, но изключително по-рядко се отнасят невробластом при децата, както и тумори на ендокринните жлези и рак на бъбреците.“

Запомнете и разберете: генетично се предава не самият тумор, а само предразположеността към неговото развитие. Редица наблюдения показват, че наследственият рак се проявява най-често при хора на възраст от

Руският хирург онколог Константин Титов
Руският хирург онколог Константин Титов

25 до 40 години.

„Имайте предвид и нещо друго, – продължава специалистът, – не е толкова от значение степента на роднинските връзки с онкоболните, отколкото броят на такива случаи в семейството. А също така и т.нар. конституционални (типове тяло) съвпадения. Ще поясня – ние, медиците, използваме термина „биологична конституция“.

Под него се разбира цял комплекс вродени морфологични, психологични и функционални особености на човека – като се започне от цвета на очите, косата и кожата, премине се през телосложението и се стигне до реакцията на човека към външните и вътрешните дразнители и въздействия. Няколко членове на едно и също семейство могат да имат близка конституция по редица параметри, което означава, че за съжаление и онкологичните заболявания при тях могат да се проявят в същата сфера. Простичко казано, ако близки роднини си приличат много един с друг, то съществува риск те да са унаследили не само трапчинките по бузите; не само еднаквият начин да мръщят челото си, но и болестите, пише сайтът aif.ru.

„Естествено е, ако в семейството са се появили случаи на онкологични заболявания, всички останали членове и наследници да започнат да се притесняват и да търсят варианти за профилактика. Имайте предвид, че медиците не виждат явни поводи за притеснения в такава ситуация: малка е вероятността да развиете рак дори от него да боледуват чичо ви или дядо ви. Освен това е нужно да знаете, че медиците определят генетичната предразположеност към рака на един от роднините в повечето случаи, когато това вече е факт, т.е., когато туморът е възникнал. Затова често специалистите превантивно включват всички членове на семейството на онкологично болния в рисковата група.

В крайна сметка за повишен риск при децата и внуците действително може да се говори само ако при 2-ма-3-ма кръвни роднини по майчина или бащина линия е била потвърдена диагнозата рак. В такава ситуация е нужно да изследвате кръвта си по специален генетичен анализ, след което да се консултирате с онкогенетик“, допълва специалистът.

Най-доброто средство за профилактика в подобни ситуации остава своевременното посещение при специалист. Хората от групите с висок риск трябва ежегодно да се изследват „по профил“: изследване на кръвта за онкомаркери и колоноскопия (ако са предразположени към рак на дебелото черво). Освен тези изследвания жените специално трябва да се подлагат на мамография и ултразвук на органите, разположени в малкия таз. И, разбира се, водете здравословен начин на живот: наспивайте се добре, избягвайте нервниченето, хранете се правилно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *