Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли конят да помогне на деца с аутизъм и детска церебрална парализа?

Научните изследвания, които потвърждават терапевтичния ефект на коня при деца с аутизъм, не са много, но данните все пак позволяват да се допусне, че методът хипотерапия работи.

Hippotherapy
Хипотерапия

Удоволствието от общуването с коня е основен фактор от терапията и има голямо значение за лечението на психоемоционални проблеми. То не може да се постигне с механичен тренажор. Истинското живо конче предизвиква радост и вълнение в децата, а тези с аутизъм имат доста ограничени възможности за ярки впечатления.

Конят е и силен стресор, а стресът невинаги е вреден. Той е реакция на организма към всякакво външно въздействие, излизащо извън обичайните рамки, може да се определи като общ адаптационен синдром. Конят работи като мощен комплексен дразнител, натоварващ едновременно всички органи. Можем да разделим условно сферите нахипотерапията на две – за тялото и за душата.

Опитът доказва, че този вид терапия подобрява физическото и психическото състояние на деца с физически и психоемоционални увреждания. Първата реакция на малчуганите, след като усетят коня и началните движения, е усмивка, защото раздвижването по този начин е ново усещане за тях. Общуването с това грациозно и силно животно ги променя положително, между тях се изгражда връзка на основата на сърдечна топлота и взаимна обич.

Кой кон е подходящ за хипотерапия

Преди всичко трябва да е от чистокръвна порода, със свободен и енергичен ход, без неритмичност при движение, защото ще попречи на пра- вилното въздействие върху ездача. Конят стимулира мускулите и вестибуларния апарат на детето. Ездата се отразява особено благоприятно и върху ориентацията на тялото в пространството, гръбната мускулатура, координацията и състоянието на мускули. Важен е и нравът на животното – конят трябва да е спокоен, добронамерен и да реагира адекватно във всяка ситуация. Понитата не са подходящи поради телосложението и начина си на движение.

Преди да влезе в действие, конят минава специални тренировки, за да може да изпълнява команди, да приема различните стойки на ездачите, да не се плаши, ако детето крещи или се държи агресивно по време на терапията. Хипотерапията не е просто „возене на конче“, а е специално разработен метод, при който с помощта на коня и на сертифициран хипотерапевт се правят редица упражнения, които са специално подбрани за пациента в зависимост от личните му особености, с определена последователност и времетраене и са съобразени с конкретното заболяване.

Факти:

Хипотерапията (от гръцки: хипос – кон) се използва от края на 50-те години на XX в. при психични и неврологични заболявания. Днес в 50 страни от Европа и Северна Америка има центрове за лечебна конна езда. Съвременната хипотерапия е разработена на базата на по-ранни принципи, които идват от Германия и са практикувани широко в Европа през 60-те години. Този модел е послужил и за първия курс на обучение на хипотерапевти в САЩ през 1987 г.

Хипотерапията е част от цяла лечебна програма. Може да се прилага като подготвителна фаза преди същинска терапия, както и като допълнителна процедура след физиотерапия.

Ефектът от движенията на коня е широкообхватен и затова възможностите за приложение на лечебната езда са големи: при нарушения на опорно-двигателния апарат, атеросклероза, черепно-мозъчни травми, полиомиелит, стомашно-чревни заболявания, простатит, сколиоза, умствена изостаналост. Силните болки от шипове например обикновено изчезват още след третата тренировка, защото при ездата прешлените се раздвижват и нагаждат, освобождавайки по този начин засегнатите места. Общуването с конете дава устойчива положителна емоционална нагласа, която сама по себе си е целебна, пише „Здравен журнал“.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *