ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5-те вида бели кръвни клетки и как защитават организма ни

Клетките, които изпълняват дейности от типа „откриване и унищожаване на врага“, са белите кръвни телца. В кръвта ни циркулират милиони такива, помагайки на организма да се защити от инфекции. Те са пет основни типа:

1. Лимфоцити

Представете си ги като разузнавателен отряд, който постоянно обикаля из организма в търсене на антигени. Когато ги открият, лимфоцитите разработват планове за нападение, които предават на други членове от екипа на имунната система. Освен това те формират и институционалната памет на имунната система, като съхраняват плановете за действие в клетъчен „хард диск“ и са способни да ги извадят наяве отново, в случай че антигените се появят повторно. Съществуват два вида лимфоцити:

beli kravni kletkiТ-лимфоцитите, или Т-клетките, секретират мощни вещества, за да привлекат клетки от имунната система, които извършват същинската работа по унищожението. След това действат като отбор от мажоретки, за да насърчават екипа за защита да върши добре работата си. Някои Т-клетки правят много повече от простото маркиране на антигените – те също атакуват и унищожават болните клетки.

В-лимфоцитите, или В-клетките, са имунни клетки, които всъщност произвеждат антитела – специализирани протеини за бойни действия, които помагат на имунните клетки да си свършат работата. Що се отнася до враговете им, В-лимфоцитите имат дългосрочна памет и могат да останат в организма с години, готови по всяко време да се превърнат в малки фабрики за производство на антитела, когато и да се появи антиген, който те разпознават. На този принцип са разработени и ваксините. Обикновено малко количество от мъртъв вирус или антиген, например на полиомиелит, грип или шарка, се инжектира в кръвообращението и провокира В-клетките да произведат антитела. След това, ако човек попадне в контакт с пълната форма на функциониращия вирус, организмът бързо ще свика защитните си сили и ще произведе милиони от необходимите антитела. Но ако В-клетките никога не са се срещали с този вид антиген, ответният удар с производството на антитела ще бъде доста по-забавен и е възможно чуждите агенти да вземат надмощие.

2. Макрофаги

Тези едри клетки поглъщат и унищожават големите частици като гъбички или бактерии.

3. Неутрофили

Най-многобройните бели кръвни клетки, които първи се явяват на мястото в случай на травма. Любимата им храна са бактериите, като един неутрофил е в състояние да се справи с дузина от тях, унищожавайки ги с помощта на вещество, подобно на домакинската белина. Клетките обаче нямат дълъг живот – едва 12 часа, а ако през това време се нахранят подобаващо, умират и по-скоро. Дори в смъртта си обаче те имат за изпълнение определена мисия – освобождаването на определено „SOS“ вещество, което вдига по тревога и привлича още неутрофили.

4. Еозинофили

Тези бели кръвни телца секретират химически вещества, които провокират възпалителен процес и помагат за унищожението на чуждите клетки. Те работят заедно с лимфоцитите и неутрофилите, като освобождават химически вещества, за да ги привлекат на точно определено място, където да секретират токсини, убиващи паразитите. Еозинофилите играят важна роля при наличието на астма. Когато биват призовавани на помощ по време на алергичен или астматичен пристъп, те неправилно освобождават токсини и увреждат лигавицата на дихателните пътища. Затова при лечението на астма един от проблемите е да се попречи на еозинофилите да се натрупат в белите дробове и да не се позволи на онези, които вече са там, да ги увредят. Това е целта на стероидните инхалатори.

5. Базофили

Наричани също грануларни левкоцити, тези бели кръвни клетки са пълни с гранули от токсични вещества, способни да поглъщат микроорганизми. Базофилите участват и в алергичните пристъпи, защото, подобно на еозинофилите, те освобождават химически вещества, отговорни за възпалителните процеси, като ответна реакция на имунната система, включително и хистамин.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *