Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Стоматологът д-р Богомил Стоев: Здравето на зъбите зависи от хранителните навици!

Първо правило – избягвайте храни и напитки които създават силно киселинна среда в устата

зъби Здравето на зъбите зависи не само от редовното миене, а и от хранителните ни навици. Някои храни и напитки причиняват зъбна ерозия – увреждане на емайла под въздействието на силни киселини. Твърдата обвивка на зъба постепенно започва да изтънява. На местата, на които тя напълно изчезне, остава незащитен разположения под нея слой, наречен дентин. Особено уязвими са шийките на зъбите, където емайлът е най-тънък.

Организмът притежава естествен механизъм, с който отбива атаките на храните, водещи до създаване на киселинна среда в устата. Слюнката има свойството да намалява вредния ефект и донякъде да възстановява киселинно-алкалното равновесие. Но ако често ядете силно киселинни храни, тя не успява да изпълни ролята си и постепенно зъбите се увреждат.

Стоматологът д-р Богомил Стоев посочва кои са най-честите виновници за ерозията на емайла. На първо място това са газираните напитки, включително диетичните и енергийните. Те вредят не само със съдържанието си на захар, а и с въглеродния диоксид, от който се получават мехурчетата. Част от него при реакция с вода води до образуване на въглена киселина. Именно тя постепенно подлага на ерозия зъбния емайл. В списъка с вредни напитки се нареждат и плодовите фрешове. Макар че имат редица здравословни ползи, д-р Стоев предупреждава да внимаваме с тях. Особено мощно е действието на портокаловия сок, който силно демине-рализира зъбния емайл и намалява твърдостта му. Продължава да се изследва ефектът на виното. Много проучвания свидетелстват, че честата консумация на бели вина може да причини значителна зъбна ерозия.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Стоматологът д-р Богомил Стоев: Здравето на зъбите зависи от хранителните навици!

  1. Кавидент каза:

    Много правилно. Важно е да разберем какво въздействие оказват храните върху зъбите и да се съобразим какво даваме на децата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *