ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Алергия или обикновено раздразнение? Разберете кое ви мъчи!

Ако носът ви тече и кихате, не означава непременно, че страдате от алергия. Може да става въпрос за настинка, синузит или такава форма на ринит, която не е свързана с алергия.

Ринитът е просто медицински термин за симптомите, придружаващи раздразнението на носа, като например запушване и хрема. Въпреки че те понякога наподобяват алергична реакция, е възможно да не са резултат от отговора на имунната система с IgE, както е при алергиите. Това е ключовата разлика между двете състояния. Организмът е в състояние да се раздразни от много вещества, а алергичната реакция изисква пределен проблем с имунната система.

Според някои лекари това, което повечето хора считат за алергии, е всъщност просто възпаление, причинено от вещества като прах или дим.

Съществуват няколко различни термина – и те понякога се припокриват – с които медицинските специалисти описват ринита. Ако симптомите продължават по-малко от шест седмици, става въпрос за остър случай, а ако са постоянни или често появяващи се, се говори за хроничен ринит. Ако той се появява само в определено време от годината, както се получава при сенната хрема, състоянието се нарича сезонен ринит, а ако симптомите са налице през цялата година, той е целогодишен.

alergiyaИнфекциозният ринит се причинява от вируси или бактерии, например при настинка, и засяга всички хора, докато алергичният ринит се проявява при хора, алергични към определено вещество като полени или животински пърхот. Вазомоторният ринит е хронична форма на заболяването, при която се удебеляват мембраните на носната лигавица и симптомите се провокират от фактори като сух или замърсен въздух или от медикаменти.

Носът нормално образува секрет, който улавя частици като прах, полени, замърсители, микроби. Секретът се стича напред в носа и обратно в гърлото. Ако той е прекалено много, започва да тече и навън, причинявайки проблем. Колкото по-голямо е раздразнението, толкова повече секрет се произвежда, за да събере и да се отърве от дразнителите.

Ринитът има още много първопричини, включително температурни промени (носът ви тече в студеното време), люта храна, определени лекарства (включително медикаменти за високо кръвно налягане, противозачатъчни таблетки, аспирин и други лекарства като ибупрофен и напроксен), цигарен дим, парфюм, алкохолни напитки като вино и бира, почистващи препарати и хлорът в басейните. Някои хора дори получават запушване на носа при сексуална възбуда.

Лула инхалатор за хора, страдащи от алергии
Лула инхалатор за хора, страдащи от алергии

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *